Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

- Skal politifolk sitte hjelpeløse mens gjerningsmannen bestemmer hva som skal skje videre?

Politimann i Oslo svarer politimester Arne Hammersmark.

BEVÆPNING: Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt uttalte seg etter at en politibetjent ble skutt på Vinstra natt til fredag. Han får i dag svar fra Jan Erik Bresil, politimann i Oslo (innfelt). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BEVÆPNING: Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt uttalte seg etter at en politibetjent ble skutt på Vinstra natt til fredag. Han får i dag svar fra Jan Erik Bresil, politimann i Oslo (innfelt). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Kjære politimester Arne Hammersmark.

I kjølvannet av det tragiske drapsforsøket på en kollega på Vinstra vil jeg starte med å uttrykke min støtte og sympati. Vi håper alle at vår kollega blir helt frisk og er tilbake i tjeneste så raskt som mulig.

I bevæpningsdebatten har du og flere andre politimestre tatt standpunkt mot bevæpning. Den 27.11.14 i Nettavisen under overskriften «Det hjalp ikke at han var bevæpnet» og den 28.11.14 i Dagbladet har du uttalt deg. I den siste artikkelen går du imot bevæpningen som skal beskytte dine ansatte mot et varslet terrorangrep. Jeg var selv mot bevæpning de første årene i politiet. Dette har endret seg etter jeg møtte virkeligheten på gata. Jeg er skuffet over hvilke holdninger du viser til dine ansattes sikkerhet gjennom dine uttalelser.

Din uttalelse til Nettavisen om at hendelsen på Vinstra har argumenter for begge sider i bevæpningsdebatten virker lite gjennomtenkt.  Vi er begge enige om at situasjoner hvor man uforberedt møter farlige psykisk syke personer taler for bevæpning. Til den andre siden tillegger du argumentet at «politiet ble skutt på selv om de var bevæpnet».  Hvordan kan dette noen gang være et argument mot bevæpning? At denne ene situasjonen ikke ga dine ansatte tid til å forsvare seg først, mener du er et argument for at andre ikke skal få muligheten til å forsvare seg i morgen?

Jeg vet ikke hvor lenge din skadde ansatte og hans kollega ventet på hjelp, men jeg er rimelig sikker på at det må ha vært greit å kunne forsvare seg hvis gjerningspersonen kom tilbake.  Til Dagbladet sier du at norsk politi ikke er vant til å være fast bevæpnet og at instinktet deres er å komme seg vekk fra situasjonen. At vi ikke er vant til dette skyldes selvfølgelig at vi ikke er fast bevæpnet og kan gjøre oss komfortabel med våpenet i den daglige tjenesten. Til tross for dette kjenner jeg meg ikke igjen i din beskrivelse av mine kollegaer eller den treningen vi årlig gjennomgår. Du er som politimester personlig ansvarlig hvis det er feil type trening i ditt politidistrikt. Norsk politi trener mer med våpen enn de aller fleste land som har fast bevæpning, men dette glemmer man ofte.

Det er naturlig å trekke seg vekk fra å bli skutt på uavhengig av bevæpning. Det er hva man kan gjøre når man er kommet seg i dekning som er den store forskjellen på ditt og mitt syn. Du argumenterer for å la politifolk sitte hjelpeløse mens gjerningsmannen bestemmer hva som skal skje videre. Denne debatten har i kommentarfelt og blant våre politikere begynt å ligne på en farse. Noen fremstiller politiet som gale mordere. De tror tydeligvis at politiets atferd og gode kontakt med kriminelle avhenger av hvilket verktøy vi har med oss. Andre viser til statistikk som passer fint med deres syn og snur det blinde øyet til det som ikke passer. Det lave antallet politiskytinger i Finland er ikke like interessant som det høye i Sverige. I begge land er politiet fast bevæpnet.  At det til enhver tid kjører rundt bevæpnede politipatruljer i Storbritannia, er ikke like fint å vise til som at «Bobbyene» er ubevæpnet.  At engelsk politi brukte 14 minutter på å bistå sin befolkning under terrorangrepet mot Lee Rigby i London i 2013 nevnes ikke. I fem av disse minuttene stod uniformert, ubevæpnet politi og så på at forbipasserende sivile konfronterte de bevæpnede terroristene.

Det snakkes om at vanlige kriminelle plutselig vil bevæpne seg i større grad hvis politiet har våpen. Det er en grunn til at vi alltid gir oss til kjenne som politi når vi pågriper mulige bevæpnede mistenkte. Det er nesten aldri politiet de frykter, det er andre kriminelle.

Jeg er åpen for at bevæpning dessverre vil kunne føre til at det blir løsnet flere skudd mot slike syke gjerningsmenn som dine ansatte møtte i Vinstra. Jeg er heller ikke redd for å si høyt at jeg mener at det er bedre at noen slike gjerningsmenn blir skutt enn å stole på at vernevesten vår blir truffet også neste gang. Gjerningsmannens liv er like mye verdt som mitt, men det er han som truer med å skade andre mennesker.

På min politistasjon har flere kollegaer opplevd å bli truet og stukket med kniv, også der beskyttet av vernevest. Vi har avdekket våpendepot i kriminelle miljøer og pågrepet mistenkte med skarpe våpen på seg. Antallet ganger vi må bevæpne oss øker kraftig allerede mens vi er et ubevæpnet politi, ikke fordi vi starter et våpenkappløp. Vi opplever stadig å måtte krangle om bevæpning fordi gjerningsmannen har slått med den butte siden av en øks, eller viftet med kniven i feil retning under et ran. Det går stort sett alltid bra og det er derfor denne debatten ikke har endt med bevæpning for lenge siden. Problemet er at du og dine likesinnede har valgt en holdning som kun skal endres den dagen flere norske politifolk blir drept slik som i Danmark.

Når den dagen kommer kan det dessverre hende at utfallet ikke blir annerledes med bevæpning. I det minste har en bevæpnet tjenestemann i større grad selv kontroll over sin eller befolkningens skjebne. Den kontrollen ønsker du og de som deler ditt syn at gjerningspersonen skal ha.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling