Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skal løfte fildelingsdebatten i Norge

Ny organisasjon er lei av steile fronter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fribit er en ny organisasjon som skal jobbe med informasjon om fildeling. Vi inviterte pressetalsmann Svenn-Arne Dragly til å skrive et innlegg der han forteller om deres virksomhet.

NÅ ER DET på tide at ord blir til handling. Mange har sett seg lei på underholdningsbransjens lange og kostbare kamp mot fildeling og flere har ropt ut etter forandring. Likevel blir lite nytt prøvd ut.

Bransjen holder fast på gamle modeller samtidig som fildelerne laster ned stadig mer, og det slenges kraftige påstander fra begge parter. Det er her vi står fast i dag.

Det er dette FriBit ønsker å gjøre noe med.FRIBIT JOBBER
ikke bare med å fremme egne meninger, men vil engasjere frivillige til å ta aktivt del i debatten.

Gjennom ulike prosjekter ønsker vi å vise hva fildeling egentlig er og hvordan man kan komme fram til gode løsninger. Skal man komme seg videre i denne debatten må bransjen og piratene møtes på halvveien. Problemet løser seg ikke med strengere straffer. Heller ikke av å rekruttere flere illegale fildelere. For å komme fram til løsninger er man nødt til å samarbeide og ikke minst høre på en gruppe som alt for ofte settes til side, nemlig forbrukerne.

Det er enkelt å la fokuset falle på kampen mellom piratene og bransjen. David mot Goliat. Vi hører bransjen si at fildeling er galt og umoralsk. At det er tyveri. På den andre siden oppfordrer piratene til økt fildeling, da de mener det er veien å gå inn i fremtiden. Tilbake sitter vi som forbrukere og blir veldig usikre: Kan jeg laste ned denne sangen ulovlig fra nettet med god samvittighet? Eller kunne jeg like godt rappe lommeboka til Bjørn Eidsvåg og kjøpe albumet hans for pengene?

Det er ikke lett å sette seg inn i konsekvensene av ulovlig fildeling. Selv ikke for pirater eller filmselskap. Likevel er meningene ganske entydige fra begge sider. Det er «enten eller». Fildeling skal enten bekjempes med loven i hånden, eller hylles som en ny revolusjon. Det er lite snakk om å ta i bruk fildelingen på en måte som gjør at artistene kan tjene på den. Rettere sagt, det er snakk om det, det kommer bare ikke frem.

image: Skal løfte fildelingsdebatten i Norge
VI I
FriBit tror dette har mye å gjøre med at forbrukerne får alt for lite å si i denne debatten. Dukker det opp en sak i media om fildeling er det «enten eller» som uttaler seg. Det er sjelden noen sier at fildeling har mye bra for seg, men at den alene ikke er den endelige løsningen. Og at vi må komme fram til noe som både forbrukere og artister blir fornøyd med.

Det største problemet til bransjen er ikke at noen få laster ned veldig mye ulovlig. Selv om det ser sånn ut når de skal ta «storfisken» som laster ned flere hundre filmer i uka. Problemet til bransjen er at flertallet av alle ungdommer gjør det. At fildelingsteknologien allerede er hyllet av forbrukerne. Hadde bransjen sett dette tidligere, kunne de tatt i bruk denne teknologien og gitt forbrukerne et tilbud som hadde vært langt bedre enn det piratene kan servere ulovlig i dag.

Bransjen har i stedet valgt å gå til kamp mot fildelingsteknologien med loven i hånden. Det kan diskuteres om dette har vært et klokt valg, men synet på platebransjen har i hvert fall ikke blitt bedre som følge av det. Matt Mason har et svært godt utsagn i denne sammenhengen: «Når søksmål blir en så stor del av forretningsmodellen din, er sannheten at du ikke lengre har noen virksom forretningsmodell.»NÅ HAR
riktignok bransjen i Norge unnlatt å ta i bruk søksmål i stor skala, men de jobber fortløpende med å finne løsninger som kan gjøre det enklere å straffe illegale fildelere. Når illegale fildelere utgjør en så stor andel av kundegruppen som den gjør for underholdningsbransjen, burde kanskje ikke straff være fokuset. Da burde man heller bruke ressursene på å finne gode løsninger.

En unnskyldning fra bransjens side har vært at det er «umulig å konkurrere med gratis». Dette er en svært dårlig unnskyldning for ikke å skape nye alternativ. I dag finnes det flere ulovlige løsninger for å laste ned underholdning, men ofte er disse dårlige, gir fare for virus og mange av produktene er ikke å finne eller av lav kvalitet.

Bransjen har en enestående mulighet til å sette opp løsninger der man kan få tak i akkurat det man leter etter i den kvaliteten man ønsker. Et sånt alternativ er det nok mange som er villige til å betale for. Slik er dessverre ikke bransjens lovlige alternativ i dag. De lovlige alternativene byr ofte på dårligere kvalitet enn piratenes, er ikke mer brukervennlige og ikke minst - de inneholder kopisperrer som gjør det vanskeligere å bruke produktene!

Hvis bransjen gjør et forsøk på å endre dette, tror jeg det absolutt er mulig å konkurrere ut noe som er gratis.FOR Å
komme oss videre trengs det et kraftig press på bransjen. Det er viktig å vise at når de velger bort de løsningene som fildelerne ønsker seg, velger de også bort fildelerne som potensielle kunder. Platebransjen har allerede vist at de er villige til å velge oss bort, da de sier at de ikke lenger satser på artister med ungdom som målgruppe. Da har de valgt å ikke ta fildeling som en utfordring på alvor. De har valgt å se på det som et problem, og ikke et gode som kan brukes i løsninger som likevel kunne brødfø artister og produsenter.

Da er det på tide at vi samler oss for å vise at dette ikke er akseptabelt. De fleste av oss har jo lyst til å betale for musikken vi hører på, men ikke når prisen er så høy og kvaliteten så dårlig som i dag. Spesielt ikke når det å frakte albumet kan gjøres gratis ved hjelp av fildelingsteknologier som BitTorrent.

FriBit kommer til å engasjere frivillige til å ta del i arbeidet fram mot nye løsninger. Vi vil forene synspunkter fra underholdningsbransjen og fildelerne med forbrukernes behov. Blir vi mange nok kan vi legge press på at bransjen skal ta en real diskusjon om nye løsninger. Kanskje tør de å prøve noen også.

KRONIKKFORFATTER: Svenn-Arne Dragly.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!