COUNTRYFEST I BLUESBYEN: Amerikanske Brad Paisley var det store trekkplasteret på Notodden Musikkfestival fredag kveld. Foto: Finn Bjurvoll Hansen
COUNTRYFEST I BLUESBYEN: Amerikanske Brad Paisley var det store trekkplasteret på Notodden Musikkfestival fredag kveld. Foto: Finn Bjurvoll HansenVis mer

Skål, Mr. Bradweiser

Norges kulturminister er countryfrelst, og Brad Paisley har skylda. Fredag kveld var begge på Notodden.

||| KONSERT: NOTODDEN (Dagbladet): Brad Paisley (37) er en av USAs absolutt største countrystjerner akkurat nå. I går kveld befant han seg mellom fjellene, rett ved Heddalsvannet, i bluesbyen i Telemark — som plutselig også ble countrybyen.
Arrangørene av nyvinningen Notodden Musikkfestival hadde fått selveste kulturministeren til å åpne festivalen — og introdusere Paisley.
 Det var ikke vanskelig å få til, for Anniken Huitfeldt er fan og hadde forlengst kjøpt billett til konserten. 
 

USA-livet Countrymusikk handler ofte om livet og hverdagen til den vanlige amerikaner og de verdier han eller hun står for, og Paisley tar med seg en liten flik av dette til scenen — i tekstene og i form av filmer og videoer på en storskjerm spekket med bilder av det som betyr noe for amerikanerne: Baseball, biler, fisking, familieverdier, pizza og øl. Og humor. Og noen har åpenbart tatt på seg jobben med å oppdatere showet, for ikke bare står han foran Monolitten på et av bildene, på et annet viser han finger'n til oljeselskapet BP — riktignok sladdet!
Flere amerikanske countrystjerner har besøkt Norge de siste par åra, men ingen av dem har vist så til de grader at de stortrives med det de gjør.
For å kommunisere maksimalt med fansen har han dessuten fått bygget en catwalk som gjør at sceneområdet utvides betraktelig — og han får litt trim på kjøpet.  

Trubadur Der, ytterst på catwalken, sitter han også når han sender bandet på sju ut mens han setter seg ned med kassegitaren som en trubadur på after ski eller noe sånt — tilbakelent, avslappet og småpratende.
Det som i utgangspunktet sikkert er ganske så strømlinjeformet etter utallige konserter, virker likevel spontant — som om det er første gang.  

Nashville Brad Paisley er født i West Virginia, men søkte som de fleste andre countryartister til Nashville. Der har han siden debuten i 1999 sakte, men sikkert jobbet seg opp mot den posisjonen han har i dag — som en av de fremste eksponentene for den tradisjonelle countrymusikken, riktignok med ganske store doser rock.  For to år siden ga Paisley ut et gitaralbum der han virkelig får demonstrert sine evner som monstergitarist, og materialet på konsertene spenner fra country og hissig rock til en låt som kan passere som en heavyballade!
I motsetning til de fleste av sine countrykolleger, insisterer Paisley på å spille hovedrollen også som elgitarist.
Og han gjør det så overbevisende at norske kolleger uten de store countrytilbøyelighetene bøyer nakken i beundring.  

Fiskegæren Jo da, de var på plass på Notodden i går, og de får se en gitarhelt som får Telecasteren til å gløde og true med å antenne. Men de får også se en countryartist som føyer seg inn i rekke av gode fortellere, med humor som drivkraft. Han synger for eksempel om at han gleder seg til å bli kjendis (sjøl om han ikke har talent!), så han kan skylde på berømmelsen og slippe unna med samfunnstjeneste hver gang han gjør noe galt («Celebrity»). Han synger også om da han måtte velge mellom sin store fiskeinteresse og kona — og (selvfølgelig) valgte det første. Men han kommer til å savne henne når han kommer hjem (I'm Gonna Miss Her)! Når han avslutter med «Alcohol», treffer han telemarkssjela hjemme, og allsangfaktoren når et toppnivå. Svenske Willy Clay Band og norske Lucky Lips blir hentet opp på scenen for å være med på finalen, og alle er som en stor familie. «Whiskey Lullabye», som har vært den store hiten på NRKs Country jukebox på seine kvelder i minst et par år, hopper han over. Ingen kan ta Alison Krauss? plass som duettpartner, og det tar han konsekvensen av.

Fortsetter i dag Notodden Musikkfestival fortsetter i dag med konserter med blant andre finske Leninggrad Cowboys, amerikanske The Hooters og det norske «comebackspøkelset» Stage Dolls.   

Foto: Finn Bjurvolll Hansen
Foto: Finn Bjurvolll Hansen Vis mer