Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam» sesong 4

«Skam»-avtale på plass i 12. time. - Vi er veldig glade

Nå kan man også se «Skam» fra IP-adresser i hele Norden. 300 000 har sett det første klippet i sesong 4 av serien.

SANA-SESONG: Sana, spilt av Iman Meskini, har vært en stor favoritt blant «Skam»-fansen. Her er hun sammen med jente-Chris, som spilles av Ina Svenningdal. Foto: NRK 
SANA-SESONG: Sana, spilt av Iman Meskini, har vært en stor favoritt blant «Skam»-fansen. Her er hun sammen med jente-Chris, som spilles av Ina Svenningdal. Foto: NRK  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som annonsert i «Skam»-traileren fredag, ble første klipp av «Skam» sesong fire sendt mandag. Vi følger Sana gjennom syv og et halvt minutter, fra hun ser drømmende på noen gutter gjennom vinduet på trikken, til pizzaspising med jentegjengen, hvor Vilde snakker om g-punktet og sex med Magnus.

SKAMENTUSIAST: Kai Joseph Xu studerer norsk og har brukt mye tid på å oversette NRK serien fra norsk til kinesisk. Her får han møte statsminister Erna Solberg, og spørre henne om når Skam vil bli tilgjengelig for et kinesisk publikum. Vis mer

Ifølge NRK var det så mange som 900 000 som så teaseren. Ifølge tall fra NRK hadde bloggsiden til serien 480 000 bruker innom i går, mens 300 000 unike brukere så langt har sett det aller første klippet.

Av alle som har sett det første klippet er 70 prosent fra Norge, mens 11 er fra Danmark og 10 prosent fra Sverige.

Avtale i 12 time

Til glede for fansen i Norden er det nå også mulig å følge med på «Skam» i sanntid på seriens nettside i de nordiske landene.

Håkon Moslet, redaksjonssjef for «Skam» i NRK, er glad for at det endelig er kommet på plass en avtale med musikkrettighetshaverne slik at flere får sett serien.

- Vi er veldig glade for avtalen vi har fått. Den kom i 12. time før fjerde sesong staret. «Skam»-nettsiden er nå åpen for alle de nordiske IP-adressene, sier han til Dagbladet.

Moslet opplyser at det også er lagt til rette for at tv-kanaler i de nordiske landene, også får sendt «Skam»-episodene så raskt som mulig etter at de enkelte episodene er sendt på NRK. «Skam» vil bli sendt på kanaler som svenske SVT, Danske DR og finske Yle.

- Vi har jobbet mye for at tekniske løsninger og avtaler for å tilby «Skam» parallelt med når episodene sendes i Norge, sier Moslet.

INNSPILLING: Dagbladet oppdaget at «Skam» spilte inn scener til sesong 4 på Hasle T-banestasjon i Oslo onsdag kveld. Video: Jonas Pettersen / Dagbladet Les mer her: http://www.dagbladet.no/kultur/her-er-de-forste-bildene-fra-skam-sesong-4/67401640 Vis mer

Musikkrettigheter

Grunnen til at seere utenfor Norge ikke har kunnet se serien har handlet om musikkrettigheter.

I januar i år mottok NRK et krav fra IFPI Norge om geoblokkering av serien.

IFPI er foreningen for de internasjonale plateselskapene og deres datterselskap i Norge, og er en av musikkbransjens rettighetsorganisasjoner. De organiserer og sørger for at artister får betalt når musikken brukes og spilles på radio, film og tv, såkalte royalties.

Musikken til en lang rekke artister brukes i «Skam», men rettighetene har kun vært gjeldende for bruk i Norge og overfor nordmenn som bor i utlandet, eller er på reise.

- Avtalen vi har med IFPI dekker ikke internasjonale visningsrettigheter. Vi ønsker et godt forhold med dem og vi tar kravet på alvor. NRK skal sette oss ned med IFPI til uka for å se nærmere på hvordan «Skam» skal publiseres, uttalte advokat i NRK Kari Anne Lang-Ree til Dagbladet i januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!