Målloven må endres,  sa leder i Riksmålsforbundet Trond Vernegg, for noen uker siden. Det fikk han kritikk for. Her er han i en annen forbindelse. Foto: NTB Scanpix.
Målloven må endres, sa leder i Riksmålsforbundet Trond Vernegg, for noen uker siden. Det fikk han kritikk for. Her er han i en annen forbindelse. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Skal Språkrådet drive politikk?

Jeg vil ha et klart svar, ikke svada

Meninger

Målloven må endres, var et krav jeg for noen uker siden fremmet på vegne av Riksmålsforbundet.

Det resulterte umiddelbart i at jeg ble tatt i kragen og fikk streng refs av Språkrådet ved dets seksjonsleder Kristin Solbjør. Jeg fikk høre at «til å være språkpolitisk engasjert har Vernegg et forbausende lite gjennomtenkt forhold til språklige rettigheter». Det skremmer hvis det er forbausende eller overraskende for Språkrådet om en borger eller en organisasjon her i landet bruker sin soleklare rett til å uttrykke ønske om en lovendring. Heldigvis er det flere enn meg som mener at nettopp slikt er en viktig forutsetning for et reelt, levende demokrati.

Hva fælt har jeg så sagt, som får Språkrådet til å gi meg på pelsen? Jo, at statsorganenes målform i et fylke eller annet større område ikke nødvendigvis er den som de fleste innbyggerne sokner til, men den som de fleste kommunestyrene har vedtatt å kreve at statsorganene bruker. Ifølge målloven har alle kommuner én stemme i denne saken; det spiller ingen rolle om kommunen har 1000 eller 100 000 innbyggere. Dette er ikke videre demokratisk. Innbyggertallet bør avgjøre, her som ellers.

Målloven fordrer også at du skal ha svar fra staten i den målformen du selv har brukt når du henvender deg til et statsorgan. Men ville det ikke vært bedre om den statsansatte kunne svare i den målformen han selv behersker best, sin hovedmålsform? Nå vil jeg vite følgende av Språkrådet: Er det ikke en demokratisk rettighet for enhver borger og enhver organisasjon å kreve forandringer i en lov, også målloven, uten å bli irettesatt av et offentlig organ? Skal Språkrådet bedrive språkpolitikk? Jeg vil ha et klart svar, ikke svada. Ja eller nei på begge spørsmål.