Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skal vi bare se vekk fra presset?

Du er heldig som slapp å vokse opp på Internett.

ENGASJERT: Linnéa Myhre er bekymret for hvem som er forbilder.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENGASJERT: Linnéa Myhre er bekymret for hvem som er forbilder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

Jeg pleier egentlig unngå å svare på kronikker fra voksne menn som anklager meg for å spille offer.

Men når en egentlig ganske viktig debatt sklir ut til å handle om hvem som bruker den verste formen for hersketeknikk, er det på tide å sette ned foten.

Og siden jeg bare sitter her og leser blogger og artikler om hvordan unngå å bli tjukk i jula uansett, kan jeg jo prøve å forklare deg budskapet mitt. For selv om farfaren din sikkert hadde syntes at denne debatten er et eneste stort i-landsproblem, så er det likeframt et problem for de unge som vokser opp i dag.  

Innlegget jeg skrev i forbindelse med Helle Bornsteins bananutspill, ble publisert på min egen facebookprofil. Der er det naturlig at jeg bruker meg selv til å formidle budskapet mitt, spesielt ettersom jeg ikke har noen spesialkompetanse eller utdannelse som gjør at jeg kan snakke på vegne av noen andre. Jeg må snakke ut ifra egne erfaringer, og kan ikke unngå å trekke fram spiseforstyrrelsen.

Spiseforstyrrelsene mine har imidlertid lite med saken å gjøre. Jeg er voksen nok til å forstå at jeg bør tenke selv, ta tips fra bloggere med en klype salt og gjøre det som er riktig for meg og min kropp. Men hva med alle de andre? Hva med de unge jentene og guttene som tror at Helle Bornstein har rett, og som er livredde for bananen eller andre uskyldige matvarer vil gjøre dem tjukke? Man trenger ikke ha en spiseforstyrrelse for å la seg bekymre.

For jo høyere vi roper ut om at ditt og datt er farlig, jo mer usikre blir vi. Og desto kortere er veien til for eksempel spiseforstyrrelser. Problemet oppstår når en voksen dame som Helle dukker opp på morgen-tv og forteller hele Norge at banan er fyfy. Jeg leste det samme innlegget på bloggen hennes for ei tid tilbake, og ristet på hodet. Tenkte «takk gud for at hun ikke har mer enn et par hundre lesere, forhåpentligvis er de smarte nok til å skjønne at hun tar feil.»

Men plutselig står hun der, foran hundre tusener av vanlige norske folk som spiser banan hver eneste dag, og hevder hardnakket at vi bør la være. Kanskje ser barna dine på også. Hva tror du de gjør med bananen du sender med dem på skolen samme dag?  

Jeg har aldri prøvd å fraskrive meg ansvar - jeg greide å bli syk lenge før bloggen eksisterte, eller media levde av klikk på slankeartikler. Men du kan vel for guds skyld ikke mene at vi bare burde se bort og lese noe annet, i stedet for å ta tak i presset de er med på å skape? Du er nødt til å forstå at media og bloggernes overdrevne fokus på hva som er sunt og ikke, i verste fall kan være skadelig.

Vi blir presentert for så mange «sannheter» og påstander at vi ikke lenger vet hva som er sant. Som voksen mann er det sikkert ikke noe problem for deg å skyve det til side, men for unge jenter og gutter, er informasjonsstrømmen så stor at vi blir rådville. Mange av oss blir så usikre at vi til slutt ikke lenger vet hva vi skal gjøre eller spise. For tro det eller ei: De fleste unge som vokser opp i dag er på en eller annen måte på jakt etter drømmekroppen.

Generasjon prestasjon er selvopptatte, og mange setter kropp og utseende så høyt at de blir syke av det. Det er bare å godta det først som sist. Eller skal vi det?  

Dette handler ikke om meg, men om alle som kommer etter. Jeg er bekymret for hvilke forbilder vi lar være forbilder, og hvem som får opptre som eksperter i media. Helle har så vidt jeg vet ingen utdannelse innen ernæring, og ikke-spis-banan-ideologien hennes er noe hun kommet opp med selv. Men fordi hun har trent kjendiser og får komme på God morgen Norge, velger vi å tro på henne. Fordi folk flest ikke vet bedre. At du vet bedre, hjelper dessverre ikke noen av oss andre.  

Du er heldig som slapp å vokse opp på Internett, og som mest sannsynlig slapp å bli eksponert for bilder av perfekte kropper og spinatsmoothiesoppskrifter fra morgen til kveld. Du er heldig som slipper å åpne nok en hjernedød «disse julekaloriene bør du passe deg for»-artikkel i ren automatikk. Det er ikke jeg som er offeret, men de unge som vokser opp i dag. Og der har vi alle et ansvar.   Det er kanskje på tide at du åpner øynene og ser hva vi kan gjøre med problemet, i stedet for kjefte på folk som bruker seg selv for å fremme en viktig sak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media