«Skal vi leve bare for å dø?»

Gråtevakkert om himmel og helvete fra Jón Kalman Stefánsson.

FÅR ROS: Den islandske forfatteren Jón Kalman Stefánsson burde stå aller først i køen til Nordisk råds litteraturpris, med sine to siste bøker, mener anmelderen. 
Foto: Bjørn Langsem
FÅR ROS: Den islandske forfatteren Jón Kalman Stefánsson burde stå aller først i køen til Nordisk råds litteraturpris, med sine to siste bøker, mener anmelderen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Tre menn sliter seg over fjellet i forrykende storm. De drar på en kiste. Àsta er død, hun må i jorda, ellers får verken hun, barna eller mannen hvile.

Det kan koste de tre livet. Men livet for hundre år siden på Island var så stritt at døden kunne være en befrielse.

Dette er en av episodene i den islandske forfatteren Jòn Kalman Stefànssons «Englenes sorg».

Burde få pris Det er en frittstående oppfølger til «Himmelrike og helvete» som kom på norsk i fjor, og var det årets desiderte bokhøydepunkt.Lyrikeren og romanforfatteren Stefànsson, er da også nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger. Han burde stå aller først i køen med denne fortellingen som er planlagt som en trilogi.

Lang vinter Gjennomgangsfiguren heter bare «Gutten». Foreldrene er døde, søstrene døde.

I forrige bok mistet han sin beste venn under en forrykende storm på havet. Nå skal han følge postmannen Jens, som kan forsere de farligste fjell under de frykteligste forhold, men som er livredd havet.

Og fjorden må de over for å komme til de mest avsidesliggende strøk på Island. Isolerte fattigslige gårder, fulle av død, sult og ensomhet. Lutfattige mennesker utmagret av den altfor lange vinteren som aldri tar slutt.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer