Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: «SKAM» sesong 3, episode 4

«SKAM» episode 4: Fortsetter det sånn, er denne serien på god vei til å overgå «Romeo og Julie»

Av og til er det greit å stikke av fra vorspiel.

ROMEO OG ROMEO: Nå skjer det, folkens. Nå skjer det. Foto: NRK
ROMEO OG ROMEO: Nå skjer det, folkens. Nå skjer det. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBS: INNEHOLDER UHORVELIGE MENGDER SPOILERE.

I forrige episode: Noora kom hjem fra London, og har dessuten elendig timing.

LØRDAG 11:47

Noora sitter trygt plassert i godsofaen og blir groomet av Eskild og Linn, som de små menneskeapene de er. Eskild later i det minste som han kan flette hår, mens Linn ikke har kapasitet til annet enn å stryke henne over skulderregionen. Vel, vel. Det er tanken som teller.

Planet of the apes. Foto: NRK
Planet of the apes. Foto: NRK Vis mer

Noora forteller at William ble en helt annen der borte og at hun ikke orket å bli der mer og en hel drøss andre ting som virker langt mindre viktig enn Isaks keitete forsøk på å sende en takk for sist-melding til fyren som nesten kysset ham i går. Kjærligheten er nådeløs, den foretrekker førsteakter: man bruker en hel sesong på å bli sammen, og hele skamiverset roterer rundt deg, men plutselig er det slutt via en bisetning, også oppdager man at resten av verden har gått videre til å shippe Team Evak.

Det er det vi kaller dem, ikke sant? Eller er det Team Isen?

Esek?

Ivan?

MANDAG 10:42

Følg miniserien i serien, «SKAP». Nye episoder hver uke. Foto: NRK
Følg miniserien i serien, «SKAP». Nye episoder hver uke. Foto: NRK Vis mer

Isak prøver å åpne skapet sitt, men døra sitter bom fast, gitt. Han prøver til og med med kredittkortet sitt, fordi alt han vet om livet har han lært av actionfilmer.

Even kommer bort og lurer på om han skal på Halloween-festen på fredag. Isak blir forvandlet til en boks bringebærgelé og kløner seg fra å blankt avfeie det, til å holde muligheten åpen, til å forsøksvis fiske ut av Even om han har tenkt seg dit, og før han vet ordet av det har de avtalt å vorse sammen.

Even James Dean-er seg ut av scenen ved å sette neven i Isaks skapdør, så den spretter opp på vidt gap. Typisk Even å få til det på første forsøk, ass. Hadde det vært meg hadde jeg måttet prøve sikkert fire ganger uten hell og så mumle noe om at det pleier å funke og så hadde alt blitt rart.

Jonas dukker opp og Isak lukker skapdøren raskt igjen. Begynner å ane et mønster her. Jonas har fått nyss i at Isak hadde vors på vredag, og er småkrenka både over ikke å ha blitt invitert og fordi Isak screenet ham da han ringte. De klarer å bro-bonde litt over at de skal ordne damer og pulings til Magnus som har bursdag på lørdag, men hele relasjonen til de gamle bestevennene er i ferd med å bli temmelig anstrengt.

ONSDAG 13:31

Sana og Isak har kollokvieduo, men de svovelpredikerende meldingene som tikker inn fra moren gjør at han mister fokus.

Hva vet vi egentlig om Isaks hjemmesituasjon til nå? Han bodde hjemme i de første sesongene, eller? Han kommer tydeligvis fra et tungkristent hjem, og har et meget anstrengt forhold til foreldrene. Faren sender kontaktsøkende meldinger, som Isak er ganske avvisende på tilbake (uten at akkurat dét er så uvanlig med tenåringer). Og ut fra lørdagens meldinger fra faren virker det som om moren ikke bor med dem lenger, og at hun kanskje til og med er på en eller annen form for institusjon. I og med at han bodde i kjelleren i kollektivet før sommeren eksploderte det tydeligvis da, og i såpass stor grad at det ikke er aktuelt å flytte hjem igjen selv om Nooras rom ikke er ledig lenger.

Uansett, Isak, inspirert av meldingen fra moren, benytter anledningen til å spørre Sana på generell basis hvorfor hun, som er en oppegående dame og god i realfag, er religiøs. Hun tar naturlig nok det personlige spørsmålet personlig, og setter Sana-blikket i ham. Isak fortsetter: Hvordan kan hun tro på en gud som forteller oss at noe er rett og noe er galt, som for eksempel, la oss si, tja, sånn tatt helt ut av luften: homofili?

Sana kommer med et subtilt Sana-smil, dere vet det som signaliserer at hun skjønner hva dette egentlig handler om (eller så er hun bare sabla god på å bløffe med disse smilene. Kanskje hun ikke skjønner bæret, går rundt i konstant villrede, og vi bare tillegger Sana full kontroll i enhver situasjon? Drøft i kommentarfeltet.).

