DEBATT

Covid-19 og smittevern

Skal grensekontrollen oppheves?

Regjeringen åpner grensene men sier ikke noe om kontroll, eller om tiltak som temperaturmåling, utfylling av smitteskjema og informasjon om smitte og karantene.

GRENSEKONTROLL: Fra 16. mars ble det innført grensekontroll med skjerpet personkontroll og 14 dagers karantene for de som kom inn til landet. Nå åpnes landet igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
GRENSEKONTROLL: Fra 16. mars ble det innført grensekontroll med skjerpet personkontroll og 14 dagers karantene for de som kom inn til landet. Nå åpnes landet igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Føre-var-prinsippet med hensyn til reiseanbefalinger og kontrolltiltak av trafikk over grenser, spesielt fra regioner med smittespredning av coronavirus, ble forsømt av myndighetene, noe som ble påpekt tidlig under epidemien i Norge.

Aftenpostens lederartikkel 10. mars anklaget norske myndigheter for å la forebyggende tiltak rundt koronaepidemien hvile på lokalt og individuelt ansvar. Det ville bety at «en lang rekke personer med mer eller mindre overflatisk kunnskap om pandemier, nå skal være førstelinjeforsvaret vårt mot coronaviruset.»

Beredskapsråd ble oppfattet og gjennomført forskjellig med hensyn til innreise til landet. Torp flyplass utenfor Sandefjord lot fly fra Nord-Italia lande uten at passasjerene ble screenet eller informert om at de måtte i karantene.

Viruset ble fort etablert i vårt land, via norske skiferieturister fra alpeland, cruiseskip i Bergen, fri og ukontrollert ferdsel via flere flyplasser og til og med ved at helsemyndighetene selv hentet inn virus og måtte settes i karantene!

Regjeringen snudde litt seint, men 12. mars ble landet kraftig nedstengt og befolkningen satt i ro «på dugnad». Det ene konsekvente tiltak etter det andre ble innført på løpende bånd, og til og med en egen corona-lov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer