Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Den nye bioteknologiloven

Skal sånne som meg ikke få lov å leve?

Hvilket samfunn vil vi ha?

LIVETS RETT: Som leder i Turner Syndromforeningen møter jeg mange enkeltskjebner. Mennesker som har livets rett, skriver Johanna Mindaas. Foto: Privat
LIVETS RETT: Som leder i Turner Syndromforeningen møter jeg mange enkeltskjebner. Mennesker som har livets rett, skriver Johanna Mindaas. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Det er viktig å reflektere og diskutere; hva er alvorlig sykdom? Ved hvilke tilstander velges abort og hvorfor velger foreldrene dette?

Vi må ha en åpen og ærlig dialog om menneskeverd, likeverd og bruken av fosterdiagnostikk. Er vårt menneskeverd avhengig av vår fysiske og mentale utrustning? Hva er et «verdig» liv?

26. mai ble den nye bioteknologiloven vedtatt, noe som innebærer at eggdonasjon blir tillatt i Norge og alle gravide får muligheten til å ta NIPT-testen.

Det betyr at alle gravide som vil undersøke om fosteret de bærer, har visse kromosomavvik, kan ta en blodprøve som avdekker fosterets DNA.

Fordelen med NIPT-testen er at man kan oppdage kromosomavvik hos fosteret uten å ta en mer inngripende prøve som fostervannsprøve. Det kan bidra til at den gravide og fosteret får bedre oppfølging og riktig behandling videre i svangerskapet.

ENDELIG: Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre er fornøyd med at Stortinget vedtok den største liberaliseringen av bioteknologiloven sisden 2004. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

Informasjon, kunnskap og forståelse den gravide får i møte med helsevesenet, er viktig for at kvinnen skal være i stand til å ta den rette avgjørelsen. Om hvorvidt hun skal avbryte svangerskapet eller fullføre det.

Med dette nye vedtaket blir det desto viktigere at samfunnet stiller opp for dem med kromosomavvik, og deres familier, for å unngå stigmatisering og et sorteringssamfunn. Likeledes er det viktig at de som velger å få slike barn, nå får god veiledning og blir møtt med ydmykhet og verdighet.

Jeg vil ha et samfunn der det er rom for mangfold og annerledeshet. Et samfunn der det er plass til sånne som meg.

SPLITTEDE MENINGER: På Høyres landsmøte i helga står blant annet surrogati og eggdonasjon på agendaen. Det er splittelser innad i partiet hva gjelder meninger rundt problemstillingene. Hva er det som gjør disse temaene så omstridte? Svarene får du her. Video: NTB Scanpix / Shutterstock / NTB / Bioteknologirådet Vis mer

Jeg er født med Turner Syndrom som er en kromosomfeil som rammer bare jenter. Turner Syndrom oppstår når ei jente mangler en eller en del av de to såkalte x-kromosomene. Lav slutthøyde, eggstokksvikt og medfødt hjertefeil er noen av kjennetegnene som ofte kan forekomme.

Som leder i Turner Syndromforeningen møter jeg mange enkeltskjebner. Mennesker som har livets rett.

Det å komme i kontakt med medmennesker og likesinnede, og å kjenne en genuin varme og glede over dialogen, samholdet og livsgleden, er noe jeg er veldig takknemlig for å få oppleve som leder. Det er virkelig givende, på et emosjonelt plan. Emosjonelle ressurser må vi dyrke og ivareta.

Turner Syndrom er på ingen måte et hinder for å leve et godt og fullverdig liv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!