Diskusjonen kommer ikke så mye lenger enn at Isak sier han tror på evolusjon, og Sana sier at det ikke finnes evolusjonsmessige argumenter for homofili heller, så da er det like greit å bare akseptere at folk tror på forskjellige ting. Ikke så altfor opplysende, kanskje, men fortsatt en mer konstruktiv og innsiktsfull religionsdebatt enn de fleste Dawkins-paneler. There, I said it.

Emma valser inn, og buser ut med at hun og Sonja skal være med på det som inntil nylig egentlig skulle være et intimvors mellom Romeo og Romeo. Som den rutinerte Halloween-festeren hun er, vet Emma at sånne arrangementer er en ypperlig anledning til å markere tilhørighet til noen ved å samkjøre kostymer. Even og Sonja skal kle seg ut som Gud og engel (de var utsolgt for sexy-jentegud-kostymer, går jeg ut fra), og hun foreslår naturlige komboer som katt og mus eller Batman og Batwoman (Til info: Batwoman er en meget obskur superhelt i Batman-tegneseriene, og må ikke forveksles med langt mer kjente Catwoman og Batgirl. Åjada, denne seksten år gamle tegneseriehipsteren kjenner åpenbart til selv de mest hemmelige delene av Gothams fauna. Nerd.anm.).

Isak prøver å late som han ikke bryr seg, og Sana prøver veldig tydelig å vise at hun prøver å ikke le. Emmas krumspring, en evig kilde til pinlighet og lolz.

FREDAG 21:21

Det er fredag, det er vors, og det er kleint. Jentene skravler og snakker om hvor sykt BFFs de har blitt på tross av den enorme aldersforskjellen, mens gutta spiser Maarud Classic Salt – det stussligste av alle potetgull – med mutte knas.

Isak har som vanlig stålkontroll på kroppsspråket sitt. Ingen skal få vite hva han egentlig synes om dette vorset. Foto: NRK
Isak har som vanlig stålkontroll på kroppsspråket sitt. Ingen skal få vite hva han egentlig synes om dette vorset. Foto: NRK Vis mer

Sonja ber Even om å roe ned på ølen med dempet, passiv-aggressiv stemme. «Slutt å overvåke meg,» anmoder han tilbake mellom sammenbitte tenner. De har tross alt vært sammen siden ungdomsskolen, det tilsvarer ca førti års samliv i tenåringsår, så det er ikke så rart at de har gått inn i «Hvem er redd for Virginia Woolf?»-fasen av forholdet sitt.

Sonja demonstrerer at det faktisk går an å gå passiv-aggressivt på do. Emma følger etter, og gutta benytter anledningen til å stikke av. Som man gjør.

Også sykler de gjennom forstadsgatene, ikke så ulikt åpningen i «Donnie Darko», tonesatt til «Head over Heels» av Tears for Fears, en låt brukt i en annen minneverdig scene i samme film. Tilfeldig? Fort vekk. Mindre tilfeldig er nok åpningslinjene i låta: I wanted to be with you alone.

De stopper ved et fancy hus som Even insisterer på at tilhører tanten hans. Og som den gode nevøen han er bryter han seg inn i kjellervinduet, hvor et digert, innendørs basseng venter på dem. De egger hverandre opp til å bade, før Isak dytter Even i vannet.

LEVENDE HISTORIE: «SKAM» har ikke bare biologiundervisning, men dramatiserer også historiske hendelser. Her fra da Gud og Julius Cæsar stakk av fra vors i 58 f.Kr. for å bade i kjelleren til tanten til Gud, fordi hun hadde sykt smud innendørs basseng. Foto: NRK
LEVENDE HISTORIE: «SKAM» har ikke bare biologiundervisning, men dramatiserer også historiske hendelser. Her fra da Gud og Julius Cæsar stakk av fra vors i 58 f.Kr. for å bade i kjelleren til tanten til Gud, fordi hun hadde sykt smud innendørs basseng. Foto: NRK Vis mer

Der plasker de rundt og utfordrer hverandre i å holde pusten. Først hver for seg. Og så samtidig. Kamera følger med dem under vann. Even prøver få Isak til å gi opp. Først med et småcreepy kvelertak. Så med et kyss. Det funker, og Isak må opp igjen.

De går under en gang til, her nede i vannet, som isolerer for verden utenfor, her nede hvor støyen fra kristenfanatiske foreldre, passiv-aggressive kjærester og åletrange kjønnsrollebåser ikke bærer.

Her nede ser de på hverandre, her hvor all kommunikasjon er redusert til sin mest grunnleggende urform.

Her nede, hvor det er Isaks tur til å kysse.

Og fortsetter det sånn her er «SKAM» på god vei til å overgå «Romeo og Julie».

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

---

Les også Dagbladets tidligere Skam-recaps:

Sesong 2:

Sesong 3:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!