Recap: «SKAM» sesong 3, episode 8

«SKAM» episode 8: Det starter så tilforlatelig. Litt tøysete puteprat kjærester i mellom. Og så skjer det.

Høyt opp. Langt ned.

Livet, akkurat som heiser, kan gå både opp og ned. Foto: NRK
Livet, akkurat som heiser, kan gå både opp og ned. Foto: NRKVis mer

I DAGENS KALENDERLUKE: SPOILERE TIL ALLE MANN

I forrige episode: Isak satte foten ned og så tok det 17 sekunder og så var det gjort.

LØRDAG 11:11

Isak våkner til tom pute.

Husker dere sist gang han våknet og Even hadde dratt? Det gjør Isak. Og nå regner han med at det har skjedd igjen. Han ser rundt seg. Kikker under puten (for å se om det ligger en tegning der, ikke om Even har krympet og skjuler seg under den, regner jeg med).

Hvor var det jeg la den idéen jeg hadde til morsom bildetekst igjen? Under her, kanskje? Nei. Foto: NRK
Hvor var det jeg la den idéen jeg hadde til morsom bildetekst igjen? Under her, kanskje? Nei. Foto: NRK Vis mer

Den eneste meldingen på mobilen er fra faren om en julekonsert. Hjertet hans synker. Han hører lyder fra kjøkkenet. Det viser seg å være en kombinasjon av Noora og Eskilds knisete latter, der de blir litt gaga i knærne av sjarmtrollet Evens kokkelering.

Og den er ikke akkurat dempet, den kimonoen til Eskild, heller. Foto: NRK
Og den er ikke akkurat dempet, den kimonoen til Eskild, heller. Foto: NRK Vis mer

Even går rett bort og kysser Isak, foran de andre og alt, dåååån, og Noora gjør noen fabelaktig udiskré forsøk på å få Eskild med ut av rommet.

«Jeg visste ikke hva du likte, så jeg lagde alt,» sier Even, en fyr som aldri har vært spesielt opptatt av begrensningens edle kunst.

Han spør hvilken film sitatet er fra og JEG KLARER IKKE KJENNE DET IGJEN OG INTERNETT HJELPER MEG IKKE EN PØKK OG KAN NOEN FORTELLE HVOR DETTE ER FRA, JEG PLEIER Å VÆRE FLINK TIL SÅNNE TING OG NÅ MÅ JEG SNART REVURDERE HELE LIVET MITT HVIS VI IKKE FINNER UT AV DETTE. Svar i kommentarfeltet. Vinneren får et gratis likerklikk.

Først nå lurer Isak på hva som skjer med Even og Sonja, for de har ikke akkurat hatt tid til å prate om sånt siden forrige klipp, shamener? Blunk blunk. Even sier det er slutt mellom dem. Han er drittlei av at hun skal kontrollere ham, fortelle ham hva han skal føle, hva han skal tenke. Også eskimonusser de, også snakker vi ikke mer om det, for begge er enige om at de aldri har følt det sånn som det her noensinne, og Gabrielle synger på radioen, og det er mye mer tiltalende å flørte-erte hverandre om sviktende musikksmak enn å gå inn i at ekskjærester ikke alltid er blitt ekskjærester fordi de er slemme, men fordi de kanskje i blant kommer litt for nærme sannheten.

For kjærlighet gjør Gabrielle-dansende tosker av oss alle. Foto: NRK
For kjærlighet gjør Gabrielle-dansende tosker av oss alle. Foto: NRK Vis mer

TIRSDAG 12:55

Isak har øremerket de siste fem minuttene før naturfagstimen til å gjøre leksene sine, men tror du ikke han blir forstyrret av strenge meldinger fra faren. Isak sier han skal komme på konserten, og benytter anledningen til demonstrativt å fortelle at han tar med seg sin guttekjæreste som er en gutt med guttenavnet Even, for selv om det nok er fint å komme ut av skapet motivert av kjærlighet og vennskap, så er det deilig å gjøre det ut av trass i blant også. Men Isak får ikke reaksjonen han håper på, farsan er skuffende aksepterende. Klassisk «fattern forstår meg ikke»-situasjon.

Sana-banana, som hun overhodet ikke insisterer på å bli kalt, setter seg, og lurer på om han leste artikkelen hun sendte ham. Makan, er det ingen som har forståelse for at noen må få være i fred for å gjøre sine siste-liten-skippertak før det ringer inn?

Siden Sana har sett siste sesong av «SKAM» vet hun at Isak ikke leser meldingene han får (med mindre de er Seinfeld-memes eller sangtekster fra nittitallet), så hun gir ham en recap av artikkelen i stedet: forskning viser at homofili har en naturlig, evolusjonsmessig funksjon og yadayadayada hun tok feil.

«Hva med islam?» spør Isak. «Noe nytt og spennende å melde derfra?»

«Islam sier det samme som alltid. Alle mennesker i denne verden er like mye verdt. Og at ingen mennesker skal baksnakkes, krenkes, dømmes eller latterliggjøres. Så hvis du hører noen bruke religion for å argumentere for hatet sitt, så ikke hør på dem. Fordi hat kommer ikke fra religion. Det kommer fra frykt.»

Boom.

For ettertiden kan vi notere oss at dette er øyeblikket både Hege Storhaug og Ubaydullah Hussain (han er syyykt Eva+Chris-shipper, btw, serr) sluttet å se på «SKAM». Og jeg måtte få meg hemmelig adresse.

Så sånn ser altså Sana ut når hun innser at hun har tatt feil. Men de av oss som hadde sett fram til å se trynet hennes når hun får tilbake naturfagsprøven hun så skråsikkert svarte feil på i forrige episode må dessverre gå skuffet hjem (hva, ser ikke dere «SKAM» utendørs?). Vi skal visst bli holdt på pinebenken enda en uke. :/ Foto: NRK
Så sånn ser altså Sana ut når hun innser at hun har tatt feil. Men de av oss som hadde sett fram til å se trynet hennes når hun får tilbake naturfagsprøven hun så skråsikkert svarte feil på i forrige episode må dessverre gå skuffet hjem (hva, ser ikke dere «SKAM» utendørs?). Vi skal visst bli holdt på pinebenken enda en uke. :/ Foto: NRK Vis mer

TORSDAG 14:50

Gutta skal skulke siste timen for å spise pizza, og et retorisk sjøslag for å få med Isak følger. Even kommer bort og tar hilserunden, og ting er bittelitt awkward inntil Magnus får et forsinket eurekaøyeblikk og roper ut «ÅJA, DET ER EVEN!» og ting blir kjempeawkward. Men iblant kan en sånn rambukk-inn-hoveddøren-tilnærming til livet faktisk bidra til å punktere elefanten i rommet (fun fact, folkens: elefanter er det eneste landdyret som er oppblåsbart!), og plutselig er praten helt normalisert og alle erter Isak vennskapelig for at han kastet dem på dør da Even sto utenfor på fredag. Disse gutta her er så nusselige, ass.

«Jeg må stikke jeg, gutta. Jeg har dobbelttime i salattråkking og må gjøre klavertrampe-leksen min før det.» Foto: NRK
«Jeg må stikke jeg, gutta. Jeg har dobbelttime i salattråkking og må gjøre klavertrampe-leksen min før det.» Foto: NRK Vis mer

Etter at de har gått blir Isak oppringt av Sonja, men Even tar telefonen fra ham og ber henne drite i å ringe. «Hun vil kontrollere deg,» sier han, og sier at Isak ikke skal prate med henne, og selv om det kanskje på overflaten kan virke som han er ganske kontrollerende selv, så mener han det sikkert på en ikke-kontrollerende måte, går jeg ut fra. «Hun liker ikke mennesker som lever fritt og er ekte.»

Han parerer eventuelle innvendinger med et intenst kyss og roper etter Isak at han er jævlig deilig, og så fort kan man få noen til å glemme at hva-var-det-hun-het-igjen tydeligvis hadde noe viktig på hjertet.

FREDAG 20:30

Det er fredag, og Isak sitter på utstilling i de gigantiske vinduene på bydel Frogners se-og-bli-sett-sted, Kaffebrenneriet i Skovveien. Han formulerer en rørende klønete melding til moren sin der han kommer ut til henne. Even dukker plutselig opp (han begynner å bli god på det der...) og vinker Isak med seg ut, inn i sin verden.

Vi passer perfekt sammen. Vi har matchende farge på hodeplagget, og...og... Foto: NRK
Vi passer perfekt sammen. Vi har matchende farge på hodeplagget, og...og... Foto: NRK Vis mer

De klarer ikke helt bli enige om de skal kysse på åpen gate eller ikke, og går heller for Evens ikke-noe-rart-i-det-hele-tatt-innfall: sjekke inn på en suite.

Mens solen går ned over fjordbyen sprader de to turtelduene inn på selveste Radisson Plaza, Oslos speillaminerte papirkniv.

<3Kjempe fint bildet. <4 Foto: NRK
<3Kjempe fint bildet. <4 Foto: NRK Vis mer

For i dag er bare de høyeste tinder langt nok oppe for Even.

Han sjarmerer/bombarderer den danske resepsjonisten med en strøm av danske filmer han har sett. Ikke minst Lars von Triers «Antichrist» fra 2009, en film stappfull av hakke gale mennesker, seksuell vold og sadomasochisme. Den er første film i det som kalles regissørens "depresjons-trilogi". Jeg bare nevner det.

«...Og Kim Bodnia, og Forbrydelsen, og danskepølse, og Tivoli, og Legoland, og slaget ved Slesvig i 1864, og visste du at på dansk så betyr rar søt mens på norsk så betyr det rar, og Olsen Brothers og flyyyyyy on the wings of love, fly, baby, flaaaaa-i-aiiii.» Foto: NRK
«...Og Kim Bodnia, og Forbrydelsen, og danskepølse, og Tivoli, og Legoland, og slaget ved Slesvig i 1864, og visste du at på dansk så betyr rar søt mens på norsk så betyr det rar, og Olsen Brothers og flyyyyyy on the wings of love, fly, baby, flaaaaa-i-aiiii.» Foto: NRK Vis mer

Even skyter videre oppover i været, de tar glassheisen til topps, og svever over hele byen. De lukker seg inne på suiten resten av kvelden, fråtser i sjampis, burgere og hverandre, og så gjør «SKAM» den greia den gjør i blant der tiden løsner og puteprat og vindusfilosofering og sex flyter inn i hverandre og scenene har hverken begynnelse eller slutt, og verden bare blir et langt, sammenhengende øyeblikk som biter seg selv i halen.

Og så skjer det.

Det starter så tilforlatelig. Litt typisk, tøysete puteprat kjærester i mellom. Om maten de skal ha i bryllupet. At de skal kle seg som Gud og Julius Cæsar. Nei, forresten, de skal være splitter nakne. Og det skal være en balkong. Og han skal rope «prinsesse Vivian!» Og hele joke'n er at Isak skal tro det er en «Romeo og Julie»-referanse. Og Even skal sitte naken med slips. Og Isak skjønner at Even har reist et sted, langt inn i sitt eget sinns speilsal, der han ikke kan følge ham. «Hvor mange Isaker og Evener tror du ligger sånn her akkurat nå?»

«Uendelig.»

«I uendelig tid.» De ser langt inn i hverandre. Speilbilder i speilbilder, som reflekterer hverandre ad infinitum.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

«Du vet, den eneste måten å ha noe i uendelig tid, er ved å miste det,» sier Even.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

Senere en gang våkner Isak av at Even romsterer på badet. «Sover du aldri, eller?» spør han, et spørsmål som kanskje er hakket mindre retorisk enn det han selv er klar over. Så ligger Even i sengen. Så er Even oppe igjen.

Så sier han at han stikker på McDonald's og kjøper mat til dem, og forsvinner ut døren. Som kanskje ikke hadde vært så rart, hadde det ikke vært for at han er naken.

Isaks halvsovende reaksjon er såpass forsinket at Even er borte når han omsider får på seg klær og går ut for å lete. I resepsjonen skjønner alle hva Isak sikter til når han spør hvor Even gikk.

Han leter rundt i sentrum. Ringer gutta for å finne ut hvor nærmeste McDonald's er, beveger seg mot macern i Grønlandsleiret (men den er jo lagt ned, Isak!). Vestkantgutten er livredd for hva som kan skje en naken fyr som sprader rundt i no-go-sonen Grønland.

SKAM-FEBER PÅ ISLAND: Suksesserien «Skam» får stadig nye fans - også utenfor Norges grenser. På Island er enkelte ungdommer så glade i serien at de tar i bruk norske ord og uttrykk fra den. Her demonstrerer Lilja, Kristján og Kolfinna sine «Skam»-ervervede norskkunnskaper. Video: Fréttatíminn Vis mer

Men vi får ingen helteredning i siste liten. Ingen inspirerende taler å skrive ut i krøllskrift-font over et bilde av en sandstrand og legge ut på Facebook. Ingen lidenskapelig gjenforening eller lettfattelig, svulstig forløsning som kan sende oss i fredagssengen i trygg visshet om at ingen problemer i verden er større enn at de kan løses på et par akter og en snau halvtime. For livet består ikke av store, romantiske klimaks, og én histories lykkelige slutt er bare den neste historiens begynnelse, og den kommer uten garantier, og sånn biter de hverandre i halen og fortsetter inn i evigheten, som speilbilder som reflekterer hverandre i uendelig tid.

Så Isak redder ikke Even denne fredagskvelden. I stedet møter han Sonja. Sonja som kan fortelle at politiet har ham. Sonja som er livredd, og såret, og forbanna, og som har ganske mange andre følelser som raser gjennom hodet hennes på en gang, og det er kanskje ikke så sympatisk at hun lar det gå ut over Isak, men det er forståelig, og veldig menneskelig, og selv om Theresa Eggesbø nå kommer til å ta over stafettpinnen som fjortisnorges mest forhatte menneske etter han som spilte broren til William – og samme hvem vi heier på her – så er det greit å huske på at den personen Sonja kjefter på her er den samme fyren som kjæresten hennes akkurat har stukket av med.

«Han er manisk. Det er det som skjer nå. Tror du han er forelsket i deg? Han er jo ikke det. Det er bare en syk idé han har akkurat nå. Så kan du please bare holde deg unna?»

Og i ett av de magiske sammentreffene som har en tendens til å skje folk og serier som fortjener det, uler en ambulanse forbi og den uskarpe oslobakgrunnen blir fylt med blålys.

Og av og til er det bare kjipt å kunne si «hva var det jeg sa».

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

Les også Dagbladets tidligere Skam-recaps:

Sesong 2:

Sesong 3: