NYTT NUMMER: Den andre utgaven av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo kom onsdag i bladhyllene i Frankrike, én og en halv måned etter terrorangrepet i Paris. På forsiden figurerer paven, en jihadist, tidligere president Nicolas Sarkozy og den høyrepopulistiske politikeren Marine Le Pen. Foto: NTB Scanpix
NYTT NUMMER: Den andre utgaven av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo kom onsdag i bladhyllene i Frankrike, én og en halv måned etter terrorangrepet i Paris. På forsiden figurerer paven, en jihadist, tidligere president Nicolas Sarkozy og den høyrepopulistiske politikeren Marine Le Pen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Skal ikke selge den nye «Charlie Hebdo»-utgaven i Norge

I bladhyllene i Frankrike i dag.

(Dagbladet/NTB): Onsdag kom en ny utgave av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i bladhyllene. Én og en halv måned etter terrorangrepet mot magasinet og mot Frankrike, har redaksjonen rukket å gi ut to nummer bladet.

På forsiden av det kommende magasinet figurerer paven, en jihadist, tidligere president Nicolas Sarkozy og den høyrepopulistiske politikeren Marine Le Pen.

De fire blir tegnet som en flokk rasende dyr, jagende etter en hund med et eksemplar av Charlie Hebdo i munnen. Tittelen som følger bildet, sier kort og greit: «På'n igjen!».

Kommer ikke til Norge Narvesen Continental i Oslo valgte å selge 200 eksemplarer av det første nummeret etter terrorangrepene, som eneste utsalgssted i Norge.

Den andre utgaven skal derimot ikke Narvesen selge. Det bekrefter kommunikasjonssjef Ida Håvik i Reitan Convenience til Dagbladet.

- Vi får ikke flere utgaver for salg i våre butikker, skriver hun i en SMS.

På spørsmål om hvorfor Narvesen ikke skal selge bladet, svarer hun:

- Narvesen har ca. 2000 ulike titler i bladhyllene. I fjor hadde vi nærmere 250 nye magasiner vi tok inn fordi de var etterspurte av våre kunder. Enkelte ganger blir det med den ene utgaven, andre ganger blir magasinene en fast del av sortimentet. Magasinet Charlie Hebdo vil bli vurdert fortløpende på lik linje med alle andre magasiner vi selger.

- Måtte ta en pause Onsdagens utgave kommer ut seks uker etter forrige utgave — et spesialnummer i kjølvannet av terrorangrepet 7. januar. Satiremagasinet ga da ut et nummer hvor profeten Muhammed var tegnet gråtende mens han holdt et skilt hvor det står «Je suis Charlie» — «Jeg er Charlie», fulgt av tittelen «Tout est pardonné» — «Alt er tilgitt».

Etter spesialnummeret tok hele magasinet en pause etter terroren som kostet tolv liv.

- Vi måtte puste ut og ta en liten pause. Noen av oss, som meg, trengte å jobbe med en gang. Andre trengte mer tid, sa sjefredaktør Gérard Biard søndag, før han slo fast at de nå var tilbake.
- Like relevant som før Biard tok over som redaktør i etterkant av angrepet mot magasinet, hvor daværende sjefredaktør Stéphane «Charb» Charbonnier var blant de elleve drepte. Forrige utgave av magasinet ble trykket opp i over åtte millioner eksemplarer og distribuert verden over — også i Norge.

Det nye nummeret skal etter planen trykkes i 2,5 millioner eksemplarer.

Redaktør Biard sier at terrorangrepet i København 14. og 15. februar, og ekstremisme mer spesifikt, vil bli tatt opp i det kommende magasinet.

- Det er like relevant som før. Jeg vet noen vil si at vi er besatt, men vi er ikke de som egentlig er besatt. Det er de som skaper nyhetene som er besatt. Og de som skaper nyhetene er terrorister. Etter København vil vi bli tvunget til å prate om det igjen, sa han.

Ingen kø i Frankrike Interessen for den nye utgaven er større enn før, men langt fra så intens som for spesialnummeret rett etter angrepet.

- På en time har vi solgt et tjuetall numre. Sist gang forsvant 240 eksemplarer på en time, sier en kioskselger ved stasjonen Saint-Lazare.

En annen selger sier at mens de som kjøpte utgaven i januar gjerne tok med seg flere titall blader, så nøyer folk seg med ett eller to blader denne gangen.