KOMMENTARER

Skal Israel være en jødisk stat eller et demokrati?

Er Israel et demokrati? Den israelske historikeren Ilan Pappe svarer et klart nei.

VIL STYRKE DET JØDISKE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu er ultranasjonalist. Det går på bekostning av demokratiet. Foto: AP/NTB Scanpix
VIL STYRKE DET JØDISKE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu er ultranasjonalist. Det går på bekostning av demokratiet. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Israel framheves ofte som den eneste demokratiske staten i Midtøsten. Landet har frie valg, et parlamentarisk system og relativt stor pressefrihet. Men i hvor stor grad kan man snakke om et israelsk demokrati?

Ilan Pappe, som i forrige uke deltok på Saladin-dagene på Litteraturhuset i Oslo, mener at Israel overhodet ikke kan kalles en demokratisk stat. Han er sjøl blitt tvunget i akademisk eksil i Storbritannia fordi hans arbeidsgivere på universitet i Haifa motarbeidet hans kritiske og revisjonistiske forskning. Pappes tre hovedargumenter er at sionismen ikke lar seg forene med demokrati, at de israelske palestinerne ikke har fulle rettigheter og at en demokratisk stat ikke samtidig kan være okkupant.

Pappe tilhører gruppa som av motstanderne kalles «sjølhatende jøder», og har synspunkter som mange mener faller inn under kategorien antisemittiske. Men sjøl om han går svært langt i sin kritikk, har han noen poenger.

Då såkalte «ismene» er ikke alltid så lett å forene med demokrati, det være seg kommunisme, islamisme, nazisme, fascisme, anarkisme, ultranasjonalisme eller sionisme. Sionismen, ideologien som førte det jødiske folket tilbake til Det hellige land, er i sitt utgangspunkt diskriminerende fordi den gir fordeler til én religiøs og etnisk gruppe. Den ultranasjonalistiske politikken som dagens israelske regjering fører, er heller ikke så sammenfallende med det vi her hjemme og andre steder oppfatter som demokratisk. Både statsminister Benjamin Netanyahu og hans enda mer ytterliggående koalisjonspartnere, Det jødiske hjem, ønsker et mer jødisk Israel. Partileder og utdanningsminister Naftali Bennett i Det jødiske hjem mener attpåtil at Vestbredden må annekteres. Skjer det, vil palestinerne om noen år være i flertall i et Stor-Israel, men det bekymrer ikke Bennett. For han er en reinspikka ultranasjonalist og ingen demokrat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer