Skal vi dekadanse?

Spatiåret har endret norsk mentalitet og selvforståelse. Er 00-tallet rett og slett det skumleste tiåret vi har lagt bak oss?

FESTEN FORTSETTER: Mens resten av de unge lovende i Europa må ta en kraftig debrief på fråtseriet gjennom de siste åra, fortsetter vi partyet her hjemme. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem
FESTEN FORTSETTER: Mens resten av de unge lovende i Europa må ta en kraftig debrief på fråtseriet gjennom de siste åra, fortsetter vi partyet her hjemme. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne SeglemVis mer

FN måler velvære i høyde. Høyden til et menneske er fortellingen om fødsel og oppvekst, hvilken klasse du tilhører og om vi er blant verdens beste land å bo i eller verdens verste. I Norge på 00-tallet har en norsk gjennomsnittskvinne vært 1.69 høy, mens en mann har vært 1.80. Norske menn er høyere enn egyptere og amerikanere. (Det er bare nederlenderne som slår oss. De har det tydeligvis bra der nede.)

Det har vokst fram en hel generasjon som liker hjemmespa på hytta, bobler i glasset og Swarovski-diamanter oppå neglene. Jeg kjenner folk som betaler 800 kroner for å nappe øyenbrynet sitt hos øyenbrynsstylist. I utgangspunktet burde de som har vært unge på 00-tallet snart være tre meter høye.

00-tallet er tiåret som står i velværets tegn. Det er egentid og avspaseringer. Og førtidspensjoneringer uten grunn. Foreldrene til dagens noen-og-tjue-åringer har så lenge deres barn kan huske, kunnet ta ovale helger, året rundt. Jeg husker reguleringstannlegen min hadde fri fredag og hviledag på mandag. Å ha vært tjueåring i løpet av dette tiåret har vært deilig. Alt er blitt proffere, mer effektivt og individorientert rundt oss. Ønsker vi brusen Urge tilbake i butikken, er en protestgruppe på Facebook med 10.000 medlemmer den letteste måten å få den tilbake på.

Det er tiåret vi har satt oss i grupper og snakket ut om det. Antall selvutviklingsbøker, motivasjonsforedrag og spa-seminarer har tatt helt av. Kolleger har sittet i steambad og teambuildet til de har fått skrukkehud. De har leid inn Arne Brimi som motivator og kokk. De har hatt standupkomikere i stedet for personlige taler i 30-årslaget sitt. De har hatt temafester som skal likne på Petter Stordalen sin kostymefestival. Det er folk av 00-tallet som har en egen dag der de skal være bare for seg selv, uten barn og mann, for å leve. Eller fast barnevakt en gang i uka for å gå ut og kose seg litt ekstra, sånn at overskuddet er der til påskeferien.

Vi har hatt 30 prosent kjøpekraftforbedring i Norge de siste ti årene! Vi er altså ikke bare blitt rikere faktisk sett, men også relativt sett på grunn av billige importvarer. Det er dette som er den personlige dekadansen. Sparing, planlegging og økonomisk måtehold er antakelig noe et par kull må lære seg på nytt hvis tidene skulle snu og vi kommer i samme situasjon som resten av verdensdelen vår. Jeg kjenner ingen som sparer til å kjøpe noe nytt til garderoben sin. Det er noe du har råd til.

Hvordan vil det påvirke synet på oss i utlandet? Blir vi de nye, brautende, ufordragelige amerikanerne? Oppblåste, selvfornøyde nyrike ignoranter som turer fram som om det er vår verden, og ingen andres? Som en nasjon av Charter Svein-er.

Har spatiåret endret norsk mentalitet og selvforståelse? Det er kanskje rett og slett det skumleste tiåret vi har lagt bak oss. De årene der vi begynte selv å skryte av at vi er steinrike i Norge, og verdens beste land å bo i, før andre rekker å spørre hvordan Norge egentlig er. Er det så vakkert at enhver verdensborger vet at vi har mye penger på bok? At vi ikke lenger har verdenes dypeste, men verdens dyreste fjorder.

00-tallet var perioden da folk begynte å stå med hånden på hofta og det ene beinet litt ut foran, mens terningene ble kastet for dem som poset på den røde løperen. Det var årene da alle skjønte at jeg-et vant. Alle tv-programmer handlet plutselig bare om vanlige mennesker. Som sakte gikk over til å handle om kjendiser, siden de vanlige menneskene ble kjendiser. Time Magazine kåret YOU til årets person i 2006. På forsiden ønsket de velkommen til DIN verden. Informasjonsalderen.

Plutselig kunne alle slå igjennom som kjendis. Først var det vanligst å være med på reality-tv, mens det utover tiåret er blitt den navlebeskuende bloggen som gjør folk kjente. Alle søker mot de forumene der de har mulighet til å eksponere sine svake sider. Før måtte du i hvert fall gjennom en audition for å komme på TV3 og drite deg ut. Det var andre som bestemte om du var dum nok for medieeksponering. Nå holder det å ha mac og 3G-nett.

Det var tiåret da alle fikk egentid. Utdelt. Jeg vet ikke hvem som startet festen, men den pågår heldigvis ennå. Og mens resten av de unge lovende i Europa må ta en kraftig debrief på fråtseriet gjennom de siste åra, fortsetter vi afterskipartyet her hjemme. Med enda større Magnum-flasker og glattere panner. Jenter på 00-tallet har søkt mer og mer mot pornoestetikken når det kommer til ansiktsendring. Det er blitt vanlig å ha med restylane og botox i shoppingrunden. Det er jenter der ute som har mer nervegift i leppene enn en laboratorierotte som jobber med testing av rynkekremer. Disse jentene har ikke lenger munn, de har nebb. Og det er ikke sikkert det skal kritiseres. Det kan hende at «nebbet» skal lede landet en dag. Hun skal være på maktlistene. «Nebbet» skal forhandle i Europarådet, sitte i styrer eller forme forskermiljøene. Selv om hun skal bli avsatt etter å ha blitt konfrontert med nettbruken sin på 00-tallet, der hun la ut orgiebilder fra russetiden, tok bilder av selvskadearrene sine og slang dritt om en medstudent som nå har en høyere stilling enn henne. Alt dette fordi hun ikke har gjort annet galt enn å være ung akkurat nå … Og 1.69 høy.

FN måler velstanden i høyde, så om man skal lande på en konklusjon om det forrige tiåret må det være: 00-tallet har utviklet ufordragelige kjemper.

Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Nina Ruud
Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Nina Ruud Vis mer