Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skal Mari & Magnus bli nynorskens Karsten & Petra?

Ruth Lillegraven utfordrer Tor Åge Bringsværd.

Illustrasjon fra boka: Inger Landsem/Samlaget
Illustrasjon fra boka: Inger Landsem/Samlaget Vis mer

ANMELDELSE: Ruth Lillegraven debuterte med «Store stygge dikt» i 2005, og slo i fjor gjennom med den kritikerroste romanen «Mellom oss».

Nå prøver hun seg på barnebokmarkedet med sin andre bok i serien om søskenparet Mari og Magnus.

Foto: Paal Audestad/Samlaget
Foto: Paal Audestad/Samlaget Vis mer

De er fem og fire år. I den første boka flyttet de inn i nytt hus og treffer kompisen Jonas.  

Nå er de i barnehagen. Der er det en som stjeler smokkene til de minste barna. Mari og Magnus får med seg Jonas på jakt etter smokkene. Men Jonas forsvinner, og da Mari finner ham sitter han i dukkehuset med alle smokkene. Han vil ha et lager, fordi moren sier han ikke får bruke smokk. Mari sladrer ikke, men får levert smokkene tilbake.   

Mimikkløse illustrasjoner «Eit sjarmerende nynorskalternativ til Karsten og Petra» sier forlaget om boka. Nå er Lillegravens serie enklere både i språk og plott enn Karsten og Petra, og kan likne mer Gunilla Voldes «Thomas og Emma-bøker», med sin gjenkjennelige hverdagsproblematikk for de aller minste.

Skal Mari & Magnus bli nynorskens Karsten & Petra?

Lillegraven bruker et enkelt, konkret og effektiv språk — en setning eller to på hver side - og uten det fortolkende føleriet som etter min mening hefter ved Karsten og Petra.

Mye av suksessen til Karsten og Petra ligger i de fargesterke og svært sjarmerende illustrasjonene til Anne Holt. De er ikke like gode i denne serien. Den erfarne maleren og illustratøren Inger Landsem bruker enkle streker, nærmest naivistiske, med akvarell-aktig bakgrunn. Ansiktene og uttrykkene er visse steder nesten litt mimikkløse i sin enkelhet, og ikke så karakteristiske som hos Anne Holt.  

Men for all del. Dette er gode bøker for de aller minste.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media