<strong>MINNESMERKE:</strong> Fra markeringen av Holocaust-dagen 27. januar ved minnesmerket over deporterte norske jøder på Akershuskaia. Skal staten bidra til at også norske SS-soldater får et minnesmerke? Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
MINNESMERKE: Fra markeringen av Holocaust-dagen 27. januar ved minnesmerket over deporterte norske jøder på Akershuskaia. Skal staten bidra til at også norske SS-soldater får et minnesmerke? Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Krigshistorie

Skal norske myndigheter støtte et minnested etter norske SS-soldater?

Det blir for upresist å si at de «valgte feil side».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norges Røde Kors har stilt seg i spissen for en henstilling til staten om å opprette og bekoste et minnested i Norge for nordmenn som falt i tjeneste for tyske Waffen SS under krigen. Røde Kors handler på vegne av deres etterlatte og etterkommere. Det er forståelig at disse føler behov for et sted de kan oppsøke og minnes sine, men det ville være en alvorlig feiltakelse fra statens side å bidra til noe slikt.

Et minnested blir gjerne tillagt en legitimerende funksjon, uavhengig av hva den egentlige intensjon måtte være for opprettelsen av det. På den annen side, nordmenn som støttet Tyskland under annen verdenskrig, gjennom kamp i tyske styrker, medlemskap i NS eller på annen måte, var medvirkende, uvitende eller vitende i større eller mindre grad, til det som i karakter og omfang er de mest avskyelige uhyrligheter i menneskehetens historie. Det blir for upresist å si at de «valgte feil side». Nordmenn i Waffen SS må regnes til kategorien av dem som med sin støtte til nazistenes krigføring var vitende om uhyrlighetene i regi av regimet. Å gi inntrykk av å hedre disse med opprettelsen av et minnested ville være en hån mot norske jøder som praktisk talt alle var og fremdeles er personlig berørt av nazistenes og medløperes handlinger under krigen. Og det ville være en hån mot nordmenn som utsatte seg for stor fare og mot dem som ble skadet og drept i kamp mot et rettsløst, voldelig og nådeløst regime.

Norske myndigheter bør avholde seg fra å legge til rette for opprettelsen av et minnested for norske SS-soldater, med økonomisk støtte eller på annen måte. Ansvaret for å gjøre dette faller på dem som av personlige grunner føler behov for opprettelsen av et slikt minnested.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer