Skal jobbe hos fienden

Forfatter og Samtiden-redaktør Knut Olav Åmås har vært den fremste kritikeren av Dagbladets kulturdekning. Nå skal han selv sette sitt preg på sidene som debatt-redaktør.

Det blir ikke noe av den etterlengtede sommerferien for forfatteren som for tida legger siste hånd på en biografi om poeten Olav H. Hauge. I stedet skal Åmås tilbringe sommeren i Akersgata. De nye kollegaene hans vil bestå av journalister som ifølge Åmås er konfliktsky, løper etter markedskreftene og undervurderer leseren. For to år siden lanserte han ti teser for en kritisk kulturjournalistikk. Slik klarte han å erte på seg halve Norges kulturjournalister og redaktører.

Et stunt

- Inn i fiendens leir, Åmås?

- Min strategi er ikke å trekke seg tilbake, men å intervenere og delta. Det finnes altfor mange sure og lite konstruktive mediekritikere her i landet som bare vil skrive i de små mediene ut ifra en feilslått holdning om at det utelukkende er her det er mulig å gjøre gode ting. Dagbladet har den viktigste debattarenaen i Norge, og det blir en stor utfordring å få styre det for en kort periode - som et stunt.

For Åmås er det viktig at leseren merker at det har kommet en ny mann inn på debattsidene. Journalistikk er en personlig sak.

- Hvordan skal du sette ditt fingeravtrykk?

- Jeg vil finne fram til flere frie skribenter. Jeg vil ha fram navn utenfor Institusjons- og Organisasjons-Norge. Noe av grunnen til at jeg har fått jobben, er nok at jeg har et stort kontaktnettverk i mange miljøer og over hele landet, ja også i utlandet. Hittil har ikke debattsidene vært særlig internasjonalt orientert. Et annet tema jeg er opptatt, av er mediekritikk. Det er betenkelig at de store mediene ikke bedriver kontinuerlig mediekritikk.

Revitalisering

Åmås mener likevel at det har skjedd en revitalisering i deler av norsk offentlighet de siste åra.

- Det er en noe større åpenhet i Dagbladet og Aftenposten. Den kritiske offentligheten har fått økt oppmerksomhet, og det er bedre vilkår for ytringsfriheten. De mindre mediene har hatt påvirkning på de større ved å vise at det finnes et debatt- og konfliktpotensial.

- Er kulturdekningen i de store avisene like dårlig nå som da du lanserte dine teser?

- Debattsidene representerer den viktigste endringen. Jeg er kritisk til at journalistikken blir formidlet bare gjennom journalisters verdensbilde. Slik sett er debattsidene et korrektiv.

- Kommer du til å fylle morgenmøtene med kritiske kåseri om kulturdekningen vår?

- Jobben blir nok hard nok i seg selv. Kanskje dette er et forsøk på å bringe meg til taushet et par måneder...

FRISTENDE: Knut Olav Åmås oppholder seg for tida i New York, der han er i innspurten med sin biografi om Olav H. Hauge. Det er lite å si på energinivået hans. - Det var ikke mulig å si nei til den fristende utfordringen fra Dagbladet, sier han.