DEBATT

Private i velferden:

Skal kvaliteten på barnehagene ofres på ideologiens alter?

Private barnehager gir karrieremuligheter og har ført til en statusheving av barnehageyrket. Det er en stor skuffelse å se at de største forkjemperne for likestilling og statusheving vil dette til livs.

SKEPTISK TIL PRIVATE: SV er et av partiene som har vært kritiske til private sin rolle i den offentlige velferden. Her er Snorre Valen (f.v.), SV-leder Audun Lysbakken og Kari Elisabeth Kaski avbildet under en pressekonferanse forbindelse med SVs landsmøte. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SKEPTISK TIL PRIVATE: SV er et av partiene som har vært kritiske til private sin rolle i den offentlige velferden. Her er Snorre Valen (f.v.), SV-leder Audun Lysbakken og Kari Elisabeth Kaski avbildet under en pressekonferanse forbindelse med SVs landsmøte. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For tre år siden gikk jeg til privat sektor etter 20 år i det offentlige. De siste seks årene som ansvarlig for utvikling og drift av barnehager i en av bydelene i Oslo kommune. Gjennom hele mitt yrkesliv har jeg hatt en brennende ambisjon om å realisere et viktig samfunnsoppdrag: Å skape gode oppvekstvilkår for barn og unge. Dette bidrar jeg nå til gjennom Norlandia, et selskap med to norske eiere.

Norlandia tar samfunnsansvar, og bidrar til den norske velferdsmodellen. Eierne våre betaler skatt og legger til rette for innovasjon og skaperkraft. Ja – selskapet tjener penger, og alle som investerer kapital ønsker naturlig nok avkastning. Innenfor barnehagedrift har de tatt ut i underkant av ett prosent i utbytte årlig for å kunne dekke formuesskatt og andre finanskostnader.

Motivet og engasjementet mitt er plutselig satt under tvil. Jeg løser visst ikke lenger et samfunnsoppdrag. I Dagsnytt 18 hevdet SVs Kari Elisabeth Kaski, at de som jobber innenfor barnehagesektoren må være offentlige ansatte, med begrunnelse at sektoren trenger varme hender. Jeg har med andre ord fått kalde hender etter at jeg startet i Norlandia. Jeg har blitt en person som løper ærend for det enkelte hevder er såkalte velferdsprofitører. Jeg er i samme båt som 32 prosent av alle ansatte i norske barnehager, som jobber for et privat selskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer