Recap: «SKAM» sesong 3, episode 10

«SKAM» episode 10: «SKAM», blir du søtere nå blir jeg nødt til å øke insulindosen min!

Frykt ikke, for ingenting er kleint lenger.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DENNE SPOILERADVARSELEN ER SPONSET AV JULETREUTSALGET PÅ ALEXANDER KIELLANDS PLASS – «DET BLIR IKKE JUL UTEN ET KIELLANDS-TRE™

I forrige episode: En uke i smerte endte med at Isak tok med seg «O Helga Natt» ut av kirken og inn i Evens armer, og så ordnet alt seg! Eller?

LØRDAG 10:15

Isak våker over Even, i en søvnløshet som bare kjærlighet og omsorg kan forårsake.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

Han sender en melding til Sonja og forklarer hvor Even er, det første av mange skriftemål og bønner om tilgivelse denne uken. Hun ringer ham raskt opp igjen. Hun visste det, Even hadde allerede sagt fra. Hun sier selv unnskyld, og gir Isak syndsforlatelse: det er ikke hans skyld at Even er deprimert. Faktisk tror hun det er fint for ham å være hos Isak.

I det hele tatt er denne episoden så full av gjensidig forståelse og selvoppofrende raushet at man lurer på hva den oppvoksende generasjon har fått i frokosblandingen sin som vi ikke fikk?

Åja, stemmer det, de har fått «SKAM».

Isak spør Sonja om det er noe han kan gjøre for ham.

«Du må bare være der for ham. Og når alt virker håpløst så bare ta en dag av gangen. Og hvis en dag blir for mye, så bare ta en time av gangen. Og hvis en time blir for mye, så bare ta et minutt av gangen.»

Even våkner opp fra sin lyseblå putesky, og det mentale regnværet samler seg over hodet hans igjen. Han vil gå, han vil ikke at Isak skal føle at han må passe på ham. Even, det ække sånn kjærlighet fungerer.

«Jeg vet at det her ikke kommer til å funke,» sier han, et ekko av alle selvoppfyllende, selvbekreftende profetier gjennom tidene. For hvis man i sitt tungsinn har bestemt seg for at noe er dødsdømt fra starten av ender det gjerne opp med å være det, nettopp av den grunnen, og så har man tilfredsstillelsen av å si «hva var det jeg sa?» etterpå, og nok en gang fått bekreftet at alt er håpløst, at man er hinsides all frelse. Ingenting i verden er lettere enn å spå at alt kommer til å gå til helvete. Bravo, gi deg selv en applaus på vei ut døra.

Eller gjør som Isak, velg den vanskeligere stien, fordi du endelig har funnet noe som er verdt å kjempe for, og trekk Even opp i din parallelle virkelighet i stedet for å la ham dra deg ned i sin underverden.

«Nei,» sier Isak.

«Du vet ikke en dritt om hvordan dette her kommer til å ende. Jeg foreslår at du bare driter i å snakke om fremtida, også tar vi to det her helt chill.»

Guttungen som bare var vant til å ta vare på seg selv, til å stikke av fra alt som var vanskelig, er plutselig den som tar ansvar, den som må lede. Isak 2.0 har ankommet, og hintene av den han er blitt er nok til å gi framtidstro både for Team Evak og resten av menneskeheten. For Isak har også vært innom sitt eget mørke i løpet av høsten, han har skjønt hvordan det er å være alene i sin egen hjerne, hvor håpløst og overveldende alt kan virke, hvor lang veien kan synes å gå på egenhånd, men også at man kan hoppe fra ett parallelt univers til et annet med pur viljestyrke. Og han tar med seg denne nyvunne innsikten, denne empatien, og viser Even at han ikke trenger å gå den lange veien alene lenger. Og at den beste måten å bevege seg framover er ett skritt av gangen.

Så i årete siste episode flyter to menneskeøyer alene i enda en av «SKAMs» mange verdenshav av noen dobbeltsenger, og når den ene merker at den andre er i ferd med å drive unna, bygger den en bro, og rekker ut en hånd.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

«Nå leker vi en lek. Den heter Isak og Even, minutt for minutt. Det eneste vi er bekymret for, er dette minuttet.»

Og i dette minuttet, skal de kysse.

«Det er chill,» sier Even.

«Det er chill,» sier Isak.

Det er faktisk chill, sier jeg.

I MELLOMTIDEN, PÅ INTERNETT:

På Isaks initiativ organiserer gjengen i kollektivet med stor K en vaktliste for å passe på Even mens Isak er på skolen. Alle stiller opp, selv om Isak og Even spiste grandioasen til Linn. Fordi fine folk.

MANDAG 10:36

Vaktsjef Isak snakker med Eskild, som virkelig har gått opp i rollen, og må legge på fordi han hører Even våkne. Vilde kommer bort, og begynner å snakke om kosegruppa, noe både Isak og vi bortimot har glemt at eksisterte (bortsett fra at den har blitt Evens etternavn på Isaks mobil).

Vilde er krenket på vegne av sitt livsverk. Er han ikke med lenger? Det er nå revyarbeidet begynner (skolerevyene i Oslo har tradisjonelt premiere fra tidlig januar til mars, med Nissenrevyen som en av de første ut. Hallo, sesong fire!), han kan ikke bare være med på festingen!

Vilde – og «SKAM» – setter her fingeren på skolerevyens svøpe, free-ridernes hang til å forsømme sine revyplikter og bare høste av revygodene, noe som resulterer i grov underbemanning av essensielle fagfunksjoner i intensivukene før premieren, og at hun ene førstisen på kostymegruppa må sy alle Donald Trump-parykkene til lillefinalen selv, samtidig som hun må lage en pappmasjé-Pikachu på natten. Tommel opp, «SKAM», du har innsett at du rett og slett ikke kan skildre ungdomstid realistisk uten å være innom denne problematikken.

«Hei, øynene mine er her oppe, Vilde!» Foto: NRK
«Hei, øynene mine er her oppe, Vilde!» Foto: NRK Vis mer

Men Isak, i sin nyoppdagede salighet, bedyrer at han fortsatt er med i kosegruppa, og Vilde er ikke snauere enn at hun snur fra full krenk til å fiske etter kosegruppejulesamlingslokale – det gikk jo så bra da vi hadde rave-vors hos deg!

Isak tenker tilbake til da han og Even hadde stirrekonkurranse på dancefloor mens de hooket med hver sin dame, og sier jepp, det kan vi.

I det fjerne ser han Emma, og kommer på at han har litt bot å gjøre her også. Han går bort, og Emmas øyne flakker litt usikkert mens hun lurer på hva den uforutsigbare andreklassingen har tenkt å finne på nå. Men han inviterer henne til kosegruppesamling og gir henne en metaforisk utstrakt hånd og olivengren med bud om fred, og jeg må si jeg liker denne nye, fordragelige selvtilliten til Isak langt mer enn den ufordragelige varianten han slengte rundt seg med før.

Emma setter pris på gesten, men har byttet gruppe til PR.

Fra «Norsk Skolerevy-ordliste» (C. Pahle 2016). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.
Fra «Norsk Skolerevy-ordliste» (C. Pahle 2016). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren. Vis mer

Se så mye greiere livet blir når man rydder opp i sine egne feil i stedet for å stikke av eller sno seg unna, Isak! Da slår man ut i full blomst på livets eng, er hva man gjør.

Isakblomsten (isaacus valtersienthum) trenger gode vekstvilkår i åpent og ærlig landskap uten at den skjønner det selv. Visner fort hvis den slår rot i skap. Gjødsles med uuttalt kjærlighet fra gode venner, og kebab.
Isakblomsten (isaacus valtersienthum) trenger gode vekstvilkår i åpent og ærlig landskap uten at den skjønner det selv. Visner fort hvis den slår rot i skap. Gjødsles med uuttalt kjærlighet fra gode venner, og kebab. Vis mer

I MELLOMTIDEN, PÅ INTERNETT:

Vaktgruppa sender løpende oppdateringer. Konklusjonen er at det går bedre, men så går det dårligere, og så må Eskild selge krill.

ONSDAG 16:01

Even og Linn spiller PS4 da Isak kommer inn – jeg tror det er Linn, jaffal, jeg kjente henne nesten ikke igjen med all energien på. Hun får en pavlovsk respons på Isaks fjes, og blir dritsliten og går, så joda, det er Linn.

Even, mesterdetektiv som han er, lurer på om Isak har bedt alle i kollektivet om å passe på ham, omtrent samtidig med at Auroras «Conqueror» begynner å spille. Det er god stemning. Even virker bedre, og gir Isak betimelig tyn for dårlige lyve-skills. Isak hevder selv han er en løgn-master. Jada, vi husker jo alle de kunstverkene av noen bortforklaringer om familieselskap du dro tidligere i høst, mister.

Vilde ringer og lurer på om Isak har juletre. Han informerer henne så høflig han klarer at hun nesten blir nødt til å skaffe det selv. Du kan kjøpe juletre overalt. Selv på Kiellands plass, liksom (For, «Det bli ikke jul uten et Kiellands-tre™!»).

Even får et mørkt drag over seg da han blir bedt til julefesten. Den tidligere toppløgneren knoter seg fram til en ubehjelpelig unnskyldning om at han hadde lovet å besøke moren. Et isak'sk, fiktivt familieselskap, faktisk. Var det noen som sa rollebytte?

Men er det én person som forstår underteksten i en slik løgn, så er det Isak. Han pusher ikke. No pressure.

«Vi bare tar en dag av gangen.»

EN LITEN DIGRESJON

Apropos å gjøre bot, dette er årets siste sjanse for meg til å få rettet opp i en grov forsømmelse: Det er på tide å snakke om Henrik Holm, aka Even. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har trukket fram prestasjonen hans før, men jeg tror kanskje det har noe med å gjøre at han er så bra at jeg faktisk ikke én gang i løpet av hele sesongen har tenkt på at han spiller. Han bare er Even. Karismatiske, skumle Even, med selvsikker swag og hypnotisk tiltrekningskraft, og en skjørhet og sårbarhet i sin selvpålagte visshet om at han ikke er herre over sitt eget sinn. På sett og vis har han en mer takknemlig oppgave enn Tarjei Sandvik Moe, siden han er skildret utenfra, og kan spille på den flertydige auraen av mystikk, men la oss ikke et sekund underslå hvor hårfin balansegangen det er, hvor fort det kan bikke over i enerverende overtydelighet, pretensiøs posering eller intetsigende tomhet. I stedet har vi fått en norsk James Dean, som formidler et helt univers av plaget, indre liv bak de intense øynene, og med en magnetisme som kommer gjennom skjermen på en måte jeg ikke har sett på norske skjermer siden, vel, noensinne.

Unnskyld, James Dean ringte, han vil gjerne ha igjen karismaen sin. Foto: NRK
Unnskyld, James Dean ringte, han vil gjerne ha igjen karismaen sin. Foto: NRK Vis mer

I det hele tatt er det ikke til å tro hvor vellykket castingen i denne serien her er. Vanlige serier laget under norske forhold priser seg lykkelige om de klarer å finne bare én skuespiller med en så vanvittig stjernekraft, men «SKAM» har et helt ensemble full av dem, de får det til om og om igjen, sesong etter sesong. Dette skal rett og slett ikke være mulig.

TORSDAG 13:55

Isak kommer bort til gutta i skolegården. De sedvanlige frasene om what's up utveksles, men når Isak sier det går bra, ser vi på hele ham at dette ikke er tomme ord, at han snakker sant. Magnus lurer på hvordan det går med «Evak», og OMG OMG han brukte samme navnet på dem som vi gjør, dette er stort.

«Bra. Vi tar det minutt for minutt.»

Dette kickstarter en assosiasjonsrekke der Magnus ser for seg NRK-hiten «Evak: Minutt for minutt», før Isak mener det er turnoff å vite at Magnus ser på dem bænge, og Magnus insisterer på at Isak «hadde så bænga meg hvis du hadde fått sjansen. Hvem hadde du pult her først av oss?», og Isak svarer Jonas, og så Mahdi, og ikke bare blir vi minnet om Magnus' seksuelle frustrasjon (som muuuuuuuligens skal komme i spill senere i episoden), men vi får også et nusselig innblikk i gjengens nye normalsituasjon, der Isaks sivilstatus og nylig offentlige legning allerede har blitt en naturlig del av guttepraten.

Og så kommer dansejentene fra revyen, et firspann vandrende i sakte film over skolegården, mens gutta har sitt svare strev med å ikke knuse underkjeven sin mot asfalten. Aldri har «SKAM» vært tettere på å skildre skolegårdsvirkeligheten enn akkurat nå. Akkurat dette skjer på videregående skoler over det ganske land, hver bidige dag.

