Skal vi dekadanse?

Spatiåret har endret norsk mentalitet og selvforståelse. Er 00-tallet rett og slett det skumleste tiåret vi har lagt bak oss?

FESTEN FORTSETTER: Mens resten av de unge lovende i Europa må ta en kraftig debrief på fråtseriet gjennom de siste åra, fortsetter vi partyet her hjemme. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem
FESTEN FORTSETTER: Mens resten av de unge lovende i Europa må ta en kraftig debrief på fråtseriet gjennom de siste åra, fortsetter vi partyet her hjemme. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FN måler velvære i høyde. Høyden til et menneske er fortellingen om fødsel og oppvekst, hvilken klasse du tilhører og om vi er blant verdens beste land å bo i eller verdens verste. I Norge på 00-tallet har en norsk gjennomsnittskvinne vært 1.69 høy, mens en mann har vært 1.80. Norske menn er høyere enn egyptere og amerikanere. (Det er bare nederlenderne som slår oss. De har det tydeligvis bra der nede.)

Det har vokst fram en hel generasjon som liker hjemmespa på hytta, bobler i glasset og Swarovski-diamanter oppå neglene. Jeg kjenner folk som betaler 800 kroner for å nappe øyenbrynet sitt hos øyenbrynsstylist. I utgangspunktet burde de som har vært unge på 00-tallet snart være tre meter høye.

00-tallet er tiåret som står i velværets tegn. Det er egentid og avspaseringer. Og førtidspensjoneringer uten grunn. Foreldrene til dagens noen-og-tjue-åringer har så lenge deres barn kan huske, kunnet ta ovale helger, året rundt. Jeg husker reguleringstannlegen min hadde fri fredag og hviledag på mandag. Å ha vært tjueåring i løpet av dette tiåret har vært deilig. Alt er blitt proffere, mer effektivt og individorientert rundt oss. Ønsker vi brusen Urge tilbake i butikken, er en protestgruppe på Facebook med 10.000 medlemmer den letteste måten å få den tilbake på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.