DEBATT

Skal smittevern trumfe alt?

Om sykehjemsbeboer og partner er eldre og vil ta risikoen, bør det være lov for mennesker som har levd livet sammen å også få beholde den fysiske kontakten inn i livets siste måneder.

Mina Gerhardsen
Mina Gerhardsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Over 40 000 mennesker bor på sykehjem i Norge. Det store flertallet av disse er eldre og syke mennesker med begrenset levetid igjen. Oversikter viser at gjennomsnittet bor to år på sykehjem.

Siden 12. mars har Norge vært sterkt preget av innsatsen for å hindre at covid-19-pandemien sprer seg, med nedstengning av store deler av samfunnet. Nå åpnes det gradvis opp igjen. Ungene er tilbake på skolen, flere er tilbake på jobb og serveringsstedene kan igjen by på mat og drikke.

Men for noen vil unntakene vare lenge. Helsemyndighetene våre har sagt at smitteverntiltak med håndvask og sosial avstand kan vare både ett og to år.

Nå er sykehjemmene igjen åpent for besøk, og det er mulighet for å gjøre «lokale vurderinger om berøring», men «tett ansikt-til-ansikt-kontakt» skal helst unngås. Hovedregel om en meters avstand gjelder fortsatt.

Det er bra med mer rom for skjønn, men i ytterste konsekvens er det fremdeles slik at en del av de 40 000 som bodde på sykehjem 12. mars i 2020 vil forlate livet uten å noen gang igjen få en klem fra et barn eller kjenne varmen i hånden fra livspartneren. De vil ikke få berøre noen de elsker før de dør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer