DEBATT

Voldtekt og seksuelle overgrep

Skam deg, gutt! For at du eksisterer

Hvor vanskelig er det å omtale overgripere som overgripere og ikke som gutter, som om de er synonymer?

Om vi ønsker å forebygge overgrep, kan en debatt om likeverd, kommunikasjon og nøktern informasjon som ikke fremstiller jenter som naive og skjøre, og gutter som potensielt farlige kanskje være en start, skriver Emilie Brandshaug. Foto: Emilie Brandshaug. 
Om vi ønsker å forebygge overgrep, kan en debatt om likeverd, kommunikasjon og nøktern informasjon som ikke fremstiller jenter som naive og skjøre, og gutter som potensielt farlige kanskje være en start, skriver Emilie Brandshaug. Foto: Emilie Brandshaug.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samfunnsdebatten om kjønn og seksuelle overgrep raser i media. Det har den gjort i lengre tid. Vi har hatt twitterdebatter om seksuell trakassering (#jegharopplevd), og blogginnlegg som tar for seg dyden av å lytte til kvinners opplevelser.

Lytting er bra. Det utvider horisonten vår og skaper forståelse for mennesker rundt oss.

taper

Senest på torsdag holdt derimot NRK et debattprogram om ungdom og en sexkultur på ville veier, der flere så ut til å være opptatt av å plassere skylden hos gutter og menn som helhet. Overgripere og utsatte finnes av begge kjønn og det finnes flere grunner til at jeg mener denne måten å omtale halve befolkningen på er uheldig.

pervo

Hva foregår i hodet på gutten, han kidden på barneskolen som Heidi Helene Sveen i torsdagens program snakker om, som på keitete og grenseoverskridende vis forsøker å få jenters oppmerksomhet?

creep

Vil vi lære han å respektere seg selv og andre?

potensiell overgriper

Er det virkelig det vi vil fortelle han at han er?

Det som er feil i dagens debattklima er ikke, som Sveen påpeker, at det blir pratet for mye om seksuelle overgrep. Feilen ligger i måten det debatteres på, og vinklingene debatten har.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer