Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«SKAM» episode 3: Akkurat da du trodde du ikke kunne gå lenger uten å puste, setter Even øynene tilbake i Isak.

Blir spenningen mellom dem sterkere nå får vi alle stråleallergi.

DR. HOOK: Se så heteroseksuelt jeg kysser med de heteroseksuelle leppene mine. Smask. Foto: NRK
DR. HOOK: Se så heteroseksuelt jeg kysser med de heteroseksuelle leppene mine. Smask. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENNE RECAPEN ER MERKET «S» FOR «SJUKT MASSE SPOILERE»

SESONG 3: I forrige episode: Isak oppdaget at hans Bromeo allerede hadde funnet sin Julie (eller Sonja, da).

LØRDAG 13:30

Gutta har glemt at det er helg og henger ved basketbanen i skolegården. Isak leser gjennom gårsdagens meldinger fra Emma, der hun går fra å skjelle ham ut for at han løy, til å unnskylde seg, til å klikke igjen når han fortsatt ikke svarer. Et meltdown i miniatyr.

De andre kommer bort og lurer på hvorfor han dumpet dem i går. Han får høre at det var «lø» av ham å gjøre, og jeg kjenner varmen bre seg i hjertet over at 99-gutta fortsatt bruker samme sjargong som vi gjorde flere år før de i det hele tatt var født. «SKAM» snakker virkelig til oss på tvers av generasjoner.

Isak skylder på den tidløse unnskyldningen «stress», men gutta vil fortsatt ikke la det ligge. Han prøver å hoste seg ut av en forklaring, som om det noen gang har fungert (sånn går det når foreldregenerasjonen overlater oppdragerrollen til amerikanske dagtidssitcoms), men fremdeles presser de på. TA ET HINT DA, GUTTER!

Til slutt ser Isak seg nødt til å spille sitt slipp-ut-av-fengsel-gratis-kort, nemlig moren. Jonas lar det med ett ligge.

MANDAG 03:03

Isak ligger våken om natten. Han drar fram laptopen, og søker opp en «Are you gay?»-test, som reduserer hele spørsmålet om legning til styling-preferanser og hvor lett man begynner å gråte. Konklusjonen er at han er «20% Gay», men vi snakker vel ikke akkurat fagfellevurdert forskning som ligger til grunn her.

Stakkars, lille Isak-jollen, drivende retningsløst på det åpne havet. Alt han speider etter er en trygg havn å fortøye seg til, men det eneste han ser i horisonten er flamboyante stereotypier eller barsk bro-kultur, og han føler seg like utilpass begge steder.

Avsnittet over er sponset av Institutt for Maritime Metaforer ved Westerdals Høyskole. Foto: NRK
Avsnittet over er sponset av Institutt for Maritime Metaforer ved Westerdals Høyskole. Foto: NRK Vis mer

Så da må det vel være ham det er noe galt med? Og da må han vel bare bli til en annen, da? En som passer inn? Han skriver inn «how to get turned on by a woman if you are gay», og samtlige hjerter i Norden synker unisont. Sukk.

MANDAG 11:53

Isak romsterer i skapet sitt, med mer i armene enn han klarer å bære, og stæsj og lærebøker i biologi ramler ukontrollert ut rundt ham og lager kaos som var de sponset av Institutt for Utdanningsrelaterte Metaforer ved Westerdals Høyskole.

BIOLOGI: Et kinkig fag, og da tenker jeg ikke bare på fotosyntesen. Foto: NRK
BIOLOGI: Et kinkig fag, og da tenker jeg ikke bare på fotosyntesen. Foto: NRK Vis mer

Vilde kommer bort og maser på kosegruppevorset han lovet å arrangere. Han prøver å sno seg unna og si at det ikke går, fordi han tross alt bor i et kollektiv og må tenke på de andre som bor der. Men Vilde har allerede snakket med Eskild, og han syntes det var helt kult. Men hva med Linn? Hun vil nok i hvert fall si nei. Vilde tar omsider bladet fra munnen og sier det vi alle har tenkt om den lille muldvarpen som bor dypt nedi alle pleddene i det offisielle «SKAM»-kollektivet™: Linn er dypt deprimert. Hun trenger hjelp, hun trenger å sosialiseres, for eksempel ved å ha vors hjemme hos seg.

Diskusjonen er over, og Isak blir stående igjen og tenke på sitt neste google-søk:

image: «SKAM» episode 3: Akkurat da du trodde du ikke kunne gå lenger uten å puste, setter Even øynene tilbake i Isak.

Han oppdager Emma, og skrur på sjarmen i et forsøk på å komme inn i varmen igjen. Og manipulasjoner som dette har han langt mer anlegg for enn å lyve seg ut av vorsefarser, så det tar ikke lang tid før den naive Emma-hjorten nok en gang er fanget i frontlysene hans (Jepp, Institutt for Bil- og Jaktrelaterte Metaforer).

Men la oss ikke være så blåøyde at vi tror Isak gjør dette av storsinn eller dårlig samvittighet. Den forelskede førstisen er nok snarere i ferd med å ende opp som collateral damage i noens offensive forsøk på å bygge seg et ugjennomtrengelig panser av insisterende normalitet. Dette kan bli stygt.

(I mellomtiden, på internett: Ms. Fixit-Vilde og Isak har følgende Facebook-passiar:

image: «SKAM» episode 3: Akkurat da du trodde du ikke kunne gå lenger uten å puste, setter Even øynene tilbake i Isak.

Og Isak sjekker av med «GS». GS? Hva i ALL VERDEN betyr GS? Er dette et forsøk på å røyke ut oss over, tja, la oss si 25? Jeg kan både skjelne min «lol» fra min «yolo», og er sabla mye dyktigere til å google enn Isak, men det nærmeste jeg kommer her er «Good Shot», «Girl Scout», «Golden Shower» og landskoden for Sør-Georgia. Men greit det, jeg trenger ikke vite det. TTYN. Care.)

Nå skjønner jeg hvordan det må føles å jobbe i Ung.no.
Nå skjønner jeg hvordan det må føles å jobbe i Ung.no. Vis mer

ONSDAG 13:43

Måpende tenåringsguttefjes hypnotiseres av dansende tenåringsjentekropper som ondulerer i sakte film, før kamera stikker innom Isak som ikke skjønner hva greia er og kjeder vettet av seg. Det er danseaudition, og den tightskledde, mannlige koreografen forteller de håpefulle jentene at alle er veldig flinke, men de er bare ute etter seks dansere til revyen.

De kom for å se dansejentene, men ble værende for Grieg-musikken. Foto: NRK
De kom for å se dansejentene, men ble værende for Grieg-musikken. Foto: NRK Vis mer

Gutta klapper og oppmuntrer dem som best de kan, mens Isak slenger ut et malapropos om hvor homofil koreografen var. Jonas skjønner ikke hvor han vil hen. Hva så om koreografen var homo? «Du bare påpeker at han er gay, liksom. Dritfet observasjon, Isak.»

Som egentlig er akkurat den reaksjonen en blivende skapsprenger som Isak bør ønske seg fra vennegjengen sin, men i stedet går han i konfrontasjon og lurer på hvorfor Jonas er så sur i dag.

«Jeg?» svarer Jonas. «Det er jo du som har vært fakkings sånn dritnebbete til alt!»

«Nebbete?» nebber Isak tilbake med nebbet sitt, men så kommer Even bort og gir tilbake luen han glemte. Situasjonen blir rar, gutta lurer på hvor han glemte den, og Isak skal til å prøve å hoste seg ut av det igjen før Even leser situasjonen og sier at det bare var i kantina. Even går, og Isak avfeier ham som en revynørd. Ouch.

FREDAG 19:20

Det er tid for revyvors, og vi unner oss et nytt dypdykk i revyordlisten for å få litt kontekst:

Fra «Norsk Skolerevy-ordliste» (C. Pahle 2016). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.
Fra «Norsk Skolerevy-ordliste» (C. Pahle 2016). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren. Vis mer

Isak sitter og prater med Emma og briefer om sin kjennskap til nittitalls-hiphop, blant annet Nas, som han har hatt et nært og personlig forhold til helt siden Even introduserte ham for det i forrige uke. Og snakker om sola, tror du ikke Even dukker opp i døren akkurat da! Smilefjes! Og han har med seg Sonja, ja. Tristefjes.

Isak markerer seg ved å gå rett inn for klinings med Emma, og så starter en av de stiligvondeste scenene «SKAM» har gjort på lenge. I neonlyset på dansegulvet begynner en relasjonell kald krig mellom Isak og Even, et rustningskappløp med klining som våpen, og deres respektive kvinner som uskyldige bikiniatoller der de emosjonelle prøvesprengningene skal foregå.

Isak har hele tiden øynene festet på Even, og akkurat da du trodde du ikke kunne gå lenger uten å puste, så setter Even øynene i ham tilbake.

For en studie i intens spenningsbygging med mikroskopiske virkemidler.

Se så heteroseksuelt jeg kliner med den heteroseksuelle tungen min. Foto: NRK
Se så heteroseksuelt jeg kliner med den heteroseksuelle tungen min. Foto: NRK Vis mer

Vorset er over, og neonlysene erstattet av skarp virkelighet. Maxien er her og taksameteret går. Isak sier han skal sykle ned, og blir igjen alene og rydder. Mens han står der kommer Even tilbake. Han skal sykle, han også.

Isak stivner fullstendig, mens Even snakker om at forholdet mellom ham og Sonja går dårlig, og drar en intrikat bløff om at hvis han slår opp så vil hun tro det er på grunn av beinprotesene hennes. Isak kjøper sjokkert bløffen en stund, før han innser at Even snurrer ham rundt lillefingeren. Han her kan lære deg en ting eller to om å dra troverdige løgner, Isak.

Even skifter gir, går litt nærmere Isak, og spenningsfeltet dem i mellom blir så sterkt at man står i fare for å få stråleallergianfall gjennom skjermen. Å. Fy. Flate. Even ser på Isak. Isak ser ned, aldri mer dratt mellom sine to verdener enn nå. Even lener hodet inn mot ham. Tiden står stille.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

Og så smeller det i døra.

Typisk «SKAM». Når våre bønner er blitt hørt og Noora omsider kommer tilbake fra London, så skjer det på det minst beleilige tidspunktet du kan tenke deg.

---

Les også Dagbladets tidligere Skam-recaps:

Sesong 2:

Sesong 3:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!