Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Skal vi velge mellom «Idol» på TV 2 og eldretrim på NRK?

Ap-politiker rister på hodet av Frp's NRK-forslag.

LEI AV FINSK TEATER: Arild Grande (Ap) vil ikke tilbake til en tid hvor NRK sendte det folk burde se, fremfor det de ville se. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
LEI AV FINSK TEATER: Arild Grande (Ap) vil ikke tilbake til en tid hvor NRK sendte det folk burde se, fremfor det de ville se. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Frp's Ib Thomsen tar i dag til orde for at NRK må slutte å lage underholdning på fjernsyn.

Det kan reklamekanalene ta seg av, mener han. Utspillet kommer som det siste i en lang rekke etter at kulturminister Thorhild Widvey (H) har varslet at NRKs rolle og framtid skal opp til debatt i Stortinget neste vår.

Finsk fjernsynsteater - Jeg vil si et høyt og tydelig nei til Ib Thomsens ønske om å lage et kjedeligere NRK, sier Arild Grande (Ap).

Han mener NRK må få lov til å lage det folk vil ha. Et NRK uten underholdningsfokus er et NRK som går bakover i tid, mener han.

- Det er svært få som savner finsk fjernsynsteater og sånt. Resultatet av å la de kommersielle gjøre all underholdningen på tv er et svekket NRK, som må sende flere repriser og kjøpe billigserier fra utlandet, sier Grande

Frp Ib Thomsen mener at NRK som en allmennkringkaster har et spesielt ansvar om å ignorere seertall. Medieeksperter Dagbladet har snakket med støtter ham delvis i det.

- Konkurranseinnstinktet til dem som jobber i NRK spiller ingen rolle. NRK må rydde opp og gå gjennom profilen sin for å se hvor de kan utfylle de andre kanalene, ikke hvor de kan utkonkurrere dem, sa Thomsen til Dagbladet.

«Idol» eller trim for eldre? Arild Grande mener imidlertid at NRK ikke er for opptatt av å utkonkurrere TV 2 og TVNorge.

- Dersom NRK ikke skal få underholde, da forstår jeg ikke hvordan Frp tenker. Underholdningen til NRK er folkekjær og samler generasjoner foran fjernsynet, sier han.

- Men skal ikke NRK være noe annerledes enn for eksempel TV 2?

- Jo, NRK skal være folkets eiendom og tilby en bredde de kommersielle ikke kan tilby, som barne-tv, minoritetsdekning og nyhetsdekning over hele landet. Men folket får ikke noe bedre tv-tilbud om valget står mellom «Idol» på TV 2 og eldretrim på NRK, sier Grande.

Til våren legges kulturministeren frem en NRK-melding for Stortinget. Her skal alt fra økning i lisensen, en ny NRK-skatt, antall distriktskontor og selve grunnlaget for NRKs drift vurderes. Mange politikere på Løvebakken har varslet at de mener tiden er moden for å gjennomgå NRK, på godt og vondt.

En endring i selve allmennkringkasteroppdraget er også aktuelt, i følge dem Dagbladet har snakka med.

- Løsninga må være å gi de kommersielle bedre rammevilkår og styrke dem, ikke gjennom å svekke NRK, sier Grande.

VIL ENDRE NRK: Frps Ib Thomsen mener NRK kan la andre lage underholdning på TV.   
Foto: Knut Falch/ SCANPIX
VIL ENDRE NRK: Frps Ib Thomsen mener NRK kan la andre lage underholdning på TV. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling