Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Covid-19 og smittevern

Skal grensekontrollen oppheves?

Regjeringen åpner grensene men sier ikke noe om kontroll, eller om tiltak som temperaturmåling, utfylling av smitteskjema og informasjon om smitte og karantene.

GRENSEKONTROLL: Fra 16. mars ble det innført grensekontroll med skjerpet personkontroll og 14 dagers karantene for de som kom inn til landet. Nå åpnes landet igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
GRENSEKONTROLL: Fra 16. mars ble det innført grensekontroll med skjerpet personkontroll og 14 dagers karantene for de som kom inn til landet. Nå åpnes landet igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Føre-var-prinsippet med hensyn til reiseanbefalinger og kontrolltiltak av trafikk over grenser, spesielt fra regioner med smittespredning av coronavirus, ble forsømt av myndighetene, noe som ble påpekt tidlig under epidemien i Norge.

Aftenpostens lederartikkel 10. mars anklaget norske myndigheter for å la forebyggende tiltak rundt koronaepidemien hvile på lokalt og individuelt ansvar. Det ville bety at «en lang rekke personer med mer eller mindre overflatisk kunnskap om pandemier, nå skal være førstelinjeforsvaret vårt mot coronaviruset.»

Beredskapsråd ble oppfattet og gjennomført forskjellig med hensyn til innreise til landet. Torp flyplass utenfor Sandefjord lot fly fra Nord-Italia lande uten at passasjerene ble screenet eller informert om at de måtte i karantene.

Viruset ble fort etablert i vårt land, via norske skiferieturister fra alpeland, cruiseskip i Bergen, fri og ukontrollert ferdsel via flere flyplasser og til og med ved at helsemyndighetene selv hentet inn virus og måtte settes i karantene!

Regjeringen snudde litt seint, men 12. mars ble landet kraftig nedstengt og befolkningen satt i ro «på dugnad». Det ene konsekvente tiltak etter det andre ble innført på løpende bånd, og til og med en egen corona-lov.

Regjeringen tok på seg et alvorlig ansvar som de fleste forsto og fulgte solidarisk opp. Reiseforbud, skole- og barnehage-stopp, og forbud mot arrangement, ble gjennomført i Norge, men ikke forbud mot shopping og restauranter. Alle disse fem forbud ble gjennomført i Storbritannia, Italia og Frankrike, riktignok et stykke ute i forløpet, mens Danmark hadde ikke forbud mot shopping, og Sverige hadde bare forbud mot arrangementer.

De tre nordiske land gikk egne veier for å redusere epidemiens omfang. Sverige stolte på smittevernkompetansen og håp om flokkimmunitet hos sine innbyggere ved «begrensning» av epidemien. Danmark stengte ned men lot kontakter til smittede personer slippe karantene og fritt vandre rundt i samfunnet. Norge stoppet helt opp etter at Folkehelseinstituttets scenarioer for smittespredning ble forstått av befolkningen.

Resultatet ble som forventet til nå (5. juni): Sverige har en tragisk utvikling med 448 dødsfall per million innbyggere. Danmark har en firedel av Sveriges dødsfall, 100,4/million. I Norge ligger dødeligheten til nå på en tiendedel av Sveriges: 44,8/million.

Nysmitte-tallet per døgn var 4. juni fremdeles veldig høyt for Sverige; 1080, mens det er 40 og 30 for Danmark og Norge. Hva som blir endepunktet vet ingen.

Regjeringen innførte midlertidig grensekontroll 16 mars: «Politiet iverksetter midlertidig inn- og utreisekontroll på indre og ytre Schengen-grense, men ingen grenseovergangssteder stenges.» Regjeringen stengte grensen for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge, «for ikke å importere ytterligere smittefare fra utlandet.» Karantene i 14 døgn var opplegget for dem som kom inn til landet.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Så ble landet åpnet av statsministeren 29. mai ved at reiser til Norden åpnes 15. juni: «Innen 15. juni vil det bli vurdert å endre reiserådene til Norden. Innen 20. juli vil det vurderes å endre reiserådene for enkelte andre nærliggende europeiske land».

Skal grensekontrollen oppheves? Regjeringen sier ikke noe om det, eller om kontrolltiltak som temperaturmåling, utfylling av skjema om smitte og informasjon om smitte, karantene og norske smittevernforhold. Dette er viktig dersom man skal «slippe opp» landet og unngå en sekundær bølge.

Derimot øker regjeringen smitterisikoen betydelig ved å innføre «fri flyt av arbeidsreiser» til og fra alle de nordiske landene fra 1. juni, samtidig som regler for smittekarantene er endret ved at nærkontakter av smittede får slippe karantene mot å testes for smitte dag tre og sju.

Med dagens kunnskap fra Kina om at inkubasjonstida kan være opptil tre uker, er reduksjon av karantenetid fra 14 til 10 dager en stor utfordring. Dessuten er sosial avstand mellom personer redusert fra to til en meter uten noen form for forklaring eller dokumentasjon.

Med stor ferdsel over landegrenser med stort smittepress på den ene siden og et mindre på den andre, vil smitten fort «jevne seg ut», og risiko for nye smitteutbrudd vil øke betydelig.

Problemet forsterkes av at rutiner for virustesting, oppsporing, isolasjon og karantene – og tilgang på smittevernutstyr – er ufullstendig gjennomført i vårt land, tross mange lovnader fra helsemyndighetene.

Mange reagerer sterkt på at grensekontroll og karantene ikke opprettholdes i Norge siden smittebelastningen er stor i Sverige og fremdeles betydelig i Danmark, samtidig som vårt land ikke er vel forberedt på en god nok kontroll.

Den norske befolkningen som har gjennomført en hard dugnad for å stoppe smitten, utsettes nå for smitte fra land som har blitt hardere rammet enn oss.

Reiseforbud til utlandet, såframt det ikke er helt nødvendig, ut dette året og opprustet grensekontroll med testing, smitteoppsporing og andre smitteverntiltak er etter min mening helt nødvendig for å skåne befolkningen mot ny smittespredning på sikt. Vi har meget lav immunitet og er derfor svært smitteutsatte i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!