KOMMENTARER

Skalk lukene, Trump er en katastrofe for kloden

Det internasjonale klimasamarbeidet, og dermed realismen i å unngå global oppvarming, kan være det første som ryker med Trump.

KLIMAFORNEKTER: Donald Trump er en hardkokt klimafornekter. Foto:  REUTERS/Jonathan Drake 
KLIMAFORNEKTER: Donald Trump er en hardkokt klimafornekter. Foto:  REUTERS/Jonathan Drake  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye å være urolig for på en dag som dette: handel og verdensøkonomien, internasjonal sikkerhet, NATO-samarbeidet, høyesterett i USA, tortur og menneskerettigheter. For å nevne noe.

Det virker kanskje smått å trekke fram det internasjonale klimasamarbeidet når USA har valgt en president med fascistiske trekk. Det er likevel gode grunner til å frykte at det nettopp er arbeidet med å unngå ukontrollerte klimaendringer som vil være det aller første som Trump vil gjøre alvor av å demontere.

Er det en umiddelbar fare for verden? Ja, selvfølgelig. Problemet er at katastrofen vil komme smygende, ikke i morgen. Dermed havner det i skyggen, som da NRK valgte å kutte overføringen fra pressekonferansen med statsminister Erna Solberg i dag morges akkurat i det hun fikk spørsmål om hvilke konsekvenser valget vil få for klimaarbeidet.

Da Trump i dag tidlig norsk tid holdt sin takketale, strakk han ut en hånd til sine meningsmotstandere. Budskapet var forsoning, både i USA og overfor omverdenen. Det er ingen grunn til å tro at den håndsrekningen også omfatter de som arbeider for klimaavtaler, som forsøker å begrense utslipp og som jobber for å forsterke investeringer i ren energi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer