DEBATT

Debatt: Familiegjenforening

Skal ikke familier få være sammen?

Norge legger så mange hindringer i veien for at familier skal få være sammen, at FN mener det bryter med menneskerettighetene.

DYRT OG TAR FOR LANG TID: For mange er det i dag dyrere og tar lengre tid å søke om familiegjenforening enn å betale smuglere og gjennomføre en ulovlig reise, skriver innsenderne. Her statsminister Erna Solberg og integreringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
DYRT OG TAR FOR LANG TID: For mange er det i dag dyrere og tar lengre tid å søke om familiegjenforening enn å betale smuglere og gjennomføre en ulovlig reise, skriver innsenderne. Her statsminister Erna Solberg og integreringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Retten til familieliv er en menneskerettslig minimumsstandard, som Norge er forpliktet av. I stedet for å legge til rette for at flyktningfamilier skal få være sammen, gjør Norge det motsatte.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er det «uoverstigelige hindringer og barrierer som en flyktning møter i en søknadsprosess om familiegjenforening i Norge».

Hindring 1: Du må betale over ti tusen kroner for å få saken behandlet. For i det hele tatt å få en søknad om familiegjenforening vurdert, må en flyktningfamilie betale 10.500 kroner til norske myndigheter. Det er ifølge UNHCR verdens høyeste gebyr for å søke om familiegjenforening.

I Danmark og Sverige gjøres unntak for gebyrkrav for flyktningfamilier. Både i regjeringens Jeløya-plattform fra januar 2018 og i Granavolden-plattformen fra januar 2019, har regjeringen forpliktet seg til å redusere gebyret. Vi forventer at regjeringen reduserer gebyret i forslaget til statsbudsjett for 2020, som legges fram 7. oktober.

Hindring 2: Du må nå riktig søknadssted innen søknadsfristen. Flyktninger er i utgangspunktet unntatt fra inntektskravet for familiegjenforening. Men for å slippe kravet, må søknad om familiegjenforening registreres på nett innen seks måneder etter flyktningen fikk oppholdstillatelse Norge. Deretter må familiemedlemmet i utlandet møte opp og innlevere alle nødvendige dokumenter på en bestemt norsk ambassade eller søknadssenter innen ett år. Først når dokumentene er innlevert, regnes søknaden som registrert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer