- Skal ikke være en nasjonalsang for norsk selvhyllest

NRK nektes å bruke Jokke-klassikeren «Her kommer vinteren» i skisammenheng.

JOKKES BROR: Christopher Nielsen er tegneserieskaper og broren til avdøde Joachim Nielsen. Han har nektet NRK å bruke «Her kommer vinteren» i skisammenheng. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JOKKES BROR: Christopher Nielsen er tegneserieskaper og broren til avdøde Joachim Nielsen. Han har nektet NRK å bruke «Her kommer vinteren» i skisammenheng. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Jokke & Valentinerne-låta «Her kommer vinteren» har ved flere anledninger lydsatt oppsparket til NRKs deking av vintersportsesongen.

Nå har imidlertid avdøde Joachim «Jokke» Nielsens bror, tegneserie- og filmskaper Christopher Nielsen, gitt statskanalen forbud mot å bruke låta i vintersportsendingene sine.

- «Her kommer vinteren» handler på ingen måte om vintersport, så ingen skal få lov å gjøre den om til en nasjonalsang for norsk selvhyllest, sier Christopher Nielsen, som sitter på rettighetene til sin avdøde brors verker, til Dagbladet.

• Her kan du lese teksten til «Her kommer vinteren».

- Hat og forakt Sist onsdag startet ski-VM i Oslo. Men det blir ingen heidundrene allsang av «Her kommer vinteren» fra storskjermen i Holmenkollen mens Petter Northug og Marit Bjørgen peser forbi i skisporet. Det er Nielsen ganske fornøyd med å ha satt en stopper for.

- Jeg håper det er et skikkelig skår i gleden for alfahannene og alfahunnene i skisporet, disse som jeg hater og forakter akkurat slik min bror gjorde. Låta er på ingen måte laget for dem, selv om Peanøtthjerneforbundet tror det, forteller Nielsen.

- Hvem er Peanøtthjerneforbundet?

- Vet du ikke det? Har du ikke hørt på teksten? Det er de som nå prøver å gi den en helt annen mening enn den har.

Mens «Her kommer vinteren» den siste tiden altså har blitt brukt til å akkompagnere norsk idrettsglede, er Jokke-låten egentlig et oppgjør med folkene som alltid skal imponere - de positive, glade og optimistiske menneskene.

Stoppet bruken Det skapte ramaskrik hos mange Jokke-fans da Ingrid Olava lagde en coverlåt av klassikeren i 2008. Hun hadde imidlertid Christopher Nielsens velsignelse til prosjektet.

NRK forteller at de stoppet bruken av «Her kommer vinteren» i egenreklamer høsten 2008.

 - Vi fikk beskjed om reaksjonene på vår bruk av låta, og vi stoppa umiddelbart. Vi har full forståelse for at de vil ha den låta for seg selv, og i den betydningen den egentlig har, sier prosjektleder i NRK marked, Jan Otto Wiig, til Dagbladet.

Han utelukker likevel ikke at låta har blitt brukt i NRK-sammenheng også senere.

- NRK-sporten kan ha brukt låta i noen av sine reportasjer i etterkant, sier Wiig.

Christopher Nielsen forteller at arrangørene av ski-VM tok kontakt med ham før mesterskapet, med spørsmål om å få bruke låta på storskjerm - noe han sa nei til.

Det mener Erik Martinsen, assisterende leder for arenaproduksjonen i Holmenkollen, er feil.

- Det er jeg som styrer hver eneste tone som går ut av høyttalerne her, og vi har verken planlagt å bruke denne låta i produksjonen vår eller ringt noen for å spørre om tillatelse.

JOKKE: Joachim Nielsen i  Jokke & Valentinerne døde i 2000. Foto Lise Åserud / NTB / SCANPIX
JOKKE: Joachim Nielsen i Jokke & Valentinerne døde i 2000. Foto Lise Åserud / NTB / SCANPIX Vis mer