Skal vurdere aksjeforbud

Redaktører og journalister i Vårt Land kan få forbud mot å handle på Oslo Børs.

(Dagbladet.no): Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land skriver i en e-post til sine ansatte at bedriften må vurdere å forby aksjeinvesteringer. Dette gjelder i første rekke de redaksjonelt ansatte.

Redaktøren i den kristne dagsavisen er tungt inne i selskaper på Oslo Børs, selskaper han også har skrevet om i avisens spalter uten å opplyse sine lesere om sine bindinger.

Redaksjonelt ansatte i flere norske mediebedrifter har enten forbud eller varslingsplikt overfor arbeidsgiver ved kjøp av aksjer. For fondsinvesteringer er reglene noe annerledes.

- Journalister som skriver om aksjeselskaper og aksjekurser bør holde seg langt unna markedet. Man kan si at Vårt Land og Simonnes ikke skriver om dette, slik sett er han på tryggere grunn, men en redaktør må i utgangspunktet være nøyere enn andre. Han kan ikke bare melde seg ut av deler av avisens virksomhet, sier pressens generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Varsler gjennomgang av regelverk

«Ingen redaktør eller journalist kan bli fri for bindinger, men det er avgjørende viktig at vi har et gjennomtenkt forhold til de bindinger vi har. For å sikre at vi har et mest mulig oppdatert internt regelverk, vil jeg ta initiativ til en ny gjennomgang», skriver Simonnes i en melding til sine ansatte og styret, etter at Dagbladet.no tok kontakt om saken.

Redaksjonsklubben i Vårt Land sa til Dagbladet.no i forrige uke, da de ble kjent med sin leders aktivitet på Oslo Børs, at de ikke ønsket å kommentere om regelverket burde endres.

- Hva som kan komme i fremtiden har jeg ikke lyst til å kommentere nå. Det kan hende vi vil snakke mer om dette internt, men som sagt er det viktigste for oss at det er åpenhet rundt slike investeringer, sa leder Brita Skogly Kraglund i avisens redaksjonsklubb til Dagbladet.no.

Det eneste som har vært kjent for de ansatte før Dagbladet.no skrev om Helge Simonnes\' sine investeringer, er at han har et aksjeselskap som heter Kamato.

De ansatte har ikke visst hva selskapet har investert i, bortsett fra at en betydelig aksjepost i Mediehuset Vårt Land har vært lagt til Kamato AS. Dette kommer nemlig frem i årsrapporten til avisens morselskap.

IKKE TILGJENGELIG: Om Vårt Land endrer sine interne retningslinjer for de redaksjonelt ansatte, kan portene på Oslo Børs bli stengt for dem. I dag kan de ansatte investere penger på børsen, selv om mange norske mediebedrifter har forbud mot dette.
VURDERER STRENGERE REGLER: Sjefredaktør Helge Simonnes sier til Dagbladet.no at han ønsker en debatt i Vårt Land om de ansatte i redaksjonen skal kunne investere i aksjer på børsen. Selv har redaktøren børsverdier for nærmere 1,6 millioner kroner.