Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stor snøskredfare i fjellet:

- Skal lite til for å utløse skred

Uværet i Sør-Norge har ført til ustabil snø, og det er betydelig snøskredfare i fjellet flere steder de kommende dagene.

EN VEGG AV SNØ: Da Stine Larsen Ramsøy gikk tur tirsdag formiddag, ble hun møtt av dette synet. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Det enorme lavtrykket «Dennis» har de siste dagene feid inn over Norge, og har ført til at mange har måttet tilbringe vinterferien inne på hytta. Onsdag er det ventet uværspause, og mange kan nok la seg friste ut på ski. Da bør de utvise forsiktighet, oppfordrer vaktleder Tommy Skårholen på snøskredvarslingen til Norgs vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Været vi har hatt de siste dagene, har gitt mye ustabil fokksnø i områder som ligger i le for vinden, og det har bygget seg opp såpass raskt at det er fare for naturlig utløste skred som kan være store, sier Skårholen til Dagbladet.

Raste nedover mot E16

Stine Larsen Ramsøy (23) var en av dem som fikk merke naturkreftene på nært hold tirsdag, da snøen raste nedover fjellsidene ved E16 rett utenfor sentrum i Gudvangen i Sogn, skriver NRK.

Hun forteller imidlertid til Dagbladet at hun opplevde det hele som udramatisk, og at skred skjer «hele tida» på denne tida av året.

- Klart det er spektakulært å se kreftene i naturen når det skjer, men for oss som har vokst opp her er det ikke uvanlig, forteller Ramsøy, som selv bor i bygda.

LIVSTRUENDE: En tur i skibakken går veldig galt da et snøskred tar en av guttene. Video: CNN. Reporter: André Børke / Dagbladet Vis mer

- Skal lite til å utløse skred

Konsekvensene kan imidlertid bli store dersom snøskred-kreftene rammer.

Onsdag og torsdag er det varslet betydelig fare for snøskred flere steder i Sør-Norge, ifølge varsom.no. Mens faregraden enkelte steder nedjusteres til moderat fare.

- Det er mindre sannsynlig med naturlig utløste skred, men du kan som skiløper selv utløse skred i bratt terreng om fokksnøen ikke har fått stabilisert seg nok, sier Skårholen.

- Det skal sannsynligvis lite til å utløse skred av den fokksnøen som kom i dag, forteller han.

Ustabile forhold

Hans klare oppfordring til friluftslystne nordmenn er derfor å være forsiktige dersom man har tenkt seg på skitur i fjellet de kommende dagene.

- Det er første dagen etter uværet, og med faregrad tre ligger det an til at det er generelt ustabile forhold, og skredene kan bli store, sier Skårholen.

- Man bør legge forsiktige rutevalg, og unngå skredfarlig terreng dersom man skal være helt trygg på tur.

Skårholen sier at folk også må bruke både øyne og ører for å oppdage faresignaler.

GEIRANGER: Hovedredningssentralen Sør-Norge meldte like før klokka 15 om et snøskred over Fylkesvei 63 i Geiranger. Politiet opplyser også om at skredet er ca. 100 meter bredt og 5 meter høyt. Video: Sander Mossberg Hjelle Vis mer

- Hører du små drønn eller ser skytende sprekker, er det tydelige tegn på at du påvirker fokksnøen og kan utløse skred, sier han.

Røde Kors advarer også om at snøskavler kan bryte sammen og utløse skred i områder der det ikke er varslet om skredfare, skriver NTB.

- Jeg anbefaler alle å tenke seg nøye om når man beveger seg nær bratte heng og legg gjerne rastepausen et stykke unna slike skråninger, advarer Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps til nyhetsbyrået.

Hele Norges coronakart