KULTURHØVDING: Hans Olav Brenner skal reise landet rundt i en ombygd buss i NRKs nye kulturstorsatsning. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
KULTURHØVDING: Hans Olav Brenner skal reise landet rundt i en ombygd buss i NRKs nye kulturstorsatsning. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer

Skal lede NRKs kulturflaggskip

Hans Olav Brenner takket av i Bokprogrammet, men kommer tilbake som programleder for NRKs nye kulturstorsatsning - «Brenner».

|||NRK har nå startet «kulturstripa» på NRK2 - med spesialprogram for kunst, bok, film og musikk. Til neste år lanserer statskanalen sin storsatsning med Hans Olav Brenner som programleder - som skal få beste sendetid på NRK1.

I en ombygd buss skal han reise landet rundt for å møte kulturkjendisene på hjemmebane. Programmet er oppkalt etter frontfiguren, og skal ta opp i seg alle kulturutrykk.

- Jeg gleder meg veldig. Dette skal bli grandiost og storslått, sier Hans Olav Brenner - som for øvrig akkurat er ferdig med sin del av innspillingene til Joakim Triers langfilm «Oslo, 31. august», der han har en av rollene.

Pimper opp bussen
Bussen i «Brenner» skal spesialinnredes som studio, men også utstyres med kano, sykler og annet som trengs på tur.

- Bussen skal «pimpes» opp til litt utvidet speiderstandard, sier Brenner og humrer.

Han drar litt på det når vi trekker assosiasjonen til Norge Rundt.

- En av mine viktigste erfaringer som tv-journalist er at det å komme seg ut og møte folk i et naturlig element gir en stor merverdi. Å trekke folk inn i studio skaper ofte en nervøsitet og uorganisk oppførsel, sier Brenner.

Ambisjonen er å lage to ganger åtte programmer i året. Første sending blir i septemner neste år. Med tanke på omfanget sier det seg selv at ressursene som settes inn er betydelige.

Odd Nordstoga første «gjest»
- Hvert program skal være en reise til et lokalsamfunn eller et annet sted som knytter seg til gjesten i programmet, forklarer Brenner.

Da de lagde et prøveprogram - såkalt pilot - brukte de Odd Nordstoga som imaginær gjest i programmet, og reiste rundt til steder som «sto ham nær.»

- Vi bare fant på. Vi diktet at han var emosjonelt knyttet til både det ene og det andre. Det var ikke måte på. Men det var jo bare en pilot, sier han.

- Hvar gleder du deg mest til?

- Jeg gleder meg veldig til å ha et program der vi også kan presentere levende musikk. Bussen skal også kunne brukes som konsertscene, og da skal vi kunne presentere lokal musikk fra rundt om i landet.