Skal selge verdens høyeste hus

Arktiekt Finn Sandmæl har tegnet en skyskraper på nesten 1000 meter. Nå skal verdens høyeste bygning selges i Asia.

Arkitekt Finn Sandmæl har på oppdrag fra Bjørn Hansen Construction AS tegnet det som skal bli verdens høyeste hus. - Jeg begynte å jobbe med dette i fjor, forteller Sandmæl, som er veldig opptatt av at størstedelen av prosjektet hemmeligholdes frem til alle tillatelser er sikret.

Alle tegningene og mesteparten av testingen rundt prosjektet er ferdiggjort, og skyskraperen er planlagt å bli mellom 950 og 1000 meter høy.

Til sammenlikning ruver Empire State Building i New York bare 381 meter over bakken.

Offshore-teknologi

Stilen bygger på tidligere prosjekter der Sandmæl har benyttet seg av pyramideformete ideer. Teknikken for å muliggjøre hus av en slik revolusjonerende høyde, hentes fra norsk offshore-kunnskap.

- Bygget vil stå på søyler med teknologi hentet fra Nordsjøen. På 600 meters høyde vil en omvendt pyramide danne et midtpunkt, og på toppen skal det bygges flere tårn. Fundamentet er i betong og bygget utvendig i glass, forteller Bjørn Hansen. Han finansierer prosjektet på egenhånd gjennom selskapet Bjørn Hansen Construction AS.

Bygget vil ha omtrent 250 etasjer avhengig av bruksmåte. Et sveitsisk taubane-firma er bedt å se på muligheten for å bygge gondolbaner som kan ta folk hurtigere opp til cirka 600 meter enn heisene i bygget vil klare.


Siste test

De siste månedene har blitt brukt til testing av om huset lar seg bygge rent fysisk.

- Ved universitetet i Trondheim skrives det masteroppgave rundt dette prosjektet nå. Det dreier seg om ganske revolusjonerende teknikk, forteller Sandmæl som bekrefter at mesteparten av testingen er unnagjort - og med positivt resultat.


Neste skritt er å få en sertifisering av Norske Veritas, et bevis på at bygget er forsvarlig å sette opp.

- Såvidt jeg vet har vi aldri sertifisert hus før, men det skulle vel være mulig å gjennomføre, sier informasjonsansvarlig Tore Høifødt i Det Norske Veritas.

Sandmæl er trygg på at de vil få de nødvendige tillatelsene, men understreker at de ikke vil begynne salgsprosessen før alle nødvendige papirer er på plass.

- Du kan ikke reise ut i verden med et så høyt hus uten å vite om det står eller ikke.

Det er Sandmæl helt sikker på at det gjør.


Hemmelig
- Grunnen til at vi ikke offentliggjør noen tegninger ennå, er rett og slett at vi er redd for å bli kopiert. Du kan ikke ta patent på hus, og vi frykter at teknikken skal bli etterliknet, forteller Bjørn Hansen som har drømt om  ¨"å bygge inn i himmelen".

- Finn og jeg pratet rundt dette, da jeg bare spurte hvor høyt det var mulig å bygge et hus. Så ble vi enige om at hun skulle tegne et hus som kunne bli verdens høyeste. Det gjorde han, og tegningene er fantastiske, sier Hansen.

Finn Sandmæl er kjent i arkitektmiljøet for å gå egne veier. Mannen som tegnet Røkkes omstridte hytte i Oppdal har meldt seg ut av arkitektforbundet fordi han synes alt i norsk arkitektur går i samme retning.

Sandmæl er ikke redd for å være annerledes. Det gjelder også dette prosjektet.

- Jeg gjør slik jeg alltid gjør: det motsatte av alle andre. Mer vil jeg ikke si, det er ganske hemmelig enn så lenge. Med en gang vi får en kjøper, skal dette offentliggjøres. 

Har interessenter

Markedet for en bygning av slike proporsjoner er sannsynligvis størst i Asia.

Bjørn Hansen bekrefter at de allerede har konkrete interessenter til et prosjekt han anslår vil koste mellom 35 og 40 milliarder å fullføre.

- Midt-Østen er kanskje det mest interessante stedet, men vi har også valgt å se spesielt på mulighetene for et slikt bygg i en by som Shanghai, sier Hansen, som mener et slikt hus foreløpig er urealistisk i europeiske land.

Han tror amerikanerne vil gjøre et slikt prosjekt på egenhånd, dersom de ønsker å gjennomføre det. 

- I Asia har vi derimot fått veldig gode tilbakemeldinger.

Der er man etter 11. september fokusert på å trekke penger inn i oppbyggingen av eget land. Det gjøres store investeringer og satses på turisme. Prinsippet er til tider så enkelt som at det som gjelder, er å ha den høyeste bygningen.

Du vil alltid finne noen som er interesserte, sier Bjørn Hansen og er ikke i tvil:

- Det er dette framtida vil ha. De firkantede New York-skyskraperne er for lego-klosser å regne.

DAGENS HØYESTE: Verdens høyeste hus er 509 meter høyt. Taipei 101 ligger i Taiwan. Navnet henspiller på antall etasjer.
NEST HØYEST: I Kuala Lumpur i Malysia står Petronas Towers som er 452 meter høye.
ARKITEKT: Finn Sandmæl