Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skal ungdom fortsette å lese, må de finne bøker som treffer dem

Viktig ungdomsnettsted i pengeknipe.

I FARE: Faksimile fra Ubok.no, et nettsted og formidlingstjeneste for ungdomslitteratur, som har fått avslag på alle sine søknader om økonomisk støtte for 2016.
I FARE: Faksimile fra Ubok.no, et nettsted og formidlingstjeneste for ungdomslitteratur, som har fått avslag på alle sine søknader om økonomisk støtte for 2016. Vis mer
Kommentar

De siste åra har ungdomslitteratur vært hot i bokbransjen. Salgsmaskiner som John Green, for ikke å snakke om alle fantasy- og dystopibestselgerne, har sørget for buzz rundt bokgruppen som på engelsk kalles young adult — bøker for unge voksne. Mange forlagshus har etablert imprints eller datterforlag som satser hardt på denne aldersgruppen.

Hvis det da kan kalles en aldersgruppe, for ifølge amerikansk statistikk skal over halvparten av young adult-leserne være voksne. Det viser seg at voksne også liker å lese om tenåringer og ungdomsproblemer, og takket være flere dyktige forfattere, har det nesten blitt stuereint å snakke om det.

Særlig de engelskspråklige ungdomsbøkene har gått fra å rette seg mot et løst definert og liten segment av upålitelige unge lesere, som like gjerne kunne finne på plukke opp barne- eller voksenbøker i stedet, til å fenge et bredt spekter av aldersgrupper.

Økt etterspørsel er lik økt produksjon. Men den nye fascinasjonen for ungdomslitteratur er et tveegget sverd. For fører den egentlig til at det blir skrevet og utgitt flere gode bøker for ungdom? Eller sørger den for at forlagene satser på flere bøker som ser ut som ungdomsbøker, men som egentlig treffer voksne aller best?

Ungdomsbøkene er en sart bokgruppe: Der voksne handler bøker både til seg selv og til mindre barn — for lesing er jo så hyggelig og så viktig — blir ungdommene overlatt litt mer til seg selv. De velger lesestoffet sitt selv, men lommeboka tillater ikke mange besøk i bokhandelen, og mange andre aktiviteter krever tid og penger.

Skal vi holde på unge lesere, er det alfa omega at de finner bøker som treffer dem. Ordentlig.

En god måte å få til det på, er å skape velfungerende fora der ungdom møtes og diskuterer litteratur. Ubok.no er en slik møteplass: Et reklamefritt nettsted der ungdom fra hele landet snakker om bøker, lesing og skriving. Hvert halvår velges en ny ungdomsredaksjon, som er med på å bestemme hvordan det skal se ut.

Ubok-foreningen har to heltidsansatte formidlere, Nina Aalstad og Siri Morland, som sannsynligvis sitter på landets beste oversikt over ny ungdomslitteratur. De holder også foredrag på skoler og bibliotek, og har stått bak mange ulike prosjekter knyttet til ungdom og lesing de siste åra. Vi i litteraturredaksjonen i Dagbladet samarbeidet med dem om kåringen av tidenes beste norske ungdomsroman i 2014.

Ubok er et ganske enestående formidlingstiltak, helt uavhengige som de er av forlag, bokhandler og andre kommersielle interesser. Men det gjør dem også helt avhengige av offentlig støtte. Nå står de i fare for å måtte legge inn årene, etter å ha fått avslag på alle søknader om prosjekt- og driftstøtte for det neste året, både hos Fritt Ord og Norsk Kulturråd. Neste uke har de innkalt venner og støttespillere til møte, for å få ideer til hvordan de kan drive videre.

Å miste Ubok, vil være et tap for norsk ungdomslitteratur. Både for unge lesere, som vil miste et kyndig redigert nettsted som stadig oppdateres og utvikles på deres premisser, for oss voksne, som mister et av de beste stedene der vi kan få innblikk i hva som får ungdom til å lese.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media