Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skal lage den første a-ha-dokumentarfilmen noensinne

- Vil skildre bandet så ærlig som mulig.

(Dagbladet): At tidenes første a-ha-dokumentar nå er i startgropa har ikke vært kjent tidligere, men kommer fram av en tilskuddssøknad sendt til Norsk filminstitutt av produksjonsselskapet Motlys.

Både regissør Thomas Robsahm og a-has manager Harald Wiik bekrefter dokumentarfilmen overfor Dagbladet.

Wiik forteller at de takker nei til «veldig, veldig mange» henvendelser, også av filmtypen, men at denne føles rett.

- Det har med Thomas' kvaliteter som filmskaper og menneske å gjøre, og måten han presenterte ideen for oss på. Han framstår som genuint opptatt av a-ha musikalsk og har nærmet seg dette på riktig måte - med entusiasme, ryddighet og kjærlighet. Det er veldig stor interesse for a-ha globalt, og også spekteret av henvendelser er stort. Det er ikke nødvendigvis til forkleinelse for andre, men Thomas' vinkel og musikkinteresse har skilt seg ut, sier a-ha-manageren til Dagbladet.

Musikkfokus Musikalsk sett er det mye å ta av i historien om a-ha: Norges mest suksessfulle popband gjennom tidene med hengivne fans over hele verden, eneste norske Billboard Hot 100-topp og over 100 millioner solgte singler og album kombinert.

Regissør Thomas Robsahm skal følge bandet så mye som mulig - både sammen og hver for seg, men også støtte seg på historisk dokumentasjon av det som allerede har skjedd. Han forteller at han er fan, har stor respekt for bandet og vil fokusere på musikken.

- a-ha har kanskje blitt satt mer i sammenheng med synthpopen på 80-tallet enn noe varig. Men de har laget enestående ting - mer enn enkeltlåtene noen kan forbinde dem med. Det musikalske har ikke så ofte blitt gått i dybden på når det gjelder a-ha, og jeg vil snakke litt mer om den. Jeg kommer til å være veldig tålmodig i prosessen og se hva som kommer ut av det, sier Robsahm, som tidligere har regissert filmer som «S.O.S.» og «Folk flest bor i Kina», samt vært produsent for Margreth Olin og Joachim Trier.

Ærlig skildring Men tillegg til popsuksessen har det vært spill i kulissene av den utenommusikalske typen - som blant annet er omtalt i Jan Omdahls biografi «The Swing of Things» fra 2004.

Maktspill, pengekrangler, bandmedlemmer som knapt snakker sammen og fysiske sammenbrudd er også en del av bandets historie. Som da Magne Furuholmen ble akuttinnlagt på sykehus og måtte behandles med elektrosjokk etter hjertetrøbbel - en kollaps han har forklart med de dype og tunge konfliktene i bandet.

- Vi kommer sikkert inn på dette også. Jeg ønsker å skildre bandet så ærlig som mulig, og da hører både opp- og nedturer med. Min største ambisjon er imidlertid å lære noe om bandet som ikke allerede har vært skildret andre steder, sier Robsahm.

Dokumentarprosjektet er planlagt som en kinodokumentar, uten at den er skrevet i stein. Det er fremdeles i utviklingsfasen, men Robsahm har klare tanker om hva han vil få ut av samarbeidet.

- Det er en historisk fortelling om Norges største popeventyr. Det skal handle om hvordan de klarte det, og hvordan livene deres har vært da og etterpå - både sammen og hver for seg. Men jeg er veldig åpen for hva som skal skje i prosessen. Det har vært litt om a-ha i forskjellige tv-programmer, sånn i rykk og napp, men alt det historiske materialet er ikke samlet i én film før. Det synes jeg er litt rart.

Søker støtte Regissøren forteller at han har villet lage en film om et band helt siden han så Beatles-dokumentaren «Let it Be» fra 1970.

COMEBACK: Etter å ha lagt opp i 2010 gjorde a-ha comeback i år - med ny plate og ny turné. Her er de avbildet i forbindelse med jublieumskonserten på Rock In Rio i fjor høst.

Foto: Hilda Nyfløt
COMEBACK: Etter å ha lagt opp i 2010 gjorde a-ha comeback i år - med ny plate og ny turné. Her er de avbildet i forbindelse med jublieumskonserten på Rock In Rio i fjor høst. Foto: Hilda Nyfløt Vis mer

- Jeg har alltid hatt lyst til å skildre et band fra innsida, og særlig en plateinnspilling. Etter at jeg laget «Punx» for NRK ville jeg lage mer og begynte å tenke på en musikkdokumentar om a-ha da de annonserte comebacket sitt i fjor. Både bandet og manageren var positive til ideen min, og det er hyggelig at de lar meg få den æren det er å lage den første dokumentaren om dem, sier Robsahm.

Foreløpig har produksjonsselskapet Motlys søkt om utviklingsstøtte til prosjektet fra Norsk filminstitutt, men fikk avslag i forrige runde.

- Vi ble oppfordret til å søke igjen, så vi regner med at det ordner seg i neste runde. Interessen for prosjektet er veldig stor både nasjonalt og internasjonalt, men den beinharde konkurransen om produksjonsmidler er alltid en utfordring, noe jeg begynner å bli vant til etter et helt liv i bransjen. Dette ordner seg, sier Robsahm.

REGISSØREN: Thomas Robsahm har laget musikkrelaterte ting før, som dokumentar om Clawfinger og «Punx» for NRK.
Foto: NTB Scanpix
REGISSØREN: Thomas Robsahm har laget musikkrelaterte ting før, som dokumentar om Clawfinger og «Punx» for NRK. Foto: NTB Scanpix Vis mer