DEBATT

Debatt: Flyktningkatastrofen

Skal vi kaste et tau til mennesker som drukner?

Norsk helsepersonell har slått alarm om flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos. De har trykket på den største knappen. Vil noen rykke ut?

KALD VINTER: Menneskene i flyktningleiren i Moria på Lesbos forsøker å holde varmen rundt bålet i en kald vinter. Foto: Elias Marcou / Reuters / NTB Scanpix
KALD VINTER: Menneskene i flyktningleiren i Moria på Lesbos forsøker å holde varmen rundt bålet i en kald vinter. Foto: Elias Marcou / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Når man har penger og et statsapparat, har man makten til å gjøre noe. Vi har ambassadører. De kan brukes til annet enn å hjelpe berusede nordmenn i utlandet, eventuelt norske drapsmenn. Vi har penger. De kan brukes til noe annet enn å utvide veggene i oljefondets ufattelige pengebinge.

Vi har vent oss til rikdommen, og til å bruke den på å sikre at vi skal forbli rikest mulig lengst mulig.

Et folk bør ha et bedre og sunnere formål med nasjonsbyggingen enn dette. Vi må spørre oss hva vi er til for, hva vi skal med dette landet annet enn å hegne om vår egen velstand, hva vi ønsker å kunne si at vi har utrettet når andre regnskap enn oljeregnskapet skal gjøres opp.

Dette er ikke saken som trenger Nansens store visjoner, bare en nøktern statsminister og en statsråd eller to med et klokt engasjement for mennesker i nød. Vi trenger heller ikke massive program. Vi trenger å avlaste akutt lidelse i en tross alt ganske liten leir, og å lede vei så andre vil gjøre det samme.

Statsminister Erna Solberg har evnen til å engasjere seg i saker hun ser betydningen av. Jeg håper hun umiddelbart vil invitere legene og sykepleierne som kan gi henne direkterapporter fra Moria, og lytte til deres råd om hvordan hennes regjering, på våre alles vegne, kan utgjøre en forskjell. Når noen drukner, bør man følge livreddernes råd. Det viktigste er uansett at noe gjøres, og at det gjøres nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer