SKAL HA FÅTT ROLLE: Ifølge NRK har skuespiller Anders Danielsen Lie fått rollen som Anders Behring Breivik i filmatiseringen av 22. juli filmen «Norway», signert Paul Greengrass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKAL HA FÅTT ROLLE: Ifølge NRK har skuespiller Anders Danielsen Lie fått rollen som Anders Behring Breivik i filmatiseringen av 22. juli filmen «Norway», signert Paul Greengrass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Skal spille Anders Behring Breivik i internasjonal 22. juli-film

Samtidig skal Jon Øigarden ha fått rollen som forsvarer Geir Lippestad.

(Dagbladet): Ifølge NRK er det skuespiller Anders Danielsen Lie som har fått rollen som terrorist Anders Behring Breivik i regissør Paul Greengrass' film om 22. juli-angrepet.

Videre skal Jon Øigarden ha fått rollen som forsvarer Geir Lippestad.

Som Dagbladet tidligere har omtalt har filmen arbeidstittel «Norway», den har fått over 17 mill. i statlig filmstøtte og spilles inn i Norge denne høsten og vinteren. Visningsrettighetene er allerede solgt til strømmetjenesten Netflix.

Kan ikke bekrefte

Anders Danielsen Lie har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

Jon Øigarden er hemmelighetsfull rundt opplysningen om at han skal inneha en av filmens større roller, terroristen Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad.

ROLLE?: Jon Øigarden Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ROLLE?: Jon Øigarden Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte påstandene om at jeg skal spille Lippestad, sier Øigarden til Dagbladet.

I slutten av september skrev Dagbladet om at Greengrass var på hemmelig Norges-besøk for å finne skuespillere til 22. juli-filmen.

- Det ville vært lite respektfullt av meg, overfor det norske folk og de etterlatte, å snakke om filmen med pressen før den er ferdig, uttalte Greengrass til Dagbladet, som traff på den hemmelighetsfulle regissøren i lobbyen til Grand hotell i Oslo.

Hemmelighold

Han var videre tydelig på at han og filmcrewet ønsker å opptre korrekt når han er på jobb i Norge. Etter det Dagbladet kjenner til har hele produksjonen fått munnkurv.

- Det er viktig for oss å utføre arbeidet på en respektfull og riktig måte, og jeg håper på forståelse for at vi forteller minst mulig foreløpig, sa Greengrass.

Det var i februar at nyheten om at Greengrass, sammen med forfatter Åsne Seierstad, filmatiserer terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011, som krevde 77 menneskeliv i Oslo og på Utøya. Filmen tar utgangspunktet i Seierstads bok «En av oss».

Etter at de ble kjent at Greengrass ønsket å lage film om terrorangrepet, tok Dagbladet i mars kontakt med en rekke mannlige, norske skuespillere.

- Vanskelig

De fikk alle det hypotetiske spørsmålet «hadde du takket ja til å spille Anders Behring Breivik i den planlagte 22. juli-filmen til Paul Greengrass?». Over ti henvendelser gikk ut, men bare fire svarte på spørsmålet.

Problemstillingen ble omtalt som svært vanskelig, og de mente at det var svært etisk utfordrende å ta stilling til om de ville takket ja til rollen.

- Dette spørsmålet utfordrer virkelig grensen for hva som er mulig og ikke mulig å gjøre for meg som skuespiller. I en jobb kan man bare forvalte historien til den enkelte rollen man spiller, så det avgjørende her blir hva regissøren velger å vektlegge, sa skuespiller Pål Sverre Hagen (36), kjent fra blant annet NRK-serien «Valkyrien» og Oscar-nominerte «Kon-Tiki», til Dagbladet.