Skal redde britenes ære

Trioen Muse mener britpopen ødelegger for engelske band utenfor Storbritannia. Men det skal de ordne opp i.

Engelske Muse er i landet. I kveld entrer de scenen på Rockefeller i Oslo. I morgen står Bergens Garage for tur. Trioen er glade i turnelivet.

- Det er derfor vi startet bandet, forteller vokalist, gitarist og låtskriver Matt Bellamy til Dagbladet.no. Han sitter nydusja, forkjøla og smørbrødgumlende sammen med bassist Chris Wolstenholme og trommis Dominic Howard bak Rockefeller-scenen.

De turnerte på 50 festivaler i fjor sommer. De varmet opp for Red Hot Chili Peppers og Foo Fighters og solgte en halv million kopier av debuten «Showbiz». Fjoråret var en hektisk tid for trioen fra Teignmouth i vest-England. Bellamy mener Muses publikum tilnærmer musikken på to måter:

- Hvis vi spiller i Nederland, er det helt stille. Det ser ut som folk er helt inne i musikken, mens i for eksempel Frankrike og Italia tar det helt av. Mye mer fysisk.

Referansejuntaen

Muse er britiske, og dermed - nesten - automatisk geniforklarte i engelsk musikkpresse. Bandet er også et av ofrene et referansejuntaens herjinger i media. Det eksempelvis umulig å finne en Museartikkel uten at Radiohead står nevnt i teksten. Bandmedlemmene har hørt en del Radiohead, men trekker fram amerikanske referanser for å beskrive sin egen musikk.

- Rage Against The Machine influerer gitarene, mens Jeff Buckley hadde følelsen og sangstilen, forteller Bellamy.

Redder æren

Bellamy, Wolstenholme og Howard er tidlig i 20-åra og vokste opp under britpopen. Den har de lite til overs for.

- De var rett og slett ikke gode, mener Bellamy og fortsetter:

- Jeg vil ikke bruke penger på folk som blander det rare engelske med aggressiv sjøltillit, forteller han med klare referanser til Blur og Oasis. Muse mener også at britpopen har ødelagt for andre engelske grupper i utlandet.

- De var så svære i England, at de dreit i om de solgte album i USA. Men vi skal redde britisk musikks ære, smiler Bellamy.

Nytt album

I den redningsoperasjon inngår fra 18.juni det neste albumet, «Origin Of Symmetry».

- Den minner om «Showbiz». Men det nye stoffet har mer dybde og er mer dynamisk innenfor hver låt. Vi har kontraster mellom det moderne og det gamle, eksempelvis synthbass og kirkeorgel, opplyser Bellamy og oppsummerer lurt

- Vi tolker menneskehetens musikkutvikling.

Interesserte kan se og høre om det stemmer på Oslos Rockefeller i kveld. I morgen venter Garage og Bergen.

TURNEGLADE:</B> Matt Bellamy og Muse er glade i turnelivet. Nå er de ute på en åtteukers-runde.
<B>MUSE: Trommis Dominic Howard (f.v), vokalist/gitarist Matt Bellamy og bassist Chris Wolstenholme spiller i Oslo i kveld og Bergen i morgen.