Skal posere nakne for TV-seerne

Nytt britisk kunstprogram skaper debatt.

PROVOSERENDE? Et nytt TV-program om akttegning skaper reaksjoner i Storbritannia. Her vises akttegning i form av en performance på Sydney-biennalen i 2000. Foto: SCANPIX / AFP / GREG WOOD
PROVOSERENDE? Et nytt TV-program om akttegning skaper reaksjoner i Storbritannia. Her vises akttegning i form av en performance på Sydney-biennalen i 2000. Foto: SCANPIX / AFP / GREG WOODVis mer

(Dagbladet.no): Kunstprogrammer er vanligvis ikke blant TV-programmene som skaper mest debatt. Særlig ikke programmer med hovedfokus på opplæring.

Men et nytt undervisningsprogram på Channel 4 skaper nå reaksjoner i Storbritannia.

Innføring i akttegning
Programmet skal sendes på dagtid, og har fått tittelen «Life Class: Today's Nude». Programmet skal rett og slett gi TV-seerne en innføring i akttegning - en tradisjonell tegnemåte der nakne mennesker står modell. Det melder blant andre avisa The Independent.

Programmet vil presentere nye aktmodeller på skjermen hver dag. Meningen er at TV-seerne selv skal kunne tegne modellene. Samtidig vil kunsteksperter komme med tips og råd i et eget hjørne av skjermen.

Det høres kanskje ikke veldig kontroversielt ut. Men programmet skal sendes klokka seks om ettermiddagen, tre timer før det såkalte vannskillet som regulerer TV-innhold som passer seg for mindreårige.

Og ikke alle er like begeistret over den nye muligheten til å gjøre inngående studier av nakne mennesker via TV-skjermen.

- Channel 4 er besatt av sex og nakenhet, kommenterte John Beyer, direktør for organisasjonen Mediawatch-UK, ifølge The Independent.

Vil øke interessen for tegning
Men Alan Kane, kunstneren som hadde ideen til programmet, sier at TV-kanalen ikke hadde noen betenkeligheter med å vise det.

- Det dreier seg om utdanningsbasert og ikke-seksuell nakenhet, sier han til avisa.

Han håper programmet kan bidra til å øke interessen for den tradisjonelle kunstformen, som de siste årene har forsvunnet fra pensum hos flere kunstutdanninger.

Humphrey Ocean, en av kunstekspertene som skal gi råd i programmet, sier til avisa The Sunday Times at han håper programmet kan bidra til å demystifisere tegning.

Edle hensikter til tross - Channel 4 har tradisjon for å være blant de mest provoserende TV-kanalene i Storbritannia. I 1993 ble de blant annet den første kanalen som viste et lesbisk kyss før vannskillet, i såpeserien «Brookside». I 2002 viste de en liveoverført obduksjon, og to år senere en dokumentar som viste en kvinne som fikk utført en abort.