Jeg skulle ønske jeg kunne si at ingen dyr kom til skade under innspillingen av «SKAM», men i løpet av denne scenen forsvant 37 fluer inn i munnen til Magnus, for aldri å bli sett igjen. Foto: NRK
Jeg skulle ønske jeg kunne si at ingen dyr kom til skade under innspillingen av «SKAM», men i løpet av denne scenen forsvant 37 fluer inn i munnen til Magnus, for aldri å bli sett igjen. Foto: NRK Vis mer

Dansejentene kommer bort til Isak. De digger at han har en greie med Even og synes det er sykt søtt med to gutter sammen.

Andre ting dansejentene synes er søtt: menn som ikke er redd for å gråte, innvandrere med bunad, og folk som markerer hvor progressive de er ved å befeste andres annerledeshet og redusere dem til stereotypier. Foto: NRK
Andre ting dansejentene synes er søtt: menn som ikke er redd for å gråte, innvandrere med bunad, og folk som markerer hvor progressive de er ved å befeste andres annerledeshet og redusere dem til stereotypier. Foto: NRK Vis mer

De inviterer gutta på dansesamling på fredag. Men Even takker nei, han skal på kosegruppesamling, og øyeblikket brister. Gutta ser på ham i vantro, som man gjerne gjør når man i løpet av to sekunder både har skjønt at man har et hemmelig våpen som vil gi VIP-tilgang til alle jentegjenger i kongeriket Nissen, og at selv samme hemmelige våpen ikke kunne gitt mer beng i det.

«Porten til paradis sto helt åpen, mann,» sier Mahdi.

«Gutta, dere må begynne å skaffe chicks selv, ass.»

Det er deilig med litt latter mellom alvoret. Man trenger ikke glemme identitetskriser og psykiske lidelser av den grunn, men noen ganger handler livet også om den gangen man nesten fikk være med på dansesamling.

FREDAG 19:19

Så er kosegruppesamlingen i gang, og «SKAM» ser og høyner Gabrielle-leflingen sin med Kurt Nilsen-versjonen av «Have Yourself A Merry Little Christmas», og neida, den er kjempefin den, og det er juleverksted, og hele det originale femkløveret er der, og Gutte-Chris slikker seg sånn Tone Damli-aktig om munnen, og Jente-Chris lager en juletiss, og Eskild og Linn henger opp en kondom full av glitter på treet, og Magnus vinner årets råeste julegenser knepent foran Jonas, og jeg har garantert glemt å nevne noe og kommer til å bli karnøflet i «SKAM»-gruppa på Facebook.

«Utstudert, jeg? Ligger hårstrå nr 37632 greit, forresten? Det har vært litt umedgjørlig i det siste.» Foto: NRK
«Utstudert, jeg? Ligger hårstrå nr 37632 greit, forresten? Det har vært litt umedgjørlig i det siste.» Foto: NRK Vis mer
«Noen som husker den gangen verden roterte rundt oss? Det var tider det.» Foto: NRK
«Noen som husker den gangen verden roterte rundt oss? Det var tider det.» Foto: NRK Vis mer

Gutta er trehodet guru og gir Magnus elendige råd i hvordan han skal kapre Vilde. Even kommer, og ser det hele fra motsatt perspektiv. Snarere enn å ikke virke desp skal han ta desp til et nytt nivå. «Fader, det skal jeg mekke, ass» sier Magnus og begir seg enda en gang ut i striden.

Needs more julegenser. Foto: NRK
Needs more julegenser. Foto: NRK Vis mer

Isak og Even avtaler å møte moren til Even i morgen. «Du synes ikke det er kleint?»

«Nei, jeg synes ingenting er kleint lenger, jeg.»

Sana kommer inn på kjøkkenet med en julegave. Oppi ligger en løs plottråd fra tidlig i sesongen, akkurat det Isak ønsket seg.

Ute i stuen henger Vilde opp en kattejulekule. Magnus – som vi husker har økenavnet kattehookern – står ved siden av henne.

«Liker du katter?»

«Ja, veldig.»

«Det gjør jeg og.»

Omg nå skjer det. Foto: NRK
Omg nå skjer det. Foto: NRK Vis mer

Så mjauer hun, og siden det denne uken har kommet til jorden to guttebarn som har frelst hverandre og oss og tatt med seg et nytt julebudskap om at ingenting er kleint lenger, så sier han rett ut at han ikke har pult før og er skikkelig keen på å pule, og Vilde sier at han godt kan pule henne, og så kliner de mens Ave føkkings Maria begynner å spille, og «SKAM», blir du søtere nå blir jeg nødt til å øke insulindosen min.

Isak setter seg ned med Eva. «Lenge siden vi har snakket.»

«Veldig lenge siden. Før så var vi jo sammen hele tiden, og så slo du og Jonas opp, og plutselig begynte alt å handle om Noora og William, og så hadde jeg en drøm der jeg var i en garderobe og alle kastet melk på meg, og så dukket det opp nye folk på skolen og alt handlet plutselig om meg og gutta og Even og litt om hun med det korte håret fra «Rosemari» og plutselig kunne jeg ikke se hodet til naturfagslæreren min lenger og hva var egentlig greia med den gangen jeg satt i bilen med Gutte-Chris?» Foto: NRK
«Veldig lenge siden. Før så var vi jo sammen hele tiden, og så slo du og Jonas opp, og plutselig begynte alt å handle om Noora og William, og så hadde jeg en drøm der jeg var i en garderobe og alle kastet melk på meg, og så dukket det opp nye folk på skolen og alt handlet plutselig om meg og gutta og Even og litt om hun med det korte håret fra «Rosemari» og plutselig kunne jeg ikke se hodet til naturfagslæreren min lenger og hva var egentlig greia med den gangen jeg satt i bilen med Gutte-Chris?» Foto: NRK Vis mer

Han kommer med ukens siste syndsbekjennelse, for at han stakk kjepper i hjulene for henne og Jonas. «Det var jeg og Jonas som føkket opp mellom oss,» sier Eva. Og da er botsgangen ferdig, og han kan endelig gi seg selv tilgivelse og fjerne vekten han har båret på skuldrene sine altfor lenge nå. Men høstens emosjonelle berg-og-dal-bane mellom de høyeste tinder og dypeste daler har lært ham at lykke er et flyktig grunnstoff, og den beste måten å bevare den på er å akseptere at den er forgjengelig.

«Nå er det dritbra. Men for en uke siden var det veldig dårlig. Men det at det er så bra når det er bra er også grunnen til at det er så dårlig når det går dårlig.»

Men han vil ikke tilbake til sitt forrige liv, til da han trodde veien til frelse var å gjemme hodet i en hette og ikke sky noen midler for å beskytte seg selv.

«Nå vil jeg at livet mitt skal være ekte. Selv om det noen ganger er helt forjævlig, så er det mye bedre enn å ha det fake og kjedelig. Det er litt sånn klisjé å si, men man vet jo aldri hvem som er død i morra, liksom. Og om du tror på Allah eller Jesus eller evolusjonsteori eller parlalelle universer, så er det bare én ting vi alle vet helt sikkert...»

Han ser bort på Even, som henger opp misteltein med Eksild.

«At livet er...nå.»

Og så kjører vi rulletekst, og Freddie Mercurys fløyelsstemme synger «SKAM» inn i julen, og det får holde, for selv om hans tørn i skjærsilden er komplett for denne gang så vet Isak 2.0 bedre enn å tro at porten til paradis står åpen og evig lykke venter – det skjer bare i historier som ikke er sanne, og selv om de sanne historiene er vondere enn de som ikke er det, så er de fortsatt å foretrekke framfor å gjemme seg bak falske skjold av selvbedrag og hettegensere, for ja, den lykkelige slutten på én historie er bare begynnelsen på en ny med ukjent utfall, og selv om framtiden gjerne blåser en lang marsj i selv de mest gjennomtenkte planene til både mus og menn, så er akkurat nå akkurat nå, og akkurat nå så er alt love, og i et parallelt univers er vi på vei inn i de siste ukene av et år skrevet i blod, men akkurat nå – akkurat her, akkurat i dette universet – så er hele verden en kosegruppe.

---

Les også Dagbladets tidligere Skam-recaps:

Sesong 2:

Sesong 3:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer