- Skal vi synge Quisling-sang?

- Folk er virkelig forbannet, sier latvisk journalist til Dagbladet.no. Grand Prix-humoren sjokkerer Latvia.

Kosakker og balalaikaer er ikke morsomt i Latvia. Spesielt ikke hvis det skal portrettere latvisk kultur. I lørdagens norske Melodi Grand Prix-finale kom a-capella-gruppa «Cheesy Keys» i skade for å harselere med latvisk kultur på en måte som ble oppfattet helt feil.

- Jeg grein voldsomt da jeg så det. Min mor, som var på besøk fra Latvia, måtte ta nervetabletter etter å ha sett innslaget, sa den latviske journalisten Ilze Burkovska til Dagbladet i dag. Hun jobber for Diena, den største latviske avisa.

- Historien startet i Latvia med at vår avis kjørte saken fra Burkovksa på side 3. Etter hvert kjørte alle de latviske avisene saken, og i går kveld var den oppslag på de to største fjernsynskanalene her, sier utenriksredaktøren i Diena, Juris Tihonovs, til Dagbladet.no.

Quisling

Diena trykket den norske beklagelsen i dagens utgave, men Tihonovs tror ikke dette demper latviernes sinne.

- Folk er virkelig forbannet. Det er kanskje morsomt for nordmenn, men for oss kan dette sammenlignes med at vi laget et humorinnslag med en norsk gruppe vi kalte «Quisling» og som sang på tysk, sier Tihonovs.

- Dette var bare idiotisk. Mange reagerer nå og synes nordmenn er like ignorante som amerikanere. De tenker at det kanskje ikke er så rart at nordmenn er ignorante. Norge ligger jo så langt nord at nordmenn ikke kan vite noen ting, sier han.

Mange latviere har tatt til orde for boikott av norske varer. Statoil, Rimi, og Varner-gruppen er norske selskap som har mange butikker i landet.

- Blir det boikott?

- Man kan aldri vite, latvierne er rolige mennesker og dette er de første sinte reaksjonene. Men vi har hatt en episode rundt en økonomisk disputt med svenskene hvor den største tabloiden her kjørte en knallhard kampanje for boikott av svenskene. Når en svenske kjørte ned og drepte en politikvinne her i Riga, og ble frikjent i det svenske rettsvesenet ble saken enda større. Da trykket avisa boikottsaker hver dag i ukevis, sier Tihonovs.

0 poeng

Tihonovs tror en eventuell boikott av norske varer kommer veldig an på hvor heftig saken kjøres i latvisk media i dagene som kommer, men det som imidlertid er helt sikkert er at Jostein Hasselgård ikke kan forvente mange poeng fra den latviske juryen 24. mai.

- Det kommer til å ta litt tid før vi glemmer denne episoden, men nordmennene kommer jo ikke i morgen. Det tror jeg er bra for dem. Men folk snakker allerede om at det blir 0 poeng fra Latvia til Norge i år, sier han.

Det norske innslaget kom som et sjokk på latvierne. Generelt vet de mer om Norge og nordmenn enn det nordmenn vet om Latvia, mener Tihonovs. Uansett tror han saken er skadelig for inntrykket latviere har av Norge.

- Inntrykket av Norge var ikke dårlig før dette, og Norge er et populært feriemål for latviere. Men vi hadde aldri ventet oss noe som dette fra Norge. Vi hadde ikke ventet oss dette fra noe land i den nordlige regionen, sier han.

TA DEKNING: Jostein Hasselgård blir ikke spesielt populær i Riga 24. mai.