Skal vi forby fotball?

Både fotball og russefeiring har negative sider. Skal vi forby eller reformere?

 FOTBALLENS ELENDIGHET:  Ingebrigt Steen Jensen vil forby russefeiringen, men ser ikke fotballens problemer. Foto: Torbjørn Berg
FOTBALLENS ELENDIGHET: Ingebrigt Steen Jensen vil forby russefeiringen, men ser ikke fotballens problemer. Foto: Torbjørn BergVis mer
Kommentar

Ingebrigt Steen Jensen er en mann som mener mye på høyt volum. Når han legger i vei med sin hese røst, er det vi får høre som oftest heftig, begeistret og godt tenkt. Kjedelig er det i hvert fall ikke. Nå har Ingebrigt skrudd seg opp enda et hakk. I en kommentar i Aftenposten stempler han seg selv som genial. Grunnen til det er at han vil forby russefeiringen. Argumentene han bruker kan for en stor del brukes mot utskeielsene i fotballens verden. Skal vi like godt forby fotball i samme slengen?

Idealisme med sterke moralske innslag har en tendens til å forfalle til forargelse. Steen Jensen fastslår på enkleste vis at norsk russefeiring er et "mareritt man knapt nok finner maken til noe annet sted i den siviliserte verden". Han kan ikke ha reist særlig langt. Det er ingen mangel på mareritt noe sted i verden, og de fleste overgår det ungdom i rødt finner på.

Det mest interessante er likevel beskrivelsen av russens elendighet. Ingebrigt Steen Jensen mener det hele er blitt big business som drives fram av kyniske profitører. Det hele preges av vold, fyll og hærverk. Hvis Ingebrigt retter blikket mot sitt eget hjertebarn, fotballen, vil Mr. Stabæk se at denne karakteristikken passer godt på hva som skjer i store deler av hans egen idrett.

Nei da, ikke på Nadderud, der både Ingebrigt og jeg tar på oss trøyer med Stabæks krevende slagord: "Alltid. Uansett". Men juks og grådighet sprer seg i norsk og internasjonal fotball. Og voldelig fotballpøbel er ikke noe som bare finnes i Storbritannia eller Sverige. De er også her. Alle som har sett Oslo sentrum før og etter cupfinalen vet at det ikke er noe avholdsselskap. I mange land brukes fotballbanen som arena for høyreekstremisme og rasisme.

Jeg vil ikke forby fotball av den grunn. Men jeg vil heller ikke forby russefeiringen. Misforstå ikke. Den har utviklet seg i en retning som er helt uakseptabel. Når voldtekt og seksuell trakassering blir innslag i festkulturen, må foten settes kontant ned. Det er åpenbart at russen selv må reformere feiringens innhold og få den på et spor som ikke aksepterer lovbrudd og hærverk. Samtidig er ordensforstyrrelser og kriminalitet en politioppgave.

Det er lenge siden Ingebrikt og jeg var russ i Bærum. Men ennå aksepterer jeg ikke helt den tankebanen dikteren Arnulf Øverland var inne på i sine eldre dager. Han sa han nå kunne kjenne varmen fra krematoriet. Jeg er fremdeles i stand til å kjenne litt av bruset fra vår, ungdom, forelskelse og skoleslutt en gang for lenge siden. Slikt lar seg heller ikke forby. Heldigvis.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.