Barn og lesing

Skal vi bare gi opp gutta?

Bøkene som skal få gutter til å lese, vinner ikke priser. Det er ikke nødvendigvis et problem.

OMDISKUTERT: Mange er opptatt av å få gutter til å begynne å lese. Burde vi være mer opptatt av å få dem til å fortsette?
OMDISKUTERT: Mange er opptatt av å få gutter til å begynne å lese. Burde vi være mer opptatt av å få dem til å fortsette?Vis mer
Kommentar

Må det en mannlig forfatter til for å få gutta til å lese bøker? Eller leser gutta få bøker fordi de blir stemoderlig behandlet av både mannlige og kvinnelige forfattere?

Den siste uka har vi fått noe så sjeldent som en barnebokdebatt med temperatur, etter at kollegene Helene Uri og Steffen Sørum gikk verbalt løs på hverandre, i flere runder, i Aftenpostens spalter.

Begge er ansatt ved Norsk Barnebokinstitutt, men har svært forskjellig syn på lesing og kjønn.

Det var han som startet, ved å påpeke at norske barnebokpriser nesten bare går til kvinnelige forfattere. Særlig gjelder det Arks barnebokpris, der bare to av 19 nominerte forfattere de siste fire åra har vært menn. «Det hadde vært interessant å høre om Ark i det hele tatt ser på gutter som en interessant målgruppe», skrev Sørum.

Hun fulgte opp ved å vise til at inntil for fire år sida, var situasjonen omvendt, og kalte Sørums regnestykke for «uredelig».

Debatten er viktig. Som Sørum påpeker på Facebook, scorer norske gutter langt dårligere på lesing i PISA-testen enn jenter. Å være god til å lese, er nøkkelen til å gjøre det godt i de fleste andre fag, i alle fall i barneskolen. Noe må gjøres. Men er svaret å kvotere inn mannlige forfattere i barnebokprisene?

At barnebokfeltet er kvinnedominert, er ingen hemmelighet. Det gjelder både for dem som skriver, de som utgir, og de som formidler, både på skoler, i bibliotek og i aviser. Vi har kanskje ikke førstehåndskunnskap om guttehverdagen. Men å påstå at vi ikke kan forstå gutteleserne, er en ganske kjip devaluering av all den fagkunnskapen som finnes hos kvinner i barnebokbransjen.

Likevel tror jeg Sørum har rett i minst én ting, og det er markedets makt. Når jenter leser mer og mer variert enn gutter, så påvirker det hva forlag og bokhandler velger å satse på. Og ikke minst hvordan de velger å presentere det.

«De er lettleste, lettslukte og har gjerne et visst samlebåndspreg.»

De siste åra har jeg, som litteraturjournalist, mange ganger fått tilsendt bøker med innsalget «dette er en sånn bok som får gutter til å lese»: «Kaptein Supertruse», «Gutta i trehuset», «En pingles dagbok», ulike lettlestserier av Arne Svingen. De fleste av dem er oversatte serier og blir derfor ikke nominert til norske barnebokpriser. Uten at det hadde spilt noen stor rolle, for de er ikke typen bøker som vinner priser: De er lettleste, lettslukte og har gjerne et visst samlebåndspreg. Formålet virker mer instrumentelt (få barn til å lese mer) enn kunstnerisk. Og det er helt greit, det er gjerne slike bøker, der terskelen er lav, som gjør barn til lesere til å begynne med. Det gjør dem viktige.

Men før eller senere trenger de fleste noe mer. For å bli enda bedre lesere, og for ikke å gå lei. Husker vi dem fortsatt da? Eller er alt fokus på jenteleserne, fordi det er flest av dem i kategorien «øvede lesere»? Nominasjonslista til Ark kan tyde på det siste. Ikke fordi forfattere og hovedpersoner har samme kjønn, det har lite å si for øvede lesere, etter min erfaring. Her er jeg enig med Ole I.B. Storø fra Foreningen Les, som skriver på nettstedet Periskop.no at «Det handler først og fremst om innholdet i bøkene og hvordan det er formidlet av forfatterne».

Men på årets nominasjonsliste er en overvekt av bøkene tydelig målrettet mot jentelesere, i omslag og tematikk. Det er hjerter, forelskelse og jenteliv, istedet for mer kjønnsnøytrale og populære markører som spenning, fantasy og sprø humor.

Akkurat dét er en helt ny tendens. Den gjenspeiler seg ikke i nominasjonslistene for tidligere år, og det gjenstår å se om den gjentar seg neste år. Men det er noe å være obs på, for det hjelper ikke med masse bøker «som får gutta til å lese» dersom vi glipper dem når de kommer et nivå opp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.