Debatt: Roboter

Skal vi tillate videoovervåking i norske skoler?

Det viser seg av robotene er i ferd med å infiltrere norske klasserom lenge før de som burde ha en prinsipiell holdning til saken har rukket å komme på banen.

FILMER: Roboten AV1 skal gjøre det mulig for syke barn å være tilstede på skolen. Roboten streamer lyd og bilde fra klasserommet, og styres via en app.   – Jeg finner det betenkelig at verden utenfor skal ha et kikkhull inn til der elever skal få prøve og feile, utdannes og dannes, skriver innleggsforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FILMER: Roboten AV1 skal gjøre det mulig for syke barn å være tilstede på skolen. Roboten streamer lyd og bilde fra klasserommet, og styres via en app.   – Jeg finner det betenkelig at verden utenfor skal ha et kikkhull inn til der elever skal få prøve og feile, utdannes og dannes, skriver innleggsforfatteren. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer
Meninger

I høst en gang dumpet jeg borti fjernsynsreklamen som omhandlet roboten AV1, som skulle innta klasserommene som stedfortreder for elever med langtidsfravær. Hadde datoen vært 1. april, hadde jeg klart vurdert dette som en aprilsnarr. Men nei, da! Det viser seg at robotene er i ferd med å infiltrere norske klasserom, lenge før skoleeiere, skolefaglige ansvarlige, fagforeninger, fylkesmenn og andre som burde ha en prinsipiell holdning til saken, har rukket å komme på banen.

SKEPTISK: Edith Nybakk, mor og lærer.
SKEPTISK: Edith Nybakk, mor og lærer. Vis mer

Dette dreier seg om markedskrefter i fri utfoldelse. Gründeren bak roboten har latt seg motivere av at opptil 6000 skolebarn årlig har mye sykefravær. Det hevdes at motivet er å hjelpe.

Jeg ser det slik at kreftene bak denne oppfinnelsen ikke holder seg for gode til å skyve et langtidssykt eller handikappet barn foran seg i debatten om hvorvidt overvåking i skolen skal være tillatt eller ei. Så får heller foreldre og lærere som ser galskapen i dette, ta «blamen» med å framstå som hjerteløse.

Roboten skal ifølge beskrivelser inneholde kamera, mikrofon og høyttaler. Robothodet kan vippes opp og ned og den kan roteres rundt. Dette er det eieren (barnet) som styrer. Det er dermed brukeren av roboten som styrer hva som filmes i klasserommet og ellers rundt omkring der roboten er med.

Kreftene bak roboten retter seg først og fremst mot foreldre til syke barn. Prisen for en slik robot er oppgitt å være 19 000 kroner og 650 kroner månedlig for 4G-abonnement. Dette sier meg at noen foreldre har råd til en slik innretning, mens andre ikke har det. Noen vil muligens få dekket utgiftene, men det er mer usikkert. Det er etter mitt skjønn etisk betenkelig at norsk skole skal være marked for slik forskjellsbehandling.

Skjønt, det som er aller mest betenkelig, er at det uten videre plutselig skal være tillatt med videoovervåkning i norske skoler. Andre virksomheter må søke Datatilsynet om tillatelse til å montere overvåkningskamera. De som får innvilget søknaden, må sette opp et skilt om at området er videoovervåket. Da er det merkelig at det er fritt fram for overvåking hvor som helst når det gjelder barn.

Barna har plikt til å møte på skolen. Innebærer dette da at de har plikt til å bli overvåket? Ikke bare filmet, men det de sier blir også fanget opp av robotens mikrofon. Hvem garanterer for hvem som sitter i andre enden og ser og hører?

Enkelte barn, foreldre og skolepersonell bor på hemmelig adresse av tungtveiende grunner. Mange foresatte ønsker ikke sine barn eksponert på Facebook, avbildet på skolers hjemmesider og så videre. Da antar jeg at de langt mindre ønsker at barna og deres dagligliv på skolen skal projiseres til andre steder enn der det hører hjemme, nemlig på skolen.

Jeg finner det betenkelig at verden utenfor skal ha et kikkhull inn til der elever skal få prøve og feile, utdannes og dannes. Som lærer ville jeg også være veldig ukomfortabel med å bli filmet i enhver situasjon. Etter hvert vil roboten trenge inn i bursdagsselskaper og andre steder der barn og unge samles i sosiale settinger. Hvem skal stoppe denne galskapen? Jeg håper de rette myndigheter er sitt ansvar bevisst.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.