Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skal kartlegge artistflukt

By:larm vil prøve å forhindre at norske artister rømmer til utlandet. Samtidig vil de gå nøyere inn på hvor suksessfulle de utflaggede bandene virkelig er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går at norske artister vraker norske plateselskaper fordi de ikke klarer å hjelpe dem inn på det internasjonale markedet. Nå har bransjetreffet By:larm bestilt en forskningsrapport som skal kartlegge norsk eksport av musikk.

-  Rapporten skal gi oss kunnskap som reduserer motivene for utflagging. Når artistene hopper over Norge, går vi glipp av den viktige erfaringen det er å jobbe internasjonalt, sier By:larm-sjef Erlend Mogård-Larsen.

Mindre enn vi tror

-  Vi skal levere en rapport som speiler virkeligheten. Music Export Norway sier at det årlig eksporteres norsk musikk for omtrent 250 millioner kroner. Deres tallmateriale er litt svakt. Jeg er redd musikkeksporten er mye mindre enn vi tror, sier han.

-  Vi er de første til å innrømme at tallmaterialet vårt bare er beregninger. Det er en umulig oppgave å få fullstendig oversikt over norsk musikkeksport, sier Inger Dirdal, leder i Music Export Norway.

I gårsdagens artikkel i Dagbladet innrømmet plateselskapet Universal at ingen av deres norske artister er suksesser på det internasjonale markedet. Det synes By:larm-sjefen er et steg i riktig retning.

Optimistisk

-  Det er fint at plateselskapene begynner å bli ærlige. Det er faktisk helt nødvendig hvis vi skal få til noe. Nå må bransjen, kultur-, nærings- og utenriksdepartementet settes seg ned og tenke i fellesskap. Det store spørsmålet er hvordan vi kan øke eksporten av norsk musikk, sier han.

By:larm-sjefen er likevel optimistisk.

-  Bransjen er ikke helt på nullstadiet når det gjelder utenlandslanseringer av norske artister. Det er noen aktører som begynner å få til ting ute i verden, sier Mogård-Larsen og nevner det norske produksjonsselskapet Waterfall som et eksempel.

Det var takket være norske Waterfall at SuperJupiter og Lorraine, som Dagbladet skrev om i går, fikk kontrakt med et engelsk plateselskap.

-  Waterfall evner å tenke internasjonalt og samarbeider tett med viktige aktører i England. Waterfall er et perfekt eksempel på hva den norske bransjen burde hatt mer av, nemlig kompetanse, sier Mogård-Larsen.

Første del av rapporten presenteres på By:larm i Trondheim 8.februar.

HAR BESTILT RAPPORT: By:Larm-sjef Erlend Mogård-Larsen vil kartlegge norske artisters flukt til utenlandske plateselskaper.