Debatt: Opprustning

Skal russerne styre debatten?

Vårt svar på russernes utplasseringer bør være taktisk spredning - det motsatte av konsentrasjonene på Ørland og Evenes - og effektivt missilluftvern.

KURS: I Moskva kjøres det nå kurs i hvordan man lyktes på 80-tallet i å få vestlig fredsbevegelse med på at dette var et våpenkappløp. Nå risikerer vi samme utvikling, skriver innsenderen. Her er president Vladimir Putin, sammen med sjefer i flåten og armeen Nikolai Yevmenov og Alexander Alexandrovich Zhuravlyov i juli. Foto: Alexei Nikolsky / AP / NTB Scanpix
KURS: I Moskva kjøres det nå kurs i hvordan man lyktes på 80-tallet i å få vestlig fredsbevegelse med på at dette var et våpenkappløp. Nå risikerer vi samme utvikling, skriver innsenderen. Her er president Vladimir Putin, sammen med sjefer i flåten og armeen Nikolai Yevmenov og Alexander Alexandrovich Zhuravlyov i juli. Foto: Alexei Nikolsky / AP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Man kan visstnok lære av erfaring, og det er kanskje tillatt å minne Dagbladet på avisas linje i 1980-tallets store atomdebatt? Den handlet om mellomdistanse-raketter med atomstridshoder, SS-20 på sovjetisk side og i Vest-Europa USAs Pershing 2 og kryssermissilet GLCM (Ground Launched Cruise Missile, amerikanerne uttalte det «Glikkm»).

I Moskva kjøres det nå kurs i hvordan man lyktes den gangen i å få vestlig fredsbevegelse med på at dette var et våpenkappløp, der partene låste seg fast ved å svare på motpartens utplasseringer hvorpå motparten følte seg tvunget til å svare osv.

Trikset var at selvsagt var det noe i dette, men fredsbevegelsen (og Dagbladet) overså i hvilken grad slike raketter fungerer som politiske våpen. Fredsbevegelsens kjør om at man måtte stanse på vestlig side, for å «bryte rustningsspiralen før det er for seint», skapte store politiske påkjenninger i vest, hos oss ikke minst innad i det vanligvis forsvarstro Arbeiderpartiet.

I diktaturet i øst fungerte det av åpenbare grunner ikke slik.

Nå risikerer vi samme utvikling, hvis vi ikke ser den store forskjellen: Så lenge Sovjetunionen oppnådde ønskede politiske problemer i vest, var det bare å pøse på. Stadig flere SS-20 lønte seg jo, i form av politiske gevinster! Slik fortsatte det, inntil Kremls kasse var tom og Mikhail Gorbatsjov entret scenen.

I dag er russerne i beit for penger alt i startfasen! De vil bare tyne statskassa så lenge det er håp om politiske gevinster. Dagbladet, og andre, bør se at dette ikke er et våpenkappløp men et politisk spill. Og at vårt svar på russernes utplasseringer bør være taktisk spredning (motsatt av konsentrasjonene på Ørland og Evenes) og effektivt missilluftvern.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.