DEBATT

Voldtekt og seksuelle overgrep

Skam deg, gutt! For at du eksisterer

Hvor vanskelig er det å omtale overgripere som overgripere og ikke som gutter, som om de er synonymer?

Om vi ønsker å forebygge overgrep, kan en debatt om likeverd, kommunikasjon og nøktern informasjon som ikke fremstiller jenter som naive og skjøre, og gutter som potensielt farlige kanskje være en start, skriver Emilie Brandshaug. Foto: Emilie Brandshaug. 
Om vi ønsker å forebygge overgrep, kan en debatt om likeverd, kommunikasjon og nøktern informasjon som ikke fremstiller jenter som naive og skjøre, og gutter som potensielt farlige kanskje være en start, skriver Emilie Brandshaug. Foto: Emilie Brandshaug.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samfunnsdebatten om kjønn og seksuelle overgrep raser i media. Det har den gjort i lengre tid. Vi har hatt twitterdebatter om seksuell trakassering (#jegharopplevd), og blogginnlegg som tar for seg dyden av å lytte til kvinners opplevelser.

Lytting er bra. Det utvider horisonten vår og skaper forståelse for mennesker rundt oss.

taper

Senest på torsdag holdt derimot NRK et debattprogram om ungdom og en sexkultur på ville veier, der flere så ut til å være opptatt av å plassere skylden hos gutter og menn som helhet. Overgripere og utsatte finnes av begge kjønn og det finnes flere grunner til at jeg mener denne måten å omtale halve befolkningen på er uheldig.

pervo

Hva foregår i hodet på gutten, han kidden på barneskolen som Heidi Helene Sveen i torsdagens program snakker om, som på keitete og grenseoverskridende vis forsøker å få jenters oppmerksomhet?

creep

Vil vi lære han å respektere seg selv og andre?

potensiell overgriper

Er det virkelig det vi vil fortelle han at han er?

Det som er feil i dagens debattklima er ikke, som Sveen påpeker, at det blir pratet for mye om seksuelle overgrep. Feilen ligger i måten det debatteres på, og vinklingene debatten har.

Når Anders Røyneberg fra sex og samfunn påpeker det problematiske med måten det prates om gutter og menn på, blir han derimot avvist av Sveen.

«Det er en helt klar grense mellom hva som er ok og hva som ikke er ok og det er det vi må lære guttene. Det er de som begår krenkelsene» sier hun

Hvor vanskelig er det å omtale overgripere som overgripere og ikke som gutter, som om de er synonymer?

Burde vi ikke heller stille spørsmål om hva vi kollektivt kan gjøre, jenter og gutter, for å tørre å sette grenser for oss selv, og å respektere andres?

Hvis voksne er opptatt av å bedre en ungdomskultur på ville veier, og ønsker at fremtidens gutter og jenter skal ha et bedre forhold seg imellom, bør de gå frem som et godt eksempel.

Hvis vi har lyst til å møtes som mennesker, hvis vi har lyst til at kjønn skal spille mindre rolle i måten vi opplever hverdagen på, så må vi endre måten vi forholder oss til det på.

Og vet du hva? Jeg tror til og med det kan endre på det faktum at alle disse kvinnene opplever et liv fylt med trakassering og en fæl mannlig seksualitet.

Hvorfor? Fordi menn som aksepterer seg selv, menn som omfavner sin seksualitet som det flotte den er, menn som ikke synes at seksualiteten sin er noe å skamme seg over eller forakter seg selv på grunn av den, de mennene vil heller ikke ha et behov for å bruke den som et våpen.

Jeg mener at lyttingen bør foregå alle veier.

Om vi ønsker å forebygge overgrep, kan en debatt om likeverd, kommunikasjon og nøktern informasjon som ikke fremstiller jenter som naive og skjøre, og gutter som potensielt farlige kanskje være en start.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer