Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Games2:Winter»

Skal overleve ni måneder i Sibir. Slik blir det kontroversielle reality-programmet hvor «alt er lov»

- Vil vise det beste og verste ved menneskers natur, sier serieskaper. 

SLIK MÅ DE LEVE: 30 deltakere blir i juli sendt til en skog i Sibir i Russland. Her skal de overleve i ni måneder, og hele verden kan følge dem 24 timer i døgnet. Den eneste regelen i «Game2:Winter» er å overleve. De som overlever, får en bit av pengepremien på 16 millioner norske kroner. Video: Ruptly Vis mer

(Dagbladet): Fra og med juli 2017 skal 30 russiske deltakere forsøke å overleve ni måneder i den sibirske villmarka. Hele tida vil TV-seere kunne følge med på det som skjer 24 timer i døgnet.

- Jeg er klar for å gjøre det meste for å vinne, i likhet med resten av konkurrentene mine, sier Vladimir Privalov, til nyhetsbyrået Ruptly, som har vært i skogen deltakerne snart skal flytte til.

De som klarer å overleve i villmarka helt fram til april 2018, vil kunne innkassere et beløp fra premiepotten, som er på rundt 16 millioner norske kroner. Hvor mye deltakerne får, varierer ut i fra hvor mange som når målstreken.

  • Se hvordan deltakerne må overleve, i videoen øverst i saken.

Overvintrer i 40 minus

For å delta i TV-programmet, som har fått navnet «Games2:Winter», må deltakerne enten betale over én million kroner, eller bli stemt fram på programmets nettsider. Alle deltakerne må også klareres som mentalt stabile, før de får bli med.

Deltakerne vil bli sluppet ut i en skog i Novosibirsk-regionen, hvor 2 000 kameraer vil følge bevegelsene deres døgnet rundt.

Den eneste måten å komme seg ut av skogen på, er ved å trykke på panikk-knappen. Deltakere som gjør det, vil ikke ha muligheten til å komme tilbake til skogen.

I løpet av de ni månedene skal deltakerne bygge hus, jakte og overvinne de utfordringene naturen skulle gi dem. På vinterstid kan temperaturene komme helt ned i 40 minusgrader. Og i tillegg til mulige intriger, må deltakerne også passe seg for bjørn og ulv i området.

- En mann kan løpe i 40 kilometer i timen, mens en bjørn kan løpe i 60 kilometer i timen. Det vil ikke nytte å forsøke å flykte, sier deltaker Anton Marchenkov.

Han har allerede kommet opp med en plan for hvordan han skal skaffe seg mat:

- Larver fra barken i trærne, og biller, er ganske spiselige. Om du rister dem, smaker det litt som solsikkefrø, sier han til nyhetsbyrået.

Skjebnen til deltakerne, kan seerne være med å bestemme fra sofakroken. I begynnelsen av oppholdet, vil deltakerne også deles inn i lag etter hva seerne stemmer fram. Underveis kan også deltakerne ønske seg hjelpemidler, som seere kan donere til dem.

- Kan bli lemlestet og drept

På tross av at innspillingen er flere måneder unna, har programmet allerede rukket å bli kontroversielt.

Årsaken er serieskaper Evgeniy Pyatkovskiys utalelser. I en reklame for programmet skal det ha blitt uttalt at «Hver deltaker gir samtykke på at de kan ble lemlestet, til og med drept», skrev The Guardian da programmet ble annonsert i desember.

PÅ PLASS: Disse deltakerne er allerede klare «Games2:Winter». Her er de på plass på stedet de om noen måneder vil bli veldig god kjent med. Foto: Ruptly
PÅ PLASS: Disse deltakerne er allerede klare «Games2:Winter». Her er de på plass på stedet de om noen måneder vil bli veldig god kjent med. Foto: Ruptly Vis mer

Fler medier, inkludert den britiske avisa, gikk da på en kjempesmell, og skrev at TV-programmet tillot drap og voldtekt, noe som ikke stemte ifølge faktasjekk-nettstedet Snopes.

På programmets nettsider, står det at dersom deltakerne bryter loven, vil de bli arrestert av russiske myndigheter, og miste muligheten til å motta pengepremien.

Dersom noe skulle skje med deltaker, kan de ikke holde TV-skaperne ansvarlig.

- Det er «ingen» regler i programmet. Den eneste regelen er å overleve. Programmet vil vise hvordan mennesket endrer oppførsel utenfor samfunnet. Og det vil vise det beste og det verste av menneskets natur, sier Pyatkovskiy til Ruptly.

Og legger til:

- Det tar minst en halv time å komme seg til området med helikopter, på den tida kan alt skje. Vi kan ankomme til et lik, og ikke en deltaker.

Elena Zhernova er en av de allerede annonserte deltakerne. Hun frykter at det kan oppstå kamper mellom deltakerne.

- Det mest ekstreme som kan skje, er at menn begynner å slåss. Kanskje kvinner også. Jeg kan komme til å delta i det, sier hun til Ruptly.

«Game2:Winter» vil vises på syv språk: Russisk, engelsk, kinesisk, fransk, tysk, spansk og arabisk. Årsaken er at programskaperne ønsker at hele verden skal få muligheten til å delta i det de selv omtaler som et «prosjekt».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media