Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skal RV legges ned?

Bør Høyre nedlegges for sin støtte til USA's folkemord i Vietnam? Bør Arbeiderpartiet nedlegges fordi partiet lenge ukritisk støttet Israels okkupasjon av palestinske territorier og nedslakting av sivile?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERNT HAGTVET

mener Rød Valgallianse (RV) bør nedlegges «med mindre partiets nyvalgte leder, Torstein Dahle, prioriterer annerledes og tar et grundig oppgjør med alt dette totalitære slagget. Hittil har det ikke skjedd.» (Dagbladet 17.07.2003). Slagget Hagtvet viser til, er tradisjonen fra Oktoberrevolusjonen som han bl.a. mener førte til folkemordet under Pol Pot i Kambodsja.

Jeg har både vært naiv og stått for gale ting i mine 30 år som medlem av RV, derav 8 år som partiets leder (1987-95), og i de 24 årene jeg var medlem av AKP, men jeg har aldri støttet folkemord. En rekke ganger ble jeg som leder for RV, spurt om partiet støttet Pol Pot og massedrapene i Kambodsja. Hver gang tok jeg avstand fra slike drap, og sa at RV ikke støttet Pol Pot. Jeg innrømmer gjerne at det tok altfor lang tid før mange av oss erkjente hvor omfattende terroren hadde vært i Kambodsja, men det er langt fra det til å påstå at vi støttet folkemord.

HAGTVET OMTALER

RV som «frontorganisasjonen», tydeligvis ment som AKPs frontorganisasjon. Selvsagt er Hagtvet klar over at RV ble et selvstendig parti i 1991, men måten han omtaler RV på, kan gi en del av leserne et galt inntrykk. Selvsagt er også Hagtvet klar over at RV i 1991 vedtok et program der det i kapittelen «En sosialisme verden ikke har sett» bl.a. står «Utviklinga i de landa som har kalt seg sosialistiske, skremmer. Drømmene og forhåpningene som i årtier var knyttet til revolusjonene i Sovjet og Kina og en del andre land, ble knust. Mangel på demokratiske rettigheter, brutale maktovergrep, ensretting, nasjonal undertrykkelse, økende klasseforskjeller og dårlige levekår er blitt kjennetegn ved disse landa. Som eksempel på at grusomme mot folket er gjennomført i sosialismens navn, er Sovjet under Stalin framtredende.»

NÅR HAGTVET IKKE

synes verken slike programmatiske vedtak eller offentlig avstandstaken fra folkemordet i Kambodsja er godt nok, bør han presisere hva han mener er nødvendig. Det er lett å (mis)forstå han dithen at han mener RV og alle som har vært med i partiet, må ta avstand fra alt som heter marxisme og sosialisme, før han er fornøyd. Derfor ber jeg om en presisering.

Jeg tar det for gitt at Hagtvet mener alle partier som direkte eller indirekte har støttet eller støtter folkemord bør nedlegges, ikke bare RV. Jeg er altså uenig i at RV er i en slik gruppe, men hva mener Hagtvet om de andre partiene? Jeg besøkte Nord-Vietnam og Laos i jobbsammenheng for et par år siden. Fortsatt drepes folk av udetonerte bomber i Laos, landet USA bombet med et halvt tonn bomber per innbygger. En million mennesker ble drept bare i Vietnam, 70 % av landsbyene i Nord-Vietnam ble jevnet med jorden. Dessverre støttet de fleste norske partiene USA's folkemord i Indo-Kina. Jeg husker godt hetsen mot oss som drev solidaritetsarbeid med folkene der. Hagtvet, bør Høyre nedlegges for sin støtte til USA's folkemord? Hva med støtte til Israels okkupasjon av palestinske territorier og nedslakting av sivile? Bør Arbeiderpartiet nedlegges fordi partiet lenge ukritisk støttet Israels politikk? Hva med Kristelig Folkeparti? Med samme krav til alle partier som Hagtvet stiller til RV, lurer jeg på hvilke partier han mener har livets rett. Jeg ber Hagtvet svare på det.

HVER DAG DØR

mellom 20 000 og 40 000 mennesker av sult eller sultrelaterte årsaker, i en verden som har nok mat til å fø alle. Mellom 7 og 15 millioner mennesker dør en grufull død hvert år fordi verdens ledere, inklusive norske toppolitikere, prioriterer krig og luksus for de rike i stedet for å forhindre død og lidelse. Det blir over 200 millioner mennesker på årene etter folkemordet i Kambodsja. Det ligger ideologi og politisk tenkning bak denne typen politikk, en politikk som holder over en milliard mennesker nede i dypeste fattigdom, som sørger for at over 800 millioner mennesker sulter eller er underernærte, en politikk som planlegger at millioner av barn som fødes om 20 år, skal dø av sult. Det gjør meg så opprørt at jeg mange ganger blir desperat.

LA MEG

nok en gang presisere at folkemordet i Kambodsja må fordømmes og at det er bra det blir et rettsoppgjør der nå. Jeg har aldri støttet folkemordet. Jeg har offentlig som partileder for RV, tatt avstand fra det for femten år siden, og flere ganger både før og etter. RV står for et helt annet menneskesyn og politikk enn det Hagtvet gir inntrykk av. Jeg føler ubehag ved beskyldningene, og jeg synes det er trist å måtte bruke tid nok en gang på dem. Verden roper på forandring. Jeg vil fortsette å bruke mine krefter på det.