Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Abraham Poincheval «Egg»

Skal ruge ut kyllinger mens han er innestengt i en stein

Performance-kunstner Abraham Poincheval skal sitte inni en stein i flere uker for å klekke ut kyllinger med egen kroppstemperatur. 

SPEKTAKULÆRE STUNT: Abraham Poincheval antar at han må sitte inni en stein mellom tre til fire uker for å få ruget ut kyllingene. Foto: Scanpix
SPEKTAKULÆRE STUNT: Abraham Poincheval antar at han må sitte inni en stein mellom tre til fire uker for å få ruget ut kyllingene. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Han har tidligere bodd inni i en utstoppet bjørn i fjorten dager, vært gravd ned under en stein, seilt ned den franske Rhönen i en gigantisk flaske med kork og krysset Alpene i en tønne. For å nevne noe.

Nå planlegger den franske performancekunstneren Abraham Poincheval å leve inni en 12-tonns stein. Her skal han sitte på et dusin egg, fram til kyllingene klekkes. Prosjektet starter 29. mars, og det antas at han må sitte på eggene mellom tre og fire uker.

Prosjektet, som pågår i Palais de Tokyo museet i Paris, er kalt «Egg». Kunstneren beskriver det som en «indre reise for å finne ut hva verden er», skriver The Guardian.

FORMET ETTER KROPPEN: Innsiden av steinen er hugget og tilpasset Poinchevals kropp. Foto: Scanpix
FORMET ETTER KROPPEN: Innsiden av steinen er hugget og tilpasset Poinchevals kropp. Foto: Scanpix Vis mer

Inni steinen er det laget et hull som er akkurat stort nok til Poincheval.

- Det er første gangen jeg jobber med levende ting, har kunstneren fortalt til det franske nyhetsbyrået AFP.

Ifølge The Guardian skal kyllingene bo hos foreldrene hans etter at de er klekket ut.

Skal leve på tørket kjøtt

Kurator ved museet, Jean de Loisy, mener Poinchevals arbeid ikke bør sees på som stunt, men mer som en serie med mystiske reiser.

- De er dype meditasjoner, en indre utforskning som handler om å modifisere selvet og leve i andre riker utenfor seg selv, sier han.

Poincheval vil ikke svare The Guardian på hvordan han vil gjennomføre toalettbesøk, men forteller at han har brukt måneder på å forberede seg både mentalt og fysisk på å sitte inni steinen.

Ikke bare skal han sitte stille med armene utstrakt, med kun én halvtimes pause fra rugingen i døgnet. Han skal også leve på en spesiell diett av tørket kjøtt.

Hjerterytmen vil bli overvåket av en monitor og han vil ha tilgang til en nødtelefonlinje.

Hardt for kroppen

Ifølge The Guardian tror han ikke ensomhet kommer til å bli noe problem.

Da han lå begravet under en stein utenfor et galleri sør i Marseille, ble steinen hyppig besøkt, blant annet av tidligere fengselsfanger som hadde opplevd isolasjon og en jente som snakket i flere timer om en fiolin hun hadde kjøpt seg.

INNI BJØRNEN: Abraham Poincheval klatrer inn i bjørnen i 2014. Foto: Scanpix
INNI BJØRNEN: Abraham Poincheval klatrer inn i bjørnen i 2014. Foto: Scanpix Vis mer

Poincheval innrømmer imidlertid at det var utfordrende å forlate steinen etter at han hadde ligget under den.

- Det er turbulent på innsiden. Det tar flere uker å bli normal igjen, sier han.

Poinchevals arbeid er blitt mye omtalt i mediene. Kunstsiden Artzealous har blant annet ført hans performance-stunt, der han bor inni en utstoppet bjørn, opp på en liste over de ni villeste øyeblikkene innen performance-kunst. På lista er han blant annet i selskap med Marina Abramovic og hennes «The Artist Is Present» på MoMA i New York i 2010 og kunstneren Tehching Hsieh, som slo på et tidsur hver time gjennom et helt år.

Lå i to uker og levde på «bjørnediett»

I april 2014 klatret Poincheval inn i bjørnemagen på Musée de la Chasse and la Nature i Frankrike for å bli liggende i to uker, skrev den franske nettavisa The Local.

Her levde han på en «bjørnediett» bestående av nøtter, bær og insekter. Inni bjørnen lå han i en seng, og tilskuere kunne følge ham ved hjelp av et webkamera.

Ifølge ham selv ville han å «bli ett med dyret», etter at han hadde kommet over dyrekadavre i de franske alper.

FLASKEPOST: Abraham Poincheval før han seilte i en stor flaskepost på den franske Rhônen. Foto: Scanpix 
FLASKEPOST: Abraham Poincheval før han seilte i en stor flaskepost på den franske Rhônen. Foto: Scanpix  Vis mer

Poincheval hadde den gang laget sitt eget treningsprogram som han kunne utføre daglig mens han lå inni dyret. Maten hadde han lagret i dyrets føtter. I tillegg til at han hadde tilgang på vann, og hadde installert et avløp hvor han kunne gjøre fra seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media