Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skal vi Danse» kan havne på rumpa

Nå må tv-bransjen få hjelp av Riksmeklingsmannen.

KAN BLI STOPPET AV STREIK: Katrine Moholt vant selv «Skal vi danse» i 2006. I høst skal hun være programleder, med mindre en streik setter en stopper for programmet.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KAN BLI STOPPET AV STREIK: Katrine Moholt vant selv «Skal vi danse» i 2006. I høst skal hun være programleder, med mindre en streik setter en stopper for programmet. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Det er nå klart at tv-bransjen ikke er i stand til å komme til enighet om arbeidskontraktene for norske tv-arbeidere.

I går avholdt Norsk Filmforbund et møte med sine medlemmer, der de bestemte seg for å sende inn plassoppsigelse til Riksmeklingsmannen.

Dette innebærer at Filmforbundet og Produsentforeningen nå skal møtes rundt Riksmeklingsmannens bord.

Håper på løsning - Medlemmene ønsket dette fordi de har tro på at Riksmeklingsmannen kan bidra til en god løsning, sier leder i Filmforbundet, Sverre Pedersen til Dagbladet.

Dersom en eventuell mekling ikke når fram, vil Filmforbundet ta ut sine medlemmer i streik.

Det håper Pedersen å unngå.

- Vi har god erfaring med mekling hos Riksmeklingsmannen, og håper at det også denne gangen kan føre til en løsning, sa Pedersen til Dagbladet i forrige uke, i forbindelse med at Produsentforeningen hadde brutt forhandlingene.

Vil inkludere flere - Hva kan Riksmeklingsmannen bidra med i en sak dere så langt ikke har blitt enige om?

- Riksmeklingsmannen kan bidra til et konstruktivt og løsningsorientert klima mellom partene, sier Pedersen til Dagbladet i dag.

Bakgrunnen for konflikten er at partene i fjor unngikk streik ved at det var kun faggruppene regi, foto, lyd og klipp som kom inn under den nye arbeidsavtalen.

Generalsekretær i Produsentforeningen, Leif Holst Jensen, har også stor tro på meklingen.

BLIR IKKE ENIGE: Leif Holst i Produsentforeningen (venstre) og Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund har brutt forhandlingene, og skal nå få hjelp av Riksmeklingsmannen. Her sammen med riksmeklingsmann Inger Tellefsen fra forhandlingene i fjor høst. Foto: Anders Grønneberg
BLIR IKKE ENIGE: Leif Holst i Produsentforeningen (venstre) og Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund har brutt forhandlingene, og skal nå få hjelp av Riksmeklingsmannen. Her sammen med riksmeklingsmann Inger Tellefsen fra forhandlingene i fjor høst. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Vi ser frem til en ryddig og fokusert prosess under mekling, og jeg har i dag hatt dialog med Sverre Pedersen for å sikre at den kan bli mer konstruktiv enn forrige ukes forhandling. 

Filmforbundet har kjempet hardt for å inkludere resten av produksjonsfeltet i avtalen, men Produsentforeningen har ikke vært villig til dette.

- Filmforbundet ønsker å innta et udefinert antall nye faggrupper i en avtale som vi fortsatt er i starten med implementeringen av, forklarte Produsentforeningens generalsekretær Leif Holst Jensen i en pressemelding i forrige uke.

Dersom det skulle bli streik vil det ramme de største produksjonsselskapene som Monster, Rubicon, Mastif, Strix og Nordisk Film & TV.

Kan ramme store programmer Dette vil igjen kunne sette TV 2s flaggskip «Jakten på Kjærligheten» og «Skal vi Danse» i fare, i tillegg til kjendisversjonen av «71 grader nord».

Også i fjor høst var det fare for full tv-streik for disse TV 2-flaggskipene, men Riksmeklingsmannen lyktes på overtid å få partene til å enes om en avtale.

Da kunne Dagbladet fortelle at tv-arbeidere opplevde å bli truet med å miste jobben og økonomiske søksmål hvis de skulle streike.