DEBATT

Skal «naboen» få dømme deg?

Jeg kan ikke lenger se noen mening i at grunnleggende fagkompetanse ikke skal kreves av dem som skal være med på å dømme i alvorlige straffesaker. 

Illustrasjonsfoto: Olav Olsen / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Olav Olsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Prinsippet om å dømmes av likemenn ble innført i ei tid da svært få mennesker i samfunnet vårt hadde juridisk fagkompetanse. Folk var vant til å klare seg selv og var ikke spesielt villige til å overlate makten sin uten videre. Det ga mening i å fordele den dømmende makten også til folket for å skape tiltro til rettssystemet.

Dagens samfunn er blitt svært spesialisert. Krav til fagkompetanse kreves i økende grad i de fleste yrker. Uavhengig av personlig vurderingsevne eller kunnskapsnivå gis folket likevel fortsatt makt for å være med på å avgjøre om mennesker skal sitte år i fengsel eller slippe fri.

Jeg kan ikke lenger se noen mening i at grunnleggende fagkompetanse ikke skal kreves av dem som skal være med på å dømme i alvorlige straffesaker. Jeg vil ikke ringe rørleggeren hvis jeg trenger en snekker. På samme vis vil jeg ikke at hvem som helst skal ha rett til å dømme meg i vårt juridiske system. Et prinsipp har ikke hold i seg selv bare fordi det er en lang tradisjon og fordi det har vært ansett som funksjonelt i tidligere tider.

Har den norske befolkning i dag manglende tiltro til spesialistene? Er det hold i tanken om at rettssikkerheten vil svekkes dersom vi ikke har med lekdommere uten fagkompetanse?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer