DEBATT

Mor til alvorlig sykt barn:

Skal vi velge jobben over barnet?

Pleiepengene pleide dekke 100% av foreldres lønn. Nå kuttes det. Det finnes barn som langvarig syke. Som kanskje skal være syke resten av livet. Kuttene i pleiepengene rammer deres foreldre hardest.

KUTT: Barn har rett til å ha begge foreldrene der om de er alvorlig syke. Med kutt i pleiepenger vil det kanskje ikke lenger være mulig. Foto: Privat
KUTT: Barn har rett til å ha begge foreldrene der om de er alvorlig syke. Med kutt i pleiepenger vil det kanskje ikke lenger være mulig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Til nå har ordningen med pleiepenger innlemmet alvorlig syke barn med døgnkontinuerlige pleiebehov. Ordningen dekker 100 % tap av lønn når barnet har vært innlagt på sykehus, og i første tid hjemme om situasjonen fortsatt krevde døgnkontinuerlig pleie.

Varig sykdom har ikke gitt foreldre rett til pleiepenger, men i ustabile faser og ved forverringer har man hatt rett til pleiepenger. Til barn med livstruende progredierende sykdommer har man hatt rett til varige pleiepenger fram til barnet dør. For barn med psykisk utviklingshemming har ordningen også vart utover 18 år.

Stortinget vedtok 18/4-17 ny lov om pleiepenger. Nå gis barnet en dagkonto på 1300 dager. Etter 260 dager reduseres pleiepengene til 66 % av lønnen. I de mest alvorlige situasjonene, de begge foreldrene trengs hos barnet, fører dette til ekstrem forverring av familiens økonomi. Allerede etter 130 dager har man brukt opp disse 260 dagene med full lønn fordi 2 døgn da telles pr dag. Resultat,begge foreldrenes inntekt reduseres til 66 prosent.

Om barnet overlever vil det kunne ha varige behov for pleie og omsorg, og gjentakende sykehusopphold. Etter ny lov blir det da kun 66 % lønn fram til dagkontoen er brukt opp. Så mister foreldrene total rett til pleiepenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer