Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: «SKAM» sesong 3, episode 7

«SKAM» episode 7: Noe sier meg at krigen ikke er over

For kjærlighet og «SKAM» gjør tosker av oss alle.

ALVEKONGEN: Even er ute med heksekunstene sin igjen. Foto: NRK
ALVEKONGEN: Even er ute med heksekunstene sin igjen. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBS: I ET PARALLELT UNIVERS ER DENNE RECAPEN KANSKJE SPOILERFRI. MEN IKKE I DETTE.

I forrige episode: Isak og Jonas spiste kebab, og Isak sa han likte gutter, og så fortsatte de å spise kebab.

SØNDAG 16:34

Noora gjør sin avtalefestede gjesteopptreden i begynnelsen av episoden denne gangen. Eskild prøver å overtale henne til å få seg Tinder, og blåser i Nooras påpekning av at hun på en måte fortsatt har en gutt fra før, lissom.

RECAP: «Halloooo, jeg er også med i denne serien. Veit du ikke hvem jeg er, lissom? Jeg er Noora, for hælvete. Som i «William og Noora»-Noora.» Foto: NRK
RECAP: «Halloooo, jeg er også med i denne serien. Veit du ikke hvem jeg er, lissom? Jeg er Noora, for hælvete. Som i «William og Noora»-Noora.» Foto: NRK Vis mer

«Alle vet jo at William ikke kommer til å komme,» sier han til Isak etter at Noora har gått. Ut fra «SKAM»s fansider å dømme er ikke Noora den eneste som ikke har gitt opp håpet.

Isak vil ha råd fra Eskild, som blir fnisete og smigret. Mer skulle altså ikke til før egoet hans gikk supernova. «Du vil ha et råd av moi? Fordi du stoler på meg.» Legg merke til at han ikke spør, han konstaterer. «Ser opp til meg. Fordi jeg er din guru.»

Rolig nå, Eskild.

RECAP: «Luke Skywalker hadde Yoda. Daniel-san hadde Mr. Miyagi. Jeg fikk Eskild.» Foto: NRK
RECAP: «Luke Skywalker hadde Yoda. Daniel-san hadde Mr. Miyagi. Jeg fikk Eskild.» Foto: NRK Vis mer

Isak forteller om situasjonen med Even. Det er den klassiske gutt-hooker-med-gutt-og-sier-han-skal-slå-opp-med-dama-men-slår-ikke-opp-likevel-og-legger-i-stedet-snodige-kontaktsøkende-tegninger-i-lommen-hans-men-svarer-ikke-på-meldinger-problematikken. Dere vet.

Eskild blir betenkt. «Hvor ærlig vil du jeg skal være?» lurer han, og aldri har vel det spørsmålet blitt fulgt opp av noe man har lyst til å høre.

Han sier at det er mange hetero gutter som ligger med gutter, men ikke så mange som går fra dama si for å være sammen med en. Han ser Isaks betuttede reaksjon, og slenger på en «Tror jeg». Og så en «Det er jo bare min mening.»

Eskild, du gjør det ikke bedre.

«Som guru.»

Stopp nå, Eskild.

TIRSDAG 13:25

Den dynamiske naturfagsduoen Isak og Sana krangler om hva ekskresjon er. Isak er oppesen, og begge er sta som tenåringsesler som skal fylle ut en biologi-quiz. Puppene til naturfagslæreren sier at hvis de ikke klarer å bli enige får de krysse av begge og si hvem som mener hva.

Isak får en melding fra Vilde, som taktfullt som en elefant som danser Svanesjøen spør om det er sant at han er homofil. Mobilen ligger på pulten, og Isak har selvsagt ikke fikset innstillingene sånn at pikant meldingsinnhold ikke brettes ut på låst skjerm i all sin legningsavslørende herlighet for alle som vil se. Amatør.

RECAP: Rookie mistake. Du vil aldri få jobb i spionfirmaet mitt. Foto: NRK
RECAP: Rookie mistake. Du vil aldri få jobb i spionfirmaet mitt. Foto: NRK

Vis mer

Det er en helt annen, betydelig mindre breial Isak som prøver å holde fokus på neste spørsmål, men heldigvis er det alltid en skoleklokke i nærheten når naturfagstimer har utspilt sin dramatiske funksjon og vi trenger å komme oss videre i scenen, så det ringer ut. Praktisk, det der.

Isak prøver å spore smittehistorikken til rykteviruset. Det viser seg at Emma er patient zero. Haken hans får et bittelite panikkanfall. Karantenesonen er brutt, det er i ferd med å spre seg. Vi har et ukontrollert sladderutbrudd på trappene.

Isak bekrefter ingenting, men Vilde skriver at hun synes det er kjempekult om han er det. Hun digger homofile. Klart du gjør, Vilde. Akkurat som kattepuser og pokémons, er homofile gøyale små skapninger. Fang dem i en pokéball, tren dem opp på gymmen (Team Instinct ftw!) og vis dem frem til vennene dine. Wiiiiiiii.

RECAP: Beklager den antikvariske Pokémon Go-referansen, jeg vet at det er sykt august å komme med. Husk at jeg er veldig gammel og tar ting litt sakte. Det tok meg tre måneder photoshoppe det bildet her. Neida. Jeg har gjort det i Word. :/ Foto: NRK (bildet kan muligens være bittelitt manipulert)
RECAP: Beklager den antikvariske Pokémon Go-referansen, jeg vet at det er sykt august å komme med. Husk at jeg er veldig gammel og tar ting litt sakte. Det tok meg tre måneder photoshoppe det bildet her. Neida. Jeg har gjort det i Word. :/ Foto: NRK (bildet kan muligens være bittelitt manipulert) Vis mer

Så er scenen over, og HVORDAN KAN DU HOLDE OSS PÅ PINEBENKEN PÅ DENNE MÅTEN, JULIE ANDEM? MÅ VI VENTE EN HEL UKE PÅ Å FÅ SVAR PÅ DENNE EPISODENS ALLER VIKTIGSTE MYSTERIUM: HVORDAN KOMMER SANA TIL Å REAGERE NÅR HUN SKJØNNER AT DET VAR ISAK SOM HADDE RETT PÅ EKSKRESJON-SPØRSMÅLET? Dette lukter ny hashtag lang vei. #nåmåsanalaisaksvare

(I mellomtiden, på internett: Isak og Jonas har blitt enige om å fortelle gutta om Even før ryktet sprer seg. Et vors på fredag vil være den perfekte anledning til det.)

ONSDAG 11:49

Jonas og Isak går gjennom korridorene. Jonas, som den lille hobbyfilosofen han er, går ikke av veien for å fundere over livets store mysterier selv om det er storefri. For hvor kommer egentlig IKEAs produktnavn fra? Tygg på den du, Jostein Gaarder.

Noen tilfeldige jenter hilser på Isak. Epidemien er et faktum. Kristoffer Joner og NOAS, ta lærdom: Hvis dere vil at noe virkelig skal gå viralt på rekordfart, sett ut et rykte i en skolegård.*

(*Skribenten vil gjerne informere om at setningen over er utviklet i samarbeid med reklamebyrået Allværsjakke.**)

(**Han vil også gjerne informere om at parentesen over er skrevet av en åtte hundre år gammel, perifer slektning med hang til skandaløst bløte ordspill. Beklager det.)

RECAP: To my international readers (cheers to all three of you): The previous paragraphs refer to something that was sort of a big deal in Norway last week, you know, where, like, an actor named Kristoffer (you probably don't remember him from The Revenant, because he was edited out) wanted people to donate money to help immigrants in someone called Sylvi's name, and she is in the government by the way, and then everyone got mad at each other, how typical is that, you know? And then it turned out that Kristoffer had gotten help from an ad agency and some people felt sort of fooled, but not really, but still, you know? And then everyone was writing long status updates on Facebook telling who was right and who was wrong and this is how it's going to be now, I guess. How was your week? Foto: NRK
RECAP: To my international readers (cheers to all three of you): The previous paragraphs refer to something that was sort of a big deal in Norway last week, you know, where, like, an actor named Kristoffer (you probably don't remember him from The Revenant, because he was edited out) wanted people to donate money to help immigrants in someone called Sylvi's name, and she is in the government by the way, and then everyone got mad at each other, how typical is that, you know? And then it turned out that Kristoffer had gotten help from an ad agency and some people felt sort of fooled, but not really, but still, you know? And then everyone was writing long status updates on Facebook telling who was right and who was wrong and this is how it's going to be now, I guess. How was your week? Foto: NRK Vis mer

Gutta finner resten av gutta, og Magnus kan fortelle om et sykt lættis rykte som går nå: At Isak og Mahdi sloss fordi Isak er homo.

«Er det lættis at hele skolen tror at jeg er homofob?» kommer det betimelig fra Mahdi.

«Det er lættis at folk tror Isak er gay.»

Isak velger en høyst omstendelig vei, via revydanseaudition, for å få formidlet at Even og han har hatt en greie. Og om mulig tar det enda lenger tid før det omsider synker inn hos Magnus.

«Hva faen, er du homo?» spør han sjokkert.

Jepp, folkens, Gutte-Vilde er om mulig enda mer tonedøv enn Jente-Vilde. Om disse to noensinne får et barn vil det kunne ta menneskerasens evolusjon inn i et helt nytt, uutforsket farvann. Det eneste som er sikkert er at det er tåkete der.

RECAP: Framtiden. Foto: NRK
RECAP: Framtiden. Foto: NRK Vis mer

Men så blir de med ett mye mer interessert i å diskutere forskjellen på å være bifil og panfil, og Jonas Den Smidige penser samtalen inn på det som faktisk betyr noe, nemlig at det er vors på fredag.

Magnus vitser at det blir mer chicks på dem nå, og Isak børner ham tilbake med at det ikke betyr at han kommer til å få noe mer draget, og så greit kan man altså håndtere en sånn situasjon. Guttegjenger, fram med notatbøkene.

TORSDAG 08:19

Isak åpner skapet sitt, og ut dette det en tegning fra Even, som forestiller et parallelt univers der han svarte på meldingen Isak sendte på lørdag.

RECAP: Flere enn meg som ikke kan Photoshop, heldigvis. Foto: NRK
RECAP: Flere enn meg som ikke kan Photoshop, heldigvis. Foto: NRK Vis mer

Med godvilje kan man si at dette er Evens måte å si sorry for at han ikke svarte. At han kanskje angstet, eller følte ambivalens overfor Sonja, eller at andre ting kom i veien, og plutselig hadde det liksom gått for lang tid, og så prøver han å rekke ut en hånd igjen på denne måten.

Men man kan også innvende at dette er klassisk push-pull-hersketeknikk, der Even, bevisst eller ikke, lokker Isak inn, bare for å dytte ham fra seg, for så lokke ham innpå igjen, i en evig sirkel av mentalt maktspill og lugging i hjertetråder, trigget av egen usikkerhet, mindreverdsfølelse og beslutningsvegring, dandert med en liten dæsj selvdestruktivitet på toppen. En eldgammel trylleformel, velegnet til å rakne Isaks allerede frynsete hjerte fullstendig, bryte ned de mentale forsvarsverkene hans, og fange ham for evig i alvekongen Evens vold.

Sånn har vi primater holdt på siden den første menneskeapen så en drømmete James Dean-aktig sjimpanse med joint bak øret på andre siden av vannhullet på savannen. Det har alltid vært en hårfin grense mellom å være romantisk og å være en manipulerende dritt.

Men ut fra Isaks smil å dømme tror jeg han tolket det som det første alternativet.

FREDAG 18:26

Det er vors. Jonas har beveget seg fra IKEA-møblers etymologi til å filosofere over de edlere former for populærmusikk. Som Sokrates på torget i Aten spør han de lydhøre ungdommene rundt seg om hvilke kontekster det passer seg å spille russelåter. Og akkurat som da, så er også her spørsmålet viktigere enn svaret.

Så begynner de å diskutere Isaks kjærlighetsliv. Noe Isak mener er som å diskutere en komapasients timeplan, all den tid Even har dame.

Magnus lurer på hvem som er mann og dame når homofile har sex, og Isak svarer med å lure på det samme når Magnus har sex – smash – før han følger opp med at nei, Magnus har jo ikke sex – og dobbelsmash. Som langvarig roast-entusiast kan jeg ikke gjøre annet enn å nikke anerkjennende og gi deg en golfklapp for den der, Isak.

Jonas mener Isak lar Even playe ham. De bestemmer seg for å røyke ham ut. Isak sender en melding der han ber Even drite i det og heller si fra når han har slått opp med Sonja. Det tar Even 17 sekunder å svare. Jeg tok tiden.

Han vil prate. Selvfølgelig vil han det. Sånne hjerter livnærer seg på motstand, og alvekonger er livredde for at undersåttene deres skal bryte seg ut av forhekselsen deres. Og når Isaks taktikk fungerer så effektivt, så fort, vitner vel det om at dette er mekanismer hos Even som han verken er bevisst eller har kontroll på. Denne formen for manipulering er mye skumlere enn den William drev med.

Syklubben på kjøkkenet går inn i fullt beredskapsmodus. Hva skal han svare? De ender opp med en litt kald variant, som ikke engang svarer på Evens spørsmål. Og ingen smileys. Beinhardt.

Ikke noe svar. Kanskje han bruker tid på å finne ut hva han skal svare? «Sjekk om det er skriveboble.»

Men nei, ingen skriveboble. Ingen. Skriveboble.

Luften går ut av gjengen, og praten går, som seg hør og bør på guttevors, etter hvert over i ulike aspekter ved øls aroma og smak. Men Isak blir hengende igjen i forrige minutt, og minnes de få, salige sekundene han hadde kontroll på situasjonen.

Så ringer det på døren. Gosj, hvem kan det være, mon tro?

Isak titter ut av vinduet. Tenk, det er Even! Og Jonas bare:

RECAP: Man of the year, part 2. Foto: NRK
RECAP: Man of the year, part 2. Foto: NRK Vis mer

De andre vil møte ham, men Isak kaster dem i lynfart ut bakdøren, romantisk komedie-style.

Så banker det på døren. Isak og vi trekker pusten.

Og der står han i døråpningen igjen, og vil inn i både stuen og livet til Isak igjen, og smelter knær og snur opp-ned på involler med ett, intenst blikk igjen, og Isak slipper ham selvfølgelig inn igjen, og selv om vi kanskje ikke burde det så jubler vi i sofaen igjen. For kjærlighet og «SKAM» gjør tosker av oss alle.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

Isaks offensiv funket. Han vant dette slaget.

Men noe sier meg at krigen ikke er over.

---

Les også Dagbladets tidligere Skam-recaps:

Sesong 2:

Sesong 3:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!