Skal posere nakne for TV-seerne

Nytt britisk kunstprogram skaper debatt.

PROVOSERENDE? Et nytt TV-program om akttegning skaper reaksjoner i Storbritannia. Her vises akttegning i form av en performance på Sydney-biennalen i 2000. Foto: SCANPIX / AFP / GREG WOOD
PROVOSERENDE? Et nytt TV-program om akttegning skaper reaksjoner i Storbritannia. Her vises akttegning i form av en performance på Sydney-biennalen i 2000. Foto: SCANPIX / AFP / GREG WOOD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kunstprogrammer er vanligvis ikke blant TV-programmene som skaper mest debatt. Særlig ikke programmer med hovedfokus på opplæring.

Men et nytt undervisningsprogram på Channel 4 skaper nå reaksjoner i Storbritannia.

Innføring i akttegning
Programmet skal sendes på dagtid, og har fått tittelen «Life Class: Today's Nude». Programmet skal rett og slett gi TV-seerne en innføring i akttegning - en tradisjonell tegnemåte der nakne mennesker står modell. Det melder blant andre avisa The Independent.

Programmet vil presentere nye aktmodeller på skjermen hver dag. Meningen er at TV-seerne selv skal kunne tegne modellene. Samtidig vil kunsteksperter komme med tips og råd i et eget hjørne av skjermen.

Det høres kanskje ikke veldig kontroversielt ut. Men programmet skal sendes klokka seks om ettermiddagen, tre timer før det såkalte vannskillet som regulerer TV-innhold som passer seg for mindreårige.

Og ikke alle er like begeistret over den nye muligheten til å gjøre inngående studier av nakne mennesker via TV-skjermen.

- Channel 4 er besatt av sex og nakenhet, kommenterte John Beyer, direktør for organisasjonen Mediawatch-UK, ifølge The Independent.

Vil øke interessen for tegning
Men Alan Kane, kunstneren som hadde ideen til programmet, sier at TV-kanalen ikke hadde noen betenkeligheter med å vise det.

- Det dreier seg om utdanningsbasert og ikke-seksuell nakenhet, sier han til avisa.

Han håper programmet kan bidra til å øke interessen for den tradisjonelle kunstformen, som de siste årene har forsvunnet fra pensum hos flere kunstutdanninger.

Humphrey Ocean, en av kunstekspertene som skal gi råd i programmet, sier til avisa The Sunday Times at han håper programmet kan bidra til å demystifisere tegning.

Edle hensikter til tross - Channel 4 har tradisjon for å være blant de mest provoserende TV-kanalene i Storbritannia. I 1993 ble de blant annet den første kanalen som viste et lesbisk kyss før vannskillet, i såpeserien «Brookside». I 2002 viste de en liveoverført obduksjon, og to år senere en dokumentar som viste en kvinne som fikk utført en abort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer