Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skal ikke bli som «Farmen» - lover drittsekkfri TV

NRK-reality til 33 millioner har premiere ikveld.

SAMARBEID, IKKE KRANGLING: NRK sier Anno ikke blir så kranglete som Farmen var. Foto: NRK
SAMARBEID, IKKE KRANGLING: NRK sier Anno ikke blir så kranglete som Farmen var. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): NRK bruker 33 millioner kroner på realitykonseptet «Anno», som har premiere på statskanalen ikveld. 

I programmet blir 14 deltakere tatt med 250 år tilbake i tid, hvor de skal leve side om side i 1700-tallets Bergen og forsøke å jobbe seg opp i samfunnet. Hver uke må en deltaker avslutte spillet og reise hjem. Den som klarer overgangen til 1700-tallet best, blir stående som vinner. 

Dagbladets anmelder trillet en firer på terningen da han vurderte «Anno».

Skal være snillere enn «Farmen» Innspillinga har funnet sted på Bryggen i Bergen; utenfor har 2014 suset forbi, mens deltakerne har levd som om det fortsatt var 1764, med lite luksus og ensfoldig kosthold.

Unni Ødegård, prosjektredaktør i NRK, sier deltakerene har levd i tidskapsel:

- Vi har gitt dem kontrasten med vilje. Når vi har vært ute for å gå til en spesiell location har det ofte hendt at flere av deltakerne har vært letta når vi er tilbake i vår lille 1700-talls boble igjen - de syntes 2014 ble veldig masete, sier hun. 

Rent konseptuelt kan «Anno» minne om TV 2s «Farmen». Ødegård sier hun også ser likhetstrekkene, men understreker at de to realityprogrammene skiller seg fra hverandre på et sentralt punkt - kranglinga.

- Det er jo endel likheter, som i det å reise i tid og sånt. Hos oss må du jobbe og stå på for å komme deg opp og fram. Du oppnår ingenting ved å gå bak noens rygg og starte konflikter, sier hun og sikter til den turbulente sesongen av «Farmen» tv-seerne vært vitne til. 

Ingen drittsekk-tv. Eller? Mens seertallene har vært skyhøye, har flere kritisert «Farmen» for å være mobbe-tv, et sted hvor voksne mennesker oppfører seg som pubertale ungdommer.

- Programmet er et eksperiment hvor deltakerne skal prøve å leve i annen tid. Det skal handle om Norges historie og om å se linjene fra den gang fram til nå. Det skal ikke handle om konflikter og intrigrer.

- Så i Anno oppnår man ingenting ved å være slem?

- Nei, svarer Ødegård kort og kontant, samtidig som hun innrømmer:

- Men helt knirkefritt blir det jo aldri når 14 voksne mennesker skal leve så tett på hverandre i mange uker. 

«Anno» skal bygge på kunnskap. Både deltakerne og seerne skal lære noe om Norge før og nå, sier Ødegård. Programmets mantra er at vi står på våre forfedres skuldre, og deltakerne skal få kjenne kampen for tilværelsen på kroppen.

- Dem som gjør det godt underveis, vil kunne jobbe seg oppover i samfunnet og få goder de andre ikke får, sier prosjektredaktøren.  

Elsker brygga Ødegård forteller videre at det deltakerne syntes var tøffest underveis, var det ensidige kostholdet: 

- Vi har strukket oss veldig langt for å skape en setting så troverdig som mulig, både for seerne og for deltakerne våre. Det ble en tidskapsel midt på Bryggen i Bergen, og mange av deltakerne syntes det var endel 2014-vaner som var vanskelige å legge fra seg, som for eksempel å kunne spise det man har lyst på, sier hun.

Nettopp det å få ta i bruk Bergens favorittklenodium nummer en, Bryggen, syntes Ødegård er med på å gjøre Anno spesiell.

- Jeg hadde aldri trodd vi ville få til det. Vi har møtt så mye velvilje i Bergen, alle har vært positive til prosjektet og fått ta i bruk mange flotte locations rundtom i byen. Her kan vi ta i bruk mange bygg som er fra 1700-tallet, som gir både seerne og deltakerne opplevelsen av å ha reist tilbake i tid. 

PROGRAMLEDEREN: Selda Ekiz skal lede Anno på NRK. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
PROGRAMLEDEREN: Selda Ekiz skal lede Anno på NRK. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer