Det er mye å være urolig for på en dag som dette: handel og verdensøkonomien, internasjonal sikkerhet, NATO-samarbeidet, høyesterett i USA, tortur og menneskerettigheter. For å nevne noe.
Det virker kanskje smått å trekke fram det internasjonale klimasamarbeidet når USA har valgt en president med fascistiske trekk. Det er likevel gode grunner til å frykte at det nettopp er arbeidet med å unngå ukontrollerte klimaendringer som vil være det aller første som Trump vil gjøre alvor av å demontere.
Er det en umiddelbar fare for verden? Ja, selvfølgelig. Problemet er at katastrofen vil komme smygende, ikke i morgen. Dermed havner det i skyggen, som da NRK valgte å kutte overføringen fra pressekonferansen med statsminister Erna Solberg i dag morges akkurat i det hun fikk spørsmål om hvilke konsekvenser valget vil få for klimaarbeidet.
Da Trump i dag tidlig norsk tid holdt sin takketale, strakk han ut en hånd til sine meningsmotstandere. Budskapet var forsoning, både i USA og overfor omverdenen. Det er ingen grunn til å tro at den håndsrekningen også omfatter de som arbeider for klimaavtaler, som forsøker å begrense utslipp og som jobber for å forsterke investeringer i ren energi.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger