Skalk lukene, Trump er en katastrofe for kloden

Det internasjonale klimasamarbeidet, og dermed realismen i å unngå global oppvarming, kan være det første som ryker med Trump.

KLIMAFORNEKTER: Donald Trump er en hardkokt klimafornekter. Foto:  REUTERS/Jonathan Drake 
KLIMAFORNEKTER: Donald Trump er en hardkokt klimafornekter. Foto:  REUTERS/Jonathan Drake Vis mer
Kommentar

Det er mye å være urolig for på en dag som dette: handel og verdensøkonomien, internasjonal sikkerhet, NATO-samarbeidet, høyesterett i USA, tortur og menneskerettigheter. For å nevne noe.

Det virker kanskje smått å trekke fram det internasjonale klimasamarbeidet når USA har valgt en president med fascistiske trekk. Det er likevel gode grunner til å frykte at det nettopp er arbeidet med å unngå ukontrollerte klimaendringer som vil være det aller første som Trump vil gjøre alvor av å demontere.

Er det en umiddelbar fare for verden? Ja, selvfølgelig. Problemet er at katastrofen vil komme smygende, ikke i morgen. Dermed havner det i skyggen, som da NRK valgte å kutte overføringen fra pressekonferansen med statsminister Erna Solberg i dag morges akkurat i det hun fikk spørsmål om hvilke konsekvenser valget vil få for klimaarbeidet.

Da Trump i dag tidlig norsk tid holdt sin takketale, strakk han ut en hånd til sine meningsmotstandere. Budskapet var forsoning, både i USA og overfor omverdenen. Det er ingen grunn til å tro at den håndsrekningen også omfatter de som arbeider for klimaavtaler, som forsøker å begrense utslipp og som jobber for å forsterke investeringer i ren energi.

Trump er en hardkokt klimafornekter. Han har framstilt det som en kinesisk løgn, skapt for å ødelegge amerikanske arbeidsplasser. I sommer leste jeg hans politiske pamflett, boka som i norsk oversettelse har fått tittelen «Hvordan gjøre USA "great again" - å fikse en forkrøplet nasjon.» Her har han et eget kapittel viet klimadebatten, under tittelen «Energidebatten: Opphetet tomprat.» Jeg siterer:

«Voldsomme endringer i klimaet er ikke noe nytt. Vi har til og med hatt istider. Det er bare det at jeg ikke tror de er menneskeskapte. Jeg er enig i at de såkalte klimaendringene skaper visse problemer for oss: De får oss til å sløse bort milliarder av dollar på å utvikle teknologi vi ikke trenger for å dekke energibehovet vårt»

Han følger opp med å fastslå at USA har nok fossile energikilder til å dekke landets behov i århundrer:

«Oljen ligger der. Vi må bare forsyne oss.»

Dette er livsfarlig faktafornektelse. Verden har allerede passert én grad oppvarming, og med utslippstakten vi har i dag er vi på vei mot fire grader. Vi vil da være langt forbi terskelen på to grader som klimaforskerne tror er grensen for når planeten setter i gang sine egne, selvforsterkende klimautslipp som metangass fra tinende tundra og regnskog som tørker ut og brenner opp på grunn av oppvarming og endrede nedbørsmønstre.

Karbonbudsjettet, det vi har mulighet til å slippe ut før vi når to graders oppvarming, vil i følge FNs klimapanel være oppbrukt i 2040 hvis vi forsetter på dagens nivå. Verden har allerede investert i eller satt i produksjon utvinning av mer fossilt brensel enn det klimaet kan tåle innenfor togradersmålet.

Trump er ikke aleine om å utfordre disse rammene. Også den norske regjeringen og stortingsflertallet ønsker å lete etter mer olje og gass. Problemet med Trump er at han sprenger alle rammer. Han gir totalt blaffen..

TEMPERATUREN STIGER: Hver eneste måned siden mai 2015 har vært rekordvarm på kloden. September måned ble rekken brutt, måneden ble «kun» ble den 2. varmeste siden målingene startet i 1880. AFP PHOTO / NASA EARTH OBSERVATORY
TEMPERATUREN STIGER: Hver eneste måned siden mai 2015 har vært rekordvarm på kloden. September måned ble rekken brutt, måneden ble «kun» ble den 2. varmeste siden målingene startet i 1880. AFP PHOTO / NASA EARTH OBSERVATORY Vis mer

Det betyr dessverre også at Paris-avtalen nå ser ut til å være lite verdt.

Før presidentvalget var det nærmest et stormløp for å få mange nok land til å ratifisere Paris-avtalen. Med 55 land ombord, som representerer minst 55 prosent av verdens utslipp, ville avtalen tre i kraft og bli juridisk bindende slik at ikke en eventuell president Trump kunne torpedere den før den var satt i verk. Det rakk man, på rekordtid.

Men avtalen er i sin natur helt avhengig av jevnlige oppdateringer, der landene melder inn nye utslippskutt som de forplikter seg til. Det er også i utgangspunktet vanskelig. Ingen land i verden har så langt fulgt opp avtalen i tilstrekkelig grad til at vi holder oss innenfor 1,5 graders oppvarming, som målet for Paris avtalen er. Trump vil ha rikelig med mulighet til å sabotere framgang og initiativ fra USAs side, og som ledestjerne i det internasjonale klimaarbeidet vil USA nå slukne helt.

Det er alvorlig i seg selv. Obamas personlige innsats var med på å redde stumpene av det som ble betraktet som et svært dårlig klimatoppmøte i København i 2013. Han var en av de drivende kreftene bak det som ble et gjennombrudd for klimaarbeidet, Paris-avtalen i fjor høst.

Den store forskjellen fra 2013 til 2015 var at Kina også meldte seg på. India er ikke med, i likhet med en lang rekke andre land. Hvorfor skal de kutte utslipp, hvis USA har en president som vil sabotere?

Innenriks har Obama fått på plass subsidier til investering i sol- og vindkraft. Fjerner Trump dem, som han lover at han vil gjøre i boka, vil det være et stort tilbakeslag. Selv om sol og vind er i ferd med å bli konkurransedyktig i forhold til fossile energiressurser, er det ennå behov for en politisk hånd på rattet for å styre utviklingen. I alle fall litt til.

Obama har også fått inn et skattefradrag på 7500 dollar per el-bil, cirka 50 000 kroner. Uten dem vil det være vanskelig å få solgt el-biler i USA framover.

I klimaarbeidet snakker man om et «window of opportunity», et handlingsrom på noen ganske få år hvor vi må kutte utslipp i stor skala. Det er bare slik det kan være håp om å unngå alvorlige klimaendringer.

Hvis vi skal ta Trump på ordet, vil han sørge for at dette vinduet lukkes